Shqipëria, i vetmi vend në rajon pa transport publik

Shqipëria, i vetmi vend në rajon pa transport publik

19:26, 04/06/2020

Ndërkohë që shumë vende në rajonin e Ballkanit, por edhe më gjerë në Evropë, kanë muaj qëi janë rikthyer jetës normale, pas kalimit të pikut të Covid-19, Shqipëria duket se ka ende shumë punë për të bërë.

Më problematike duket se është mungesa totale e transportit publik. Mijëra qytetarë që çdo mëngjes nuk mund të marrin autobusët, furgonët apo trenin, për të punuar dhe mbajtur familjet e tyre, janë një dëm jo vetëm për ekonomitë e brishta familjare, por edhe për vetë biznesin, që po has vështirësi në sigurimin e burimeve njerëzore.
Moslejimi ende i transportit publik shkakton një vorbull ekonomike me pasoja zinxhir, që dëmton si punëmarrësit ashtu edhe punëdhënësit, çka përkthehet në rënien e vendeve të punës, dobësimin e fuqisë blerëse dhe më pak taksa në arkën e shtetit.

Vendet e rajonit kanë ndërmarrë mjaft masa sigurie për të ruajtur shëndetin në transportin publik. Masa që Shqipëria do të mjaftonte t’i kopjonte dhe t’i zbatonte, për ta lehtësuar edhe më jetesën e qytetarëve për të rikthyer në ritme normale ekonominë e vendit.

Lejimi me kushtet përkatëse i transportit publik, duke ndjekur shembujt e shumtë të mëposhtëm, mund të ishte hapi i vërtetë domethënëse, që do të dëshmonte, se pas muaj të vështirë e plot peripeci, të diktuar nga pandemia, më në fund ekonomia e vendit mund të rikthehet të marrë frymë lirisht.

Informacion për funksionimin e Transportit Publik në Rajon

1. Greqi 

• Transporti publik është hapur në 4 Maj 
• Distancë në stacion mes udhëtarëve 1 metër
• Nëtrena e metro distancë1 metër të udhëtarëve brenda trenit
• Maska e detyrueshme për udhëtarët(nuk përcaktohen penalitete)

2. Kroaci 

• Transporti publikështë hapur në 27 Prill
• Kufizimi i vetëm:distancë 1M të udhëtarëve 
• Maska për udhëtarët (nuk përcaktohen penalitete)

3. Mali iZi 

• Transporti publikështë hapur në 11 Maj
• Nuk mund të ketë më shumë udhëtarë sesa ka vende të ulura nëautobuz
• Maska perudhetaret (nuk percaktohenpenalitete)

4. Itali

• Transporti publik nuk ka qenëi pezulluar por janërishikuar oraret
• Mjetet e transportitdizinfektohen 1 herë në 24 orë
• Hyrja dhe dalja në dy dyer të ndryshme
• Maska e detyrueshme përudhëtarët (nuk përcaktohen penalitete)
• Numër maksimal personash në autobus(caktohet nga shërbimi urban qytetas)
• Distancënë stacion mes udhetarëve 1 metër
• Ne trena e metro distancë 1M të udhëtarëve brenda trenit

5. Bosnje Hercegovinë

• Transporti publik është hapur në 15 Maj
• Nuk mund të ketë më shumë udhëtarë sesa ka vende të ulura nëautobuz
• Maska për udhëtarët (nuk përcaktohen penalitete)
• Numri i mjeteve tëtransportit në qarkullim është i kufizuar
• Organizimii orareve të lëvizjes është sipas orareve të fundjavës

6. Maqedoni e Veriut

• Transporti publik aktualisht ështëi hapur rregullisht
• Nuk mund të ketë më shumë udhëtarë sesa ka vende të ulura në autobus
• Maska për udhëtarët (nuk përcaktohen penalitete)

7. Kosovë

• Transporti publik është hapur në 18 Maj
• Nuk mund të ketë më shume se 20 udhëtare në autobus
• Maska dhe doreza për udhëtarët (nuk përcaktohen penalitete)
 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Gj 04/06/2020 19:39

Rama eshte 1 NE jemi gati 3 miljon

Gj 04/06/2020 19:38

Po rama udheton me avjon, nuk pyet kush per NE

Gj 04/06/2020 19:35

Po rama udheton me avjon, nuk pyet kush per NE

Gj 04/06/2020 19:34

Psh. Syri .net.ka 3 jave kam fillu pune dy urban i bie me marr,jam tu shku NE kemb punoj NE banak,kur vij NE shpi kembet me dhembin dhe i mbaj NE uje te ftohet,na moren NE qafe.

Shto koment

Denonco