Themelohet Los Angeles Times, ngjarjet kryesore të 4 dhjetorit

Themelohet Los Angeles Times, ngjarjet kryesore të 4 dhjetorit

07:17, 04/12/2018

Sot data shënon 4 dhjetor. Më poshtë do ju njohim me ngjarjet kryesore, cilat figura publike kanë lindur dhe kanë vdekur në këtë datë.

4 dhjetori është dita e 338-të e kalendarit gregorian (dita e 339-t në vitin e brishtë) - kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 27 ditë.

Ngjarje

1859 - U themelua Mekteb-i Mülkiye.
1881 - U botua për hrë të parë gazeta Los Angeles Times.
1942 - Holokausti: Në Varshavë, Zofia Kossak-Szczucka dhe Wanda Filipowicz themelojnë organizatën ?egota.
1945 - Masakra serbokomunistae në fshatin Isaukë-Caravajkë të Karadakut.
1951 - Mir Waiz Maulvi Muhammad Yusouf zgjedhet president i qeverisë Azad Kashmir.
1952 - Mjegull e ftoht bie mbi Londër dhe përzihet me ajrin e ndotur dhe len të vdekur sëpaku 12,000 njerëz gjat javëve dhe muajve rrjedhës.
1978 - Pa vrasjes së kryetarit George Moscone, Dianne Feinstein bëhet gruaj e parë kryetare e qytetit San Francisco, California, ShBA (ishte në detyrë gjer më 8 janar, 1988).
1991 - U lirua gazetari amerikan Terry Anderson pas shtatë viteve zënie rob në Beirut. Ai ishte pengu i fundit dhe më gjatë i mabjturi në Lebanon.
1998 - U lëshua Unity Module, moduli i dytë i Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar.

Lindje

1875 - Rainer Maria Rilke, poet
1886 - Wassily Kadinski, piktor
1915 - Eddy Heywood, komponist
1930 - Jim Hall, jazz-muzikant
1933 - Horst Buchholz, aktor
1945 - Rauf Dhomi, kompozitor dhe profesor e akademik shqiptar
1949 - Jeff Bridges, aktor

Vdekje

1679 - Thomas Hobbes, filozof anglez
1926 - Ivana Kobilica, piktor slloven
1137 - Lotar III. Sakson, mbret gjermano-romak
1933. - Stefan George, letrar gjerman
1954. - Ivo Paraç, skulptor kroat
1975. - Hannah Arendt, filozof gjerma
1993. - Frank Zappa, muzikant amerikan
2006. - Dushko Gruboroviç, shkrimtar dhe aktor kroat

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco