Kreshma e Pashkës fillon të hënën më 19 shkurt 2018, ja rregullat që duhen ndjekur

Kreshma e Pashkës fillon të hënën më 19 shkurt 2018, ja rregullat që duhen ndjekur

08:30, 14/02/2018

Kisha Ortodokse Autoqefale Shqiptare ka njoftuar sot se Kreshma e Madhe fillon të hënën, dt. 19 shkurt dhe zgjat deri në kremtimin e Pashkës, dt. 8 prill.

Kreshma e Pashkës së Madhe është një kreshmë e veçantë me karakter të thellë pendimi, si periudhë përgatitore për kremtimin e Pashkës. 

Kreshma e Madhe fillon gradualisht. Duke filluar nga nesër dt.12 shkurt heqim mishin dhe produktet e tij nga përdorimi, pra nuk hamë mish deri ditën e Pashkës. Këtë javë nga dt.12 - 18 shkurt përdorim prodhimet bulmetore dhe peshkun. Dhe nuk hamë më nga dt.19 shkurt deri për Pashkë.
Çfarë hamë dhe nuk hamë:

Nuk lejohen përdorimi i mishit dhe i produkteve të tij, as i peshkut, bulmetit, vezës, por hahen perimet, zarzavatet, frutat, frutat e detit, gatime e produkte brumërash, vera dhe vaji (p?rdorimi apo privimi i vajit e ver?s varet nga udh?zimet e atit shpirt?ror).

E H?na, e Marta, e M?rkura e jav?s s? par? t? fillimit t? k?saj kreshme, quhen t? bardh? sepse nuk hahet dhe nuk pihet. Ky privim i fort? b?het edhe t? Premten e Madhe (t? premten e Jav?s s? Madhe para Pashk?s). P?r k?t? lloj privimi n? k?to dit? nevojitet biseda paraprake me atin shpirt?ror (priftit ku rrëfehemi), duke ditur larmin? e madhe t? mund?sive, kushteve, v?shtir?sive e faktor?ve ndrysh?m t? besimtar?ve dhe jet?s s? tyre.

Të Shtunave dhe të Dielave gjatë Kreshmës së Madhe, me përjashtim të së Shtunës së Madhe (që është kreshmë e fortë) mund të përdorim vaj dhe verë (edhe p?r k?t? veprojm? sipas udh?zimeve t? atit ton? shpirt?ror).

Lejohet te hahet peshk vetëm në fest?n e Ungjillëzimit, n? dt. 25 Mars dhe t? Diel?n e Palmave (Dafinave) q? k?t? vit bie dt. 1 Prill.

Shënim i rëndësishëm:

Kalendari ynë kishtar është hartuar në mënyrë të tillë që të na drejtojë me zell në rrugën e duhur në jetën tonë shpirtërore. Në të ka shumë ditë kreshmimi të cilat na përgatisin për ditët e festave.

Gjithashtu është e këshillueshme që çdo i krishterë orthodhoks të këshillohet me atin shpirtëror (priftit ku rrëfehemi) përsa i p?rket nevojave personale për të kreshmuar.
Ka m?nyra t? ndryshme kreshmimi që varen nga udhëzimi i atit shpirtëror.
Gjat? gjith? kreshm?s Kisha rekomandon pak?simin e sasisë s? ushqimit q? konsumoni çdo vakt dhe t? mos hahet nd?rmjet vakteve.
Kreshmoni (mos hani) p?r disa ushqime dhe pije q? ju p?lqejn? më shumë (?mbëlsira, alkool) dhe p?r disa zakone apo var?si (t? pirit duhan, televizori, radio, facebook etj).

Bisedoni me atin shpirt?ror dhe merrni bekimin e tij p?r arsye sh?ndet?sore, p?r grat? shtat?z?na dhe p?r raste t? tjera t? veçanta.
Pse kreshmojmë:
* Kreshma na bën të vetëdijshëm për varësinë tonë tek Perëndia.
* Kreshma na ndihmon të krijojmë disiplinë personale.
* Kreshma shërben si një periudhë ndriçimi, veçanërisht për të na përgatitur për kremtimin shpirtëror dhe misionin e krishterë.
* Kreshma është periudhë që zbulojmë nevojat tona të vërteta.
* Kreshma është shenjë vuajtjeje dhe pendimi.
Si të kreshmojmë:
* Mbani kreshmë shenjtëruese.
* Kaloni më shumë kohë me Perëndin? gjatë Kreshmës.
* Kombinoni bamirësinë me kreshmën.
* Ruani një shpirt përulësie, pendimi dhe faljeje.
* Kreshmoni në fshehtësi.
*Kreshmoni me gëzim.
Kreshma dhe familja
- Diskutoni me familjen p?rpara se t? filloj? Kreshma, p?r rënd?sin? e t? kreshmuarit, sesi do të kreshmoj? familja juaj dhe p?r çfarë feste t? madhe po p?rgatiteni.
- Gjat? periudh?s s? kreshm?s t? heqim dorë nga diçka e veçantë p?r ne.
- T? reduktojm? pak sasin? e ushqimit q? ham?.
- Nga parat? e kursyera nga kreshma të b?jmë diçka p?r njer?zit n? nevoj?.
- Rriteni aktivitetin tuaj shpirt?ror (lutuni n? komunitet dhe personalisht vet?m p?r vet?m me Zotin, lexoni çdo dit? Bibl?n, lexoni jet? shenjtorësh dhe shkrime t? tjera t? shenjta t? Kish?s).
- Mos e kufizoni p?rfitimin nga kreshma thjesht duke hequr dor? nga ushqimi, sepse kreshm? e vërtet? do të thot? t? shkëputesh nga e keqja.
- Prishni çdo lidhje t? padrejt?, hidhni tutje çdo pak?naq?si ndaj t? af?rmit tuaj, faleni p?r ofendimet e tij ndaj jush.
- Mos u grindni.
- Kujdes! Ju nuk hani mish, por m?rzitni me grindje t? tjer?t; nuk pini verë, por vazhdoni t? fyeni t? tjer?t. N?se jetoni k?shtu, p?rpjekja e kreshm?s nuk ka dobi.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment