Si vendos truri se cilat kujtime të mbajë e cilat jo

Si vendos truri se cilat kujtime të mbajë e cilat jo

10:22, 29/05/2024
A+ Aa A-

Mësoni se si truri ynë i organizon dhe ruan kujtimet në gjumë, duke na e bërë më të lehtë t'i kujtojmë. Ne e dimë prej disa kohësh që gjatë gjumit, truri i nënshtrohet një lloj pastrimi kujtese, gjatë të cilit mendimet e mbledhura gjatë asaj dite ose shndërrohen në kujtime afatgjata ose hidhen tej.

Është logjike që ky pastrim i trurit do të ndodhte natën, kur truri është i papunë, duke marrë parasysh se nuk ka asnjë mënyrë që edhe truri i madh njerëzor të mund të ketë hapësirë të mjaftueshme për gjithçka që marrim në një ditë të caktuar.

Deri kohët e fundit, studiuesit nuk e kuptonin mekanizmin se si truri zgjedh çfarë të mbajë. Por, në një studim të botuar së fundmi në revistën Science, studiuesit kanë demonstruar për herë të parë se gjatë ditës truri kalon nëpër një sërë hapash në një përpjekje për të shënuar disa kujtime që do të ruhen atë natë.

Si i ruan truri kujtimet

Studiuesit zbuluan se kur truri është i papunë gjatë ditës, valët e njëkohshme të neuroneve bashkohen në ato që quhen valëzime të mprehta të valëve që fjalë për fjalë i bërtasin pjesës tjetër të trurit se kjo memorie është e rëndësishme dhe duhet të caktohet për ruajtje më vonë atë mbrëmje.

Ndërsa valëzime të mprehta të valëve ndodhin më rrallë gjatë ditës, roli i tyre është vendimtar sepse natën ndodhin një seri prej 2000-4000 valëzime të mprehta të valëve, duke bërë që truri të kondensojë koleksionin e tij të kujtimeve.

"Valëzimet e mprehta të valëve janë një model që ndodh në hipokampus dhe në gjendje zgjimi, ky është modeli që zgjedh atë që do të vendoset për ruajtje të përhershme dhe çfarë do të triazhohet," thotë autori kryesor i studimit György Buzsáki, profesori i Biggs i Neuroshkencës në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Nju Jorkut.

Këto valëzime të mprehta të valëve përbëjnë "modelin më sinkron në trurin e gjitarëve" dhe ato ndodhin kur truri është jashtë linje, qoftë duke qëndruar pa punuar gjatë ditës ose natës.

"Kjo çon atë që është e mirë për valëzimet e mprehta të valëve në tru në nivelin tjetër," thotë Jim Gnadt, bashkëdrejtues i Ekipit të Neuroshkencës Integrative dhe Kuantitative për Iniciativën e NIH BRAIN, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Si ndikon pjesa tjetër në ruajtjen e kujtesës

Duket se truri shkurton përvojat që ndodhin gjatë ditës sonë dhe i kombinon ato me përvoja të tjera që kanë ndodhur gjithashtu. Pjesët hiqen dhe mendimet kondensohen.

"Shumë pjesë të përvojës sonë të zgjimit janë prerë dhe lidhur së bashku me përvoja të tjera duke përdorur këtë model në hipokampus," thotë Buzsáki.

Si pjesë e studimit, studiuesit lejuan brejtësit të kalonin nëpër një labirint shumë herë dhe shikuan trurin e tyre ndërsa po e bënin. Ata zbuluan se kur minjtë ishin në pushim duke pirë ujë me sheqer, atëherë ndodhën valëzimet e mprehta të valëve. Sa më gjatë të qëndronin brejtësit pranë ftohësit të ujit, aq më shumë dallgë të mprehta ndodhnin në tru. Pasi kafsha shkoi për të fjetur dhe pati valë të shumta të mprehta gjatë natës, vrapimi i labirintit që u riluajt të nesërmen ishte ai që ndodhi pak para pushimit te ftohësi i ujit.

Dy algoritmet e trurit

Rezulton se truri ka dy mënyra ose algoritme: një mënyrë përvetësimi dhe një mënyrë ruajtjeje. Nuk është se truri është në qetësi kur ne flemë, por se ruan atë që është sinjalizuar gjatë ditës. "Grumbullimet e valëve të mprehta ndodhin kur ne nuk jemi të vëmendshëm, por ato janë po aq të rëndësishme sa gjendja aktive", thotë Buzsáki.

Kjo është një pjesë e arsyes pse pushimet janë kaq të rëndësishme për funksionimin e trurit në një nivel më të lartë. Të shkosh për vrap ose të bësh një pushim kafeje është mënyra më e mirë për të kujtuar ose mësuar diçka të ndërlikuar. Duhet të pushoni gjatë punës krijuese për të pasur rezultatet më të mira.

Gnadt thotë se ky hulumtim e çon të gjithë idenë se si funksionon kujtesa në një nivel tjetër. "Na jep një ide më të mirë se përse gjatë gjumit truri kap disa kujtime dhe jo të tjera," thotë ai. Truri ynë vazhdimisht po bën punën e mbledhjes dhe ruajtjes dhe ky është një mjet tjetër për të kuptuar mekanizmin se si të gjitha bashkohen.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco