Shkenca e 'trupit të përsosur': Kirurgu shpjegon ndryshimin e standardeve të bukurisë

Shkenca e 'trupit të përsosur': Kirurgu shpjegon ndryshimin e standardeve të bukurisë

10:41, 21/05/2024
A+ Aa A-

Nga vitet '50 e deri më sot, lloji i trupit 'perfekt' ka evoluuar në mënyrë dramatike.

Forcat pas standardeve të bukurisë

Kirurgu Mark Solomos shpjegon se çështjet kulturore, psikologjike dhe shëndetësore i kanë nxitur këto ndryshime. Faktorët përfshijnë bumin ekonomik të pas Luftës së Dytë Botërore, kulturën e dietës së viteve '60 dhe manipulimin e sotëm dixhital. Solomos, një kirurg plastik ndërkombëtar, vëren se ndryshimet më të gjera shoqërore si moda, media dhe ndërgjegjësimi për shëndetin kanë ndikuar në perceptimet e bukurisë.

Vitet 1950: Lulëzimi i pas Luftës së Dytë Botërore

Vitet 1950 theksuan figurën e orës së rërës, duke simbolizuar pjellorinë dhe feminitetin. Ky vështrim pasqyronte bumin ekonomik të pasluftës dhe kthimin në rolet tradicionale gjinore. Ikonat si Marilyn Monroe e mishëronin këtë trup ideal më së miri.

Image

Vitet 1960: Ngritja e kulturës së dietës

Gruaja 'ideale' u bë më e hollë dhe më rinore, e ndikuar nga kultura rinore, feminizmi dhe pilulat e kontrollit të lindjes. Modele si Twiggy përfaqësonin këtë epokë, duke promovuar trupa të hollë dhe androgjenë që përshtaten me tendencat e modës të kohës.

Vitet 1970: Pozitiviteti i trupit

Vitet 1970 përqafuan lloje të ndryshme trupore, duke reflektuar ndryshimet shoqërore drejt pozitivitetit dhe pranimit të trupit. Gratë filluan të merrnin role mashkullore dhe të kombinonin punën me mëmësinë, të lartësuara nga bukuria natyrale dhe atletizmi në modele si Lauren Hutton.

Vitet 1980: Bumi i fitnesit

Mania e fitnesit të viteve 1980 i vinte theksin një fiziku të përshtatshëm dhe atletik, me ikona si Jane Fonda që promovojnë shëndetin dhe mirëqenien. Gratë kërkonin një pamje të zbukuruar, por femërore, e reflektuar në trendet e modës dhe fitnesit të kohës.

Image

Vitet 1990: "Heroina shik"

Pavarësisht shqetësimeve në rritje për obezitetin, trupi 'perfekt' u bë më i hollë. Modele si Kate Moss mishëruan pamjen 'waif', duke promovuar trupa ultra të hollë me kocka të theksuara të ijeve dhe mollëza të mprehta, një kontrast i fortë me dekadat e mëparshme.

Image

Vitet 2000 e deri më tani: Manipulimi dixhital

Teknologjia dhe rrjetet sociale kanë riformuar standardet e bukurisë. Influencerët dhe të famshmit promovojnë një pamje të përmirësuar në mënyrë dixhitale me buzë të mëdha, bel të hollë dhe një fizik 'të fortë'. Tendencat konkurruese si pozitiviteti i trupit dhe fokusi ndaj shëndetit vazhdojnë të evoluojnë perceptimet për bukurinë.

Solomos parashikon një përqendrim në pozitivitetin e trupit, gjithëpërfshirjen dhe shëndetin, por tendencat shoqërore do të vazhdojnë të formësojnë standardet e bukurisë në mënyra komplekse.

Image

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco