Ky zbulim mund të ndihmojë mënyrën për të parandaluar diabetin

Ky zbulim mund të ndihmojë mënyrën për të parandaluar diabetin

10:24, 22/04/2024
A+ Aa A-

Dy vëllezër e motra me mutacione unike me një gjen vendimtar mund të kenë çelësin për trajtimin e diabetit, veçanërisht të diabetit të tipit 1 (T1D), një sëmundje autoimune ku trupi sulmon qelizat që prodhojnë insulinë në pankreas. Pacientët me T1D kërkojnë terapi me insulinë gjatë gjithë jetës për të menaxhuar nivelet e sheqerit në gjak dhe për të parandaluar komplikimet.

Mutacionet e vëllezërve dhe motrave i shtynë studiuesit nga Universiteti i Exeter-it të zbulojnë një mutacion në gjenin që kodon PD-L1, një proteinë e përfshirë në rregullimin e sistemit imunitar. Ky zbulim është i rëndësishëm pasi mutacionet PD-L1 nuk janë gjetur më parë tek njerëzit. Vëllezërit e motrat ofrojnë një mundësi unike për të kuptuar efektet e këtij mutacioni.

Mutacioni çaktivizon funksionin e PD-L1, por çuditërisht, sistemi imunitar i vëllezërve dhe motrave dukej normal në shumicën e aspekteve. Kjo sugjeron që ndërsa PD-L1 është thelbësor për parandalimin e diabetit autoimun, ai mund të mos jetë thelbësor për funksionin e përgjithshëm imunitar. Në vend të kësaj, një proteinë tjetër, PD-L2, mund të shërbejë si një sistem rezervë.

Nevojiten hetime të mëtejshme për të kuptuar rolin e PD-L1 në parandalimin e diabetit autoimun. Zbulimi ofron potencial për trajtime të reja që synojnë PD-L1, të cilat mund të parandalojnë diabetin në të ardhmen. Për më tepër, ai ofron njohuri për imunoterapinë e kancerit, pasi bllokada PD-L1 përdoret në trajtime dhe të kuptuarit e efekteve të saj në diabetin mund t'i përmirësojë këto terapi.

Studimi thekson rëndësinë e rregullimit të sistemit imunitar në diabetin dhe ofron shpresë për trajtime më efektive. Dr. Lucy Chambers nga Diabetes UK e sheh këtë zbulim si një hap drejt trajtimeve më të synuara dhe transformuese për T1D.

Duke identifikuar rolin vendimtar të PD-L1 në parandalimin e diabetit autoimun, studimi ofron një rrugë për zhvillimin e trajtimeve që synojnë këtë proteinë. Këto trajtime mund të parandalojnë potencialisht shfaqjen e diabetit tek individët në rrezik dhe të përmirësojnë menaxhimin për ata që tashmë janë diagnostikuar. Për më tepër, të kuptuarit e ndërveprimit midis PD-L1 dhe sistemit imunitar hedh dritë mbi mekanizmat që qëndrojnë në themel të sëmundjeve autoimune dhe ofron njohuri për sëmundje të tjera, përfshirë kancerin. Ky hulumtim jo vetëm që bën ta kuptojmë më mirë diabetin, por gjithashtu hap rrugë të reja për trajtime të personalizuara dhe të sakta në çrregullimet autoimune.

Burimi: talker.news

Përktheu: Syri.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco