Pse lëkurës sonë i nevojitet dielli çdo ditë?

Pse lëkurës sonë i nevojitet dielli çdo ditë?

11:18, 16/04/2024
A+ Aa A-

Këshilla tradicionale e përdorimit të kremit kundër diellit dhe kërkimit të hijes për të parandaluar djegien nga dielli dhe për të zvogëluar rrezikun e kancerit të lëkurës mund të jetë duke pësuar një ndryshim të rëndësishëm pasi ekspertët njohin përfitimet e mundshme të ekspozimit në diell. Ndërsa mbrojtja e lëkurës nga rrezet e dëmshme ultravjollcë, hulumtimet e fundit sugjerojnë se njëfarë ekspozimi në diell, sidomos pa krem kundër diellit, mund të ofrojë përparësi të ndryshme shëndetësore.

Ekspozimi në diell ndihmon lëkurën të prodhojë vitaminë D, përmirëson shëndetin mendor, përmirëson shikimin dhe rregullon ritmin cirkadian të trupit. Përveç kësaj, ekspozimi ndaj dritës së diellit mund të ulë presionin e gjakut, ndër përfitimet e tjera. Megjithatë, ekspertët tani mbrojnë një qasje më të nuancuar ndaj sigurisë nga dielli, duke marrë parasysh faktorë si toni i lëkurës.

Individët me tone të errëta të lëkurës kanë më pak gjasa të zhvillojnë kancer të lëkurës për shkak të ekspozimit në diell, por mund të përballen me një rrezik më të lartë të mungesës së vitaminës D. Rrjedhimisht, ata mund të mos kenë nevojë për mbrojtje rutinë nga dielli siç është këshilluar më parë.

Nga ana tjetër, individët me tone të hapura ose ngjyrë ulliri duhet të vazhdojnë të praktikojnë mbrojtjen nga dielli, sidomos kur indeksi ultravjollcë është i lartë.

Udhëzimet australiane, të miratuara nga organet drejtuese, theksojnë përshtatjen e këshillave të sigurisë nga dielli bazuar në faktorët individualë të rrezikut. Këto udhëzime njohin efektet e ndryshme të ekspozimit në diell në grupe të ndryshme të popullsisë. Për shembull, njerëzit me nuanca të errëta të lëkurës këshillohen të kalojnë kohë jashtë pa mbrojtje rutinore nga dielli, ndërsa ata me nuanca të hapura të lëkurës ose ulliri duhet të marrin masa paraprake kundër ekspozimit në diell.

Hulumtimet tregojnë se ekspozimi i pamjaftueshëm në diell mund të çojë në probleme të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë rritjen e rrezikut të disa llojeve të kancerit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe çrregullimeve metabolike. Për më tepër, ekspozimi ndaj rrezeve të diellit mund të kontribuojë në mirëqenien e përgjithshme duke ndikuar në disponimin dhe ritmin cirkadian.

Ndërsa kremi kundër diellit mbetet thelbësor për mbrojtjen nga djegiet nga dielli dhe dëmtimet e lëkurës, ekspertët sugjerojnë se përdorimi i kremit kundër diellit mund të bllokojë disa nga efektet e dobishme të dritës së diellit, siç është prodhimi i vitaminës D. Prandaj, individët me tone më të errëta të lëkurës mund të marrin në konsideratë aplikimin selektiv të kremit të diellit në zona të veçanta, ndërkohë që lejojnë që pjesët e tjera të trupit të ekspozohen ndaj diellit.

Kuptimi në zhvillim i ekspozimit në diell nënvizon nevojën për rekomandime të personalizuara për sigurinë ndaj diellit.

Ndërsa kërkimet vazhdojnë të zbulojnë marrëdhënien komplekse midis ekspozimit në diell dhe rezultateve shëndetësore, individët duhet të konsultohen me profesionistët e kujdesit shëndetësor për të zhvilluar strategji të përshtatura për mbrojtjen nga dielli bazuar në llojin e lëkurës, stilin e jetës dhe vendndodhjen gjeografike.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco