Këta janë katër ushtrimet e thjesht që tregojnë sa në formë jeni për moshën tuaj

Këta janë katër ushtrimet e thjesht që tregojnë sa në formë jeni për moshën tuaj

14:11, 15/04/2024
A+ Aa A-

Vlerësimi i nivelit tuaj të formës fizike nuk ka të bëjë vetëm me sa pesha mund të ngrini ose sa shpejt mund të vraponi 1 km; ka të bëjë me përmbushjen e standardeve bazë të fitnesit për moshën tuaj.

Ekspertët në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxheles dhe Equinox kanë identifikuar katër ushtrime të thjeshta që shërbejnë si tregues të besueshëm të formës së përgjithshme fizike, duke përfshirë masën e muskujve, shëndetin kardiovaskular, lëvizshmërinë dhe forcën bazë.

Së pari, fitnesi aerobik matet me VO2 max, i cili pasqyron aftësinë e trupit tuaj për të përdorur oksigjenin gjatë stërvitjes. Përcaktuar tradicionalisht në një laborator, ju mund ta vlerësoni atë në shtëpi duke vrapuar për dymbëdhjetë minuta me shpejtësinë tuaj maksimale ose duke ecur me shpejtësi 1 km. Për shembull, një grua mesatare 25-vjeçare duhet të synojë të marrë 2544-2775 mililitra oksigjen në minutë për një rezultat të mirë.

Së dyti, forca e sipërme e trupit vlerësohet përmes pompave, të cilat angazhojnë grupe të shumta muskujsh dhe demonstrojnë aftësinë tuaj për të lëvizur peshën e trupit në mënyrë efektive. Numri i pompave që mund të kryeni me radhë ndryshon sipas moshës dhe gjinisë, për shembull, një rezultat i mirë për një grua 31-40 vjeç është 15 pompa ose më shumë.

Më pas, qëndrueshmëria dhe stabiliteti i bërthamës testohen me një "plank" anësor, ku balancoheni në njërin krah dhe mbani një vijë të drejtë nga koka te këmbët. Mbajtja e këtij pozicioni për më shumë se 45 sekonda tregon forcë të fortë bërthamë, thelbësore për qëndrimin, ekuilibrin dhe parandalimin e dhimbjes së shpinës.

Së fundi, lëvizshmëria vlerësohet nga aftësia juaj për t'u ngritur nga një pozicion ulur pa përdorur duart, një lëvizje që tenton të bjerë me moshën. Kryerja me sukses e kësaj detyre tregon forcë dhe ekuilibër të mirë të muskujve, duke sugjeruar jetëgjatësi më të mirë.

Këto ushtrime ofrojnë një vlerësim gjithëpërfshirës të nivelit tuaj të formës fizike, duke mbuluar aspektet kryesore të shëndetit fizik si qëndrueshmëria kardiovaskulare, forca, fleksibiliteti dhe ekuilibri. Përfshirja e rregullt e këtyre ushtrimeve në rutinën tuaj të fitnesit mund të ndihmojë në ruajtjen ose përmirësimin e shëndetit dhe mirëqenies tuaj të përgjithshme, duke reduktuar rrezikun e sëmundjeve kronike dhe duke përmirësuar cilësinë e jetës me kalimin e moshës.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco