Lajmi i fundit

LIVE/ Qytetarët tubim në mbështetje të liderit të opozitës, Sali Berisha

Ekspertët pretendojnë se më shumë gra janë psikopate nga mendohej më parë

Ekspertët pretendojnë se më shumë gra janë psikopate nga mendohej më parë

13:12, 29/02/2024
A+ Aa A-

Imazhi mbizotërues i një psikopati shpesh sjell në mendje personazhe meshkuj nga filmi dhe letërsia, por sipas dr. Clive Boddy-it nga Universiteti Anglia Ruskin, prevalenca e femrave psikopate mund të jetë nënvlerësuar. Në një intervistë të fundit me MailOnline, dr. Boddy sugjeron që femrat psikopate shfaqin shenja të dallueshme që nuk janë kuptuar prej shumë kohësh.

Ndërsa meshkujt psikopatë mund të shfaqin sjellje të dhunshme ose agresive, dr. Boddy thekson se femrat psikopateshpesh mbështeten në manipulimin dhe mashtrimin për të vendosur kontrollin. Karakteristika të tilla si joshja seksuale, përhapja e thashethemeve dhe shprehja e dhunës verbalisht janë tregues kyç për t'u pasur parasysh. Ndryshe nga homologët e tyre meshkuj, të cilët mund të përdorin dominimin fizik, psikopatet femra priren të ushtrojnë fuqi përmes agresionit relacional dhe sjelljes joshëse.

Dr. Boddy paralajmëron se pikëpamja tradicionale e psikopatisë si një fenomen kryesisht mashkullor mund të çojë në nëndiagnozën e psikopateve femra. Ai sugjeron se mjetet diagnostikuese dhe metodologjitë e kërkimit mund të jenë të njëanshme drejt identifikimit të tipareve psikopatike mashkullore, duke anashkaluar sjelljen më delikate por po aq të dëmshme të shfaqur nga gratë.

Implikimet e kësaj mbikëqyrjeje shtrihen përtej diagnozës individuale në çështje më të gjera shoqërore. Dr. Boddy thekson ndikimin e mundshëm në vendimet e menaxhimit të rrezikut në sistemin e drejtësisë penale dhe proceset e përzgjedhjes së lidershipit në organizata. Duke sfiduar perceptimet ekzistuese dhe duke hedhur dritë mbi përhapjen e psikopatisë femërore, dr. Boddy synon të provokojë diskutime dhe ndërgjegjësim në forumet akademike dhe publike.

Në fjalimin e tij të ardhshëm në Festivalin e Kembrixhit, dr. Boddy do të paraqesë prova nga hulumtimi i tij për të mbështetur nocionin se psikopatet femra janë më të zakonshme sesa besohej më parë. Duke u mbështetur në punën e tij të gjerë mbi psikopatinë në vendin e punës, njohuritë e dr. Boddy ofrojnë një këndvështrim të ri mbi një fenomen kompleks dhe shpesh të keqkuptuar.

Ndërsa ndërgjegjësimi rritet dhe mjetet diagnostikuese evoluojnë, shpresa është se do të shfaqet një kuptim më i nuancuar i psikopatisë, duke mundësuar zbulimin e hershëm dhe ndërhyrjen e duhur, pavarësisht gjinisë.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco