Kromozomi Y po zhduket. Cilat janë implikimet për meshkujt?

Kromozomi Y po zhduket. Cilat janë implikimet për meshkujt?

10:17, 28/02/2024
A+ Aa A-

Kromozomi Y, një tipar përcaktues i biologjisë mashkullore, po pëson një degradim shqetësues, duke ngritur pikëpyetje për të ardhmen e tij dhe implikimet për shëndetin e burrave. Gjatë miliona viteve, ky kromozom ka humbur në mënyrë të qëndrueshme gjenet, duke i shtyrë shkencëtarët të mendojnë për fatin e tij përfundimtar dhe pasojat e mundshme për biologjinë njerëzore.

Fillimisht, kromozomi Y ishte një çift tipik i kromozomeve XY, një konfigurim që shihet ende në disa specie. Megjithatë, tek njerëzit, kromozomi Y ka lëshuar vazhdimisht gjenet gjatë 166 milionë viteve të fundit, me një humbje të vlerësuar prej afro 10 gjenesh për një milion vjet. Me këtë normë rënieje, kromozomi Y parashikohet të zhduket tërësisht në rreth 4.5 milionë vjet.

Degradimi i kromozomit Y nuk është i papritur, pasi kromozomet seksuale shpesh u nënshtrohen ndryshimeve evolucionare me kalimin e kohës. Përvetësimi i gjeneve që përcaktojnë seksin mund të jetë i dëmshëm për stabilitetin e kromozomit, duke çuar në shtypjen e shkëmbimit gjenetik me kromozomin X. Kjo mungesë e shkëmbimit gjenetik e bën të vështirë eliminimin e mutacioneve ose ADN-së së dëmshme, duke përshpejtuar rënien e kromozomit.

Për më tepër, kromozomi Y përballet me cenueshmëri të shtuar për shkak të vendndodhjes së tij në testikuj, ku qelizat i nënshtrohen ndarjeve të shpeshta gjatë prodhimit të spermës, duke rritur gjasat e mutacioneve.

Ndërsa disa lloje të kafshëve kanë dëshmuar zhdukjen e plotë të kromozomit Y dhe gjeneve që përcaktojnë seksin, studiuesit mbeten me shpresë për qëndrueshmërinë e kromozomit Y tek njerëzit. Studimet kanë zbuluar se disa gjene në kromozomin Y luajnë role vendimtare në të gjithë trupin, duke sugjeruar rëndësinë e tyre për shëndetin dhe rregullimin e përgjithshëm.

Megjithatë, shqetësimet vazhdojnë në lidhje me pasojat e mundshme të humbjes së kromozomit Y për shëndetin e meshkujve. Hulumtimet sugjerojnë një lidhje të mundshme midis humbjes së kromozomit Y dhe rritjes së rrezikut të sëmundjeve si kanceri dhe sëmundja e Alzheimerit. Prandaj, të kuptuarit e implikimeve të degradimit të kromozomit Y është thelbësor për zgjidhjen e shqetësimeve shëndetësore të meshkujve dhe zhvillimin e ndërhyrjeve të mundshme terapeutike.

Pavarësisht këtyre sfidave, zhdukja e kromozomit Y mbetet një perspektivë e largët, me rreth 4.5 milionë vjet deri në zhdukjen e parashikuar. Për më tepër, shumë faktorë të tjerë mund të kërcënojnë mbijetesën e njeriut shumë kohë para se kromozomi Y të zhduket plotësisht, duke lehtësuar shqetësimet e menjëhershme për rënien e tij.

Rënia e kromozomit Y nënvizon ndërveprimin e ndërlikuar midis gjenetikës, evolucionit dhe shëndetit të njeriut. Duke studiuar mekanizmat që nxisin degradimin e kromozomit Y dhe pasojat e tij të mundshme, shkencëtarët synojnë të zbulojnë misteret e biologjisë mashkullore dhe të zhvillojnë strategji për promovimin e shëndetit dhe mirëqenies tek meshkujt.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco