Zbulohet terapia për t'u hequr ankthin fëmijëve

Zbulohet terapia për t'u hequr ankthin fëmijëve

09:31, 26/02/2024
A+ Aa A-

Çrregullimet e ankthit tek fëmijët mund të jenë torturuese, por hulumtimet e fundit ofrojnë shpresë në formën e terapisë konjitive të sjelljes (CBT). I udhëhequr nga ekspertë në Institutin Kombëtar të Shëndetit (NIH), një studim i publikuar në American Journal of Psychiatry hedh dritë mbi efektivitetin e CBT-të në trajtimin e ankthit të fëmijërisë duke ekzaminuar ndikimin e tij në funksionimin e trurit.

Studimi, i udhëhequr nga Melissa Brotman, Ph.D., Shefe e Njësisë së Neuroshkencës dhe Terapeutikës së Re në Institutin Kombëtar të Shëndetit Mendor të NIH-së, u fokusua në 69 fëmijë pa mjekim të diagnostikuar me çrregullime ankthi. Gjatë 12 javëve, këta fëmijë iu nënshtruan CBT-së, një qasje terapeutike që shënjestron mendimet dhe sjelljet e papërshtatshme përmes ekspozimit ndaj stimujve që shkaktojnë ankth.

Rezultatet ishin premtuese: pas ndërhyrjes me CBT, fëmijët shfaqën reduktime të konsiderueshme në simptomat e ankthit dhe përmirësime në funksionimin e përgjithshëm. Ky rezultat pozitiv u shoqërua me ndryshime të dukshme në aktivitetin e trurit, veçanërisht në rajonet që lidhen me përpunimin konjitiv dhe emocional.

Para trajtimit, fëmijët me ankth shfaqnin aktivitet të shtuar në disa rajone të trurit, duke përfshirë lobet frontale dhe parietale përgjegjëse për funksionet njohëse dhe amigdalën, një qendër kryesore për përpunimin e emocioneve si ankthi dhe frika. Megjithatë, pasi iu nënshtruan CBT-së, këto zona treguan aktivitet të zvogëluar, duke u përafruar më afër me modelet e trurit të fëmijëve jo të ankthshëm.

Pavarësisht këtyre gjetjeve inkurajuese, sfidat mbeten. Disa rajone të trurit, veçanërisht amigdala e djathtë, vazhduan të shfaqin aktivitet të ngritur pas trajtimit, duke sugjeruar se disa qarqe nervore mund të jenë më pak të përgjegjshme ndaj ndërhyrjeve afatshkurtra të CBT-së. Kjo thekson nevojën për kërkime të mëtejshme për të identifikuar strategji më efektive të trajtimit për fëmijët me simptoma të vazhdueshme ankthi.

Për më tepër, studimi eksploroi implikimet afatgjata të ankthit të fëmijërisë dhe trajtimin e tij. Duke ekzaminuar aktivitetin e trurit tek adoleshentët në rrezik për ankth, studiuesit gjetën një korrelacion midis aktivitetit të rritur të trurit dhe rritjes së simptomave të ankthit me kalimin e kohës. Këto gjetje nënvizojnë rëndësinë e ndërhyrjes së hershme dhe rolin e mundshëm të CBT-së në riformimin e qarqeve nervore të lidhura me ankthin.

Çrregullimet e ankthit janë të përhapura tek fëmijët dhe mund të kenë efekte të qëndrueshme në moshën madhore nëse nuk trajtohen. Ndërsa CBT-ja ka treguar premtim në zbutjen e simptomave, ka ende vend për përmirësim. Duke kuptuar mekanizmat nervorë që qëndrojnë në themel të ankthit dhe përgjigjes ndaj trajtimit, studiuesit synojnë të zhvillojnë ndërhyrje më të synuara dhe efektive të përshtatura për nevojat individuale.

Duke ecur para, fokusi do të jetë në identifikimin e faktorëve që parashikojnë përgjigjen e trajtimit dhe optimizimin e strategjive të trajtimit për të siguruar rezultate më të mira për fëmijët me çrregullime ankthi. Duke kapërcyer hendekun midis hulumtimit dhe praktikës klinike, ekspertët shpresojnë t'u ofrojnë fëmijëve mbështetjen që u nevojitet për të kapërcyer ankthin dhe për të bërë jetë më të shëndetshme dhe më të lumtur.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco