Shkencëtarët e konfirmojnë: Truri i burrave dhe i grave funksionon ndryshe

Shkencëtarët e konfirmojnë: Truri i burrave dhe i grave funksionon ndryshe

11:27, 22/02/2024
A+ Aa A-

Truri i burrave dhe grave funksionon ndryshe, kanë treguar shkencëtarët për herë të parë në një zbulim që tregon se seksi ka rëndësi në mënyrën se si njerëzit mendojnë dhe sillen. Universiteti Stanford ka treguar se është e mundur të dallohen gjinitë bazuar në aktivitetin në zonat “hotspot”.

Ekspertët thanë se ndryshimet e trurit mund të ndikojnë në mënyrën se si meshkujt dhe femrat e shohin veten, si ndërveprojnë me njerëzit e tjerë dhe si kujtojnë përvojat e kaluara.

Dr Vinod Menon, profesor i psikiatrisë dhe shkencave të sjelljes në Stanford, tha:

Kjo është një dëshmi shumë e fortë se seksi është një përcaktues i fuqishëm i organizimit të trurit njerëzor. Gjetjet tona sugjerojnë se ndryshimet në modelet e aktivitetit të trurit në këto rajone kyçe të trurit kontribuojnë në variacionet specifike të seksit në funksionimin kognitiv.

Ekzistojnë dallime të dukshme në mënyrën se si gratë dhe burrat performojnë në botën reale. Gratë priren të jenë më të mira në aftësinë mesatare për të lexuar dhe për të shkruar, dhe kanë memorie të mirë afatgjatë.

Ndërsa, meshkujt duket se kanë vetëdije më të fortë vizuale dhe hapësinore dhe memorie më të mirë pune. Megjithatë, shkencëtarët kanë luftuar për të dalluar këto ndryshime në aktivitetin nervor, me strukturat e trurit që duken të njëjta tek burrat dhe gratë.

Për hulumtimin, ekipi përdori “Inteligjencën artificiale të shpjegueshme” – një lloj mësimi kompjuterik i cili mund të analizojë sasi të mëdha të dhënash për të shpjeguar pse po ndodh një efekt.  Modelit iu shfaqën skanime MRI të trurit që punonte dhe iu tha nëse po shikonte një grua apo burrë. Me kalimin e kohës, rrjeti nervor filloi të dallonte dallimet midis dy gjinive që u kishin munguar njerëzve.

Ekspertët shpresojnë se gjetja e dallimeve midis trurit mashkull dhe femër mund të jetë vendimtar në trajtimin e kushteve neurologjike ose psikiatrike që prekin gratë dhe burrat ndryshe. Për shembull, gratë kanë dy herë më shumë gjasa se burrat të përjetojnë depresion klinik, ndërsa burrat janë më të rrezikuar nga varësia nga droga dhe alkooli dhe disleksia.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco