A mundet ushqimi të ulë nivelin e testosteronit?

A mundet ushqimi të ulë nivelin e testosteronit?

10:59, 02/12/2023
A+ Aa A-

Disa njerëz pretendojnë se disa ushqime, të tilla si soja, produktet e qumështit dhe yndyrat e caktuara, mund të ulin nivelet e testosteronit në organizëm. Megjithatë, kërkimet mbi ushqimet që ulin nivelin e testosteronit janë të kufizuara

A mund të ulë ushqimi nivelet e testosteronit dhe cilat ushqime mund të ndikojnë në të? Nga ana tjetër, niveli i testosteronit mund të rritet natyrshëm – me ushtrime të rregullta dhe duke mbajtur një peshë të moderuar. Ushqimi që një person ha mund të ndikojë në shumë aspekte të shëndetit. Ushqimi aktivizon qelizat dhe mund të ndikojë në komponentë të tjerë të trupit, duke përfshirë hormonet siç është testosteroni.

A mund të ndikojnë të ushqyerit dhe ushqimi në nivelet e testosteronit?

Testosteroni është një nga hormonet kryesore seksuale në trup. Edhe pse meshkujt prodhojnë më shumë testosteron, ai është gjithashtu një hormon i rëndësishëm edhe për femrat, transmeton Telegrafi.

Testosteroni stimulon:

▪ rritjen e masës muskulore,
▪ masës kockore,
▪ rritjes së qimeve.

Trupi zakonisht rregullon në mënyrë efikase hormonet dhe mban nivelet e testosteronit në nivelin e kërkuar.

Disa individë pretendojnë se një tepricë e disa ushqimeve mund të ndërhyjë në këtë proces, duke çuar në çekuilibër hormonal. Njerëzit të cilët janë të shqetësuar për nivelet e tyre të testosteronit mund të zgjedhin të kufizojnë disa ushqime.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se hulumtimi mbi aftësinë e ushqimeve për të ulur nivelet e testosteronit është i kufizuar. Siç qëndrojnë provat aktuale, nuk është e mundur të nxirren përfundime të qëndrueshme në lidhje me ushqimet e mëposhtme dhe nivelet e testosteronit.

Produktet e sojës nuk kanë asnjë efekt në nivelet e testosteronit

Ushqimet e sojës, të tilla si tofu, edamame dhe izolat e proteinave të sojës, përmbajnë fitoestrogjene. Këto komponime janë fizikisht të ngjashme me estrogjenin në trup dhe funksionojnë në mënyrë të ngjashme.

Një punim i vjetër i vitit 2014 thotë se megjithëse shkencëtarët kanë bërë shumë kërkime mbi sojën, ata ende nuk e kuptojnë plotësisht atë. Autori vëren se shumë studime nuk kanë gjetur një lidhje midis konsumit të produkteve të sojës dhe niveleve të ndryshuara të testosteronit ose estrogjenit në serum.

Në fakt, një meta-analizë e vitit 2021 arriti në përfundimin se as soja dhe as fitoestrogjenet nuk kishin ndonjë efekt në nivelet e testosteronit. Një rishikim teknik në të njëjtin vit konfirmon se nuk ka asnjë provë për të mbështetur pretendimin se fitoestrogjenet prishin sistemin endokrin të njeriut.

Alkooli shkakton një ulje të testosteronit tek meshkujt

Kushdo që shqetësohet për nivelet e tyre të testosteronit duhet të ulë ose kufizojë marrjen e alkoolit. Kjo mund të jetë veçanërisht e vërtetë për meshkujt.

Edhe pse disa studime kanë gjetur prova se sasitë e vogla të alkoolit rrisin nivelet e testosteronit tek meshkujt, në përgjithësi nuk është kështu. Siç vuri në dukje një rishikim i vitit 2017, konsumimi i rëndë ose i rregullt i alkoolit për një periudhë të gjatë kohore shkakton një ulje të testosteronit te meshkujt. Ky punim thekson gjithashtu se konsumimi i alkoolit shkakton një rritje të niveleve të testosteronit tek gratë.

Ndikimi i bukës, brumërave dhe ëmbëlsirave në testosteron

Një studim i vitit 2018 lidhi një dietë të pasur me bukë, pasta dhe ëmbëlsira të tjera me testosteronin total të ulët te meshkujt tajvanezë. Faktorë shtesë përfshinin konsumin e lartë të produkteve të qumështit, ngrënien e rregullt jashtë dhe konsumimin e pamjaftueshëm të perimeve me ngjyrë jeshile të errët. Bazuar në hulumtimin, këta pjesëmarrës kishin gjithashtu ulje të masës muskulore dhe rritje të yndyrës së trupit.

Menta mund të ulë nivelet e testosteronit

Mentoli në mente mund të zvogëlojë nivelet e testosteronit, por ka mungesë të hulumtimeve njerëzore për ta mbështetur këtë.

Sipas një studimi të vitit 2017, shkencëtarët trajtuan minjtë femra me sindromën e vezores policistike (PCOS) me vaj esencial mente për të testuar efektet e tij në këtë çrregullim. Studiuesit vunë re se vaji esencial i mentës uli nivelet e testosteronit tek këta minj.

Një përmbledhje e vjetër nga viti 2014 gjithashtu vuri në dukje se ka disa prova me cilësi të lartë që menta ul nivelet e testosteronit tek gratë me PCOS.

Megjithatë, nuk ka prova të mjaftueshme me cilësi të lartë për efektet e kësaj barishte në përgjithësi, veçanërisht për burrat që janë të shqetësuar për nivelet e tyre të testosteronit. Shumica e kërkimeve mbi këtë temë fokusohen në modelet e kafshëve ose femrat. Studimet e ardhshme duhet të hetojnë efektet e mentës në të dy gjinitë për të marrë një pamje më të mirë të përgjithshme.

Rrënja e jamballit mund të ulë testosteronin

Një studim i vitit 2018 zbuloi se rrënja e jamballit mund të ulë testosteronin tek gratë e shëndetshme gjatë ciklit të tyre menstrual. Studimet e kafshëve tregojnë gjithashtu se plotësimi i jamballit mund të zvogëlojë nivelet e testosteronit. Në mënyrë ideale, çdo studim i ardhshëm do të shqyrtonte efektet e jamballit tek të dy gjinitë për të kuptuar më mirë se si funksionon bima në përgjithësi.

Disa yndyra mund të ndikojnë në nivelet dhe funksionin e testosteronit

Lloji i yndyrës që një person ha gjithashtu mund të ndikojë në nivelet dhe funksionin e testosteronit. Një studim i vitit 2017 shqyrtoi dietën e burrave të rinj dhe të shëndetshëm në lidhje me nivelet e hormoneve dhe funksionin e testikujve. Hulumtimet kanë treguar se konsumimi i yndyrave trans mund të zvogëlojë nivelet e testosteronit në trup. Ata zbuluan gjithashtu se shumë acide yndyrore omega-6 reduktuan madhësinë dhe funksionin e testikujve.

Megjithatë, ngrënia e shumë acideve yndyrore të pangopura omega-3 mund të rrisë madhësinë e testikujve dhe të përmirësojë funksionin. Studiuesit kërkuan studime shtesë për të konfirmuar gjetjet e tyre. Megjithatë, njerëzit e shqetësuar për nivelet e testosteronit mund të dëshirojnë të shmangin yndyrat trans dhe të kufizojnë marrjen e yndyrave omega-6.

Faktorë të tjerë

Faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në çekuilibrin hormonal ose nivelet e ulëta të testosteronit janë si më poshtë:

▪ plakja
▪ mënyrë jetese sedentare
▪ Përdorimi kronik i drogës, duhanit dhe kanabisit
▪ obeziteti
▪ diabeti

Mënyra natyrale për të rritur nivelet e testosteronit

Mund të ketë gjithashtu disa mënyra natyrale për të rritur nivelet e testosteronit:

▪ konsumimi i një diete më të ekuilibruar të fokusuar në ushqimin e freskët
▪ shmangia e ngrënies së tepërt
▪ menaxhimin e një peshe të moderuar dhe shmangien e obezitetit
▪ ushtrime të rregullta
▪ gjumë adekuat çdo natë

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco