T'u këndosh foshnjave është e rëndësishme për t'i ndihmuar të mësojnë gjuhën, thonë shkencëtarët.

T'u këndosh foshnjave është e rëndësishme për t'i ndihmuar të mësojnë gjuhën, thonë shkencëtarët.

10:02, 02/12/2023
A+ Aa A-

Studiuesit nga Universiteti i Kembrixhit kryen një studim që zbuloi se t'u këndosh foshnjave luan një rol vendimtar në mësimin e gjuhës. Në kundërshtim me besimin tradicional se foshnjat e mësojnë gjuhën përmes informacionit fonetik të përfaqësuar nga alfabeti, studimi sugjeron se informacioni ritmik, si ai që gjendet në vjershat apo ninullat, është një element themelor në zhvillimin e gjuhës. Hulumtimi sfidon nocionin e mëparshëm se foshnjat fillojnë të përpunojnë informacionin fonetik herët, duke treguar se foshnjat nuk e fillojnë këtë proces deri në moshën shtatëmuajshe.

Studimi përfshiu regjistrimin e aktivitetit të trurit te 50 foshnja në 4, 7 dhe 11 muajshe, ndërsa ato shikonin një video të një mësuesi që këndonte ninulla. U përdorën algoritme speciale për të interpretuar se si foshnjat kodonin informacionin në trurin e tyre. Studiuesit zbuluan se kodimi fonetik tek foshnjat shfaqet gradualisht gjatë vitit të parë të jetës, duke filluar me tingujt e dhëmbëve dhe të hundës. Studimi sugjeron se informacioni ritmik vepron si një kornizë, duke i lejuar foshnjat të shtojnë informacion fonetik për të formuar fjalë.

Implikimet e këtij hulumtimi shkojnë përtej të kuptuarit tonë të përvetësimit të gjuhës së foshnjave. Ai sfidon supozimet e mëparshme në lidhje me rolin e informacionit fonetik dhe sugjeron që çrregullime si disleksia dhe çrregullimet e zhvillimit të gjuhës mund të shoqërohen me perceptimin e ritmit në vend të vështirësive në përpunimin e informacionit fonetik. Studiuesit theksojnë rëndësinë e të folurit, të kënduarit dhe përdorimin e të folurit të drejtuar nga foshnjat, si ninullat, pasi ato kontribuojnë ndjeshëm në rezultatet gjuhësore për foshnjat./The Guardian-Syri.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco