Lajmi i fundit

LIVE/ Sot Samiti Ballkan Perëndimor - BE në Tiranë

Si ndikon ajri toksik në shëndetin mendor në Romë

Si ndikon ajri toksik në shëndetin mendor në Romë

15:24, 01/12/2023
A+ Aa A-

Çdo javë që kalon duket se po forcohen dëshmitë se ndotja e ajrit dëmton shëndetin tonë. Kërkimet në Romë kanë zbuluar ndikimin e ndotjes së ajrit në shëndetin tonë mendor. Dr. Federica Nobile e departamentit të epidemiologjisë së shërbimit shëndetësor rajonal të Lazios shpjegoi se çfarë e shtyu hulumtimin. "Studimet e fundit kanë lidhur ndotjen e ajrit me zhvillimin e çrregullimeve psikiatrike, duke përfshirë depresionin, ankthin dhe episodet psikotike. Megjithatë, të gjitha këto lidhje janë hetuar kryesisht në grupe të vogla, duke i bërë rezultatet e tyre të vështira për t'u përgjithësuar."

Ekipi i Nobiles filloi me të dhënat e regjistrimit të më shumë se 1.7 milionë të rriturve që jetonin në Romë në vitin 2011 dhe i krahasoi me të dhënat e sigurimeve shëndetësoremjekësore dhe publike. Të dhënat shëndetësore u analizuan për tetë vitet e ardhshme për raste të reja të problemeve të shëndetit mendor, duke përfshirë njerëzit e shtruar në spital ose ata me receta të reja të përsëritura për antipsikotikë, ilaçet kundër depresionit dhe stabilizues të humorit, shkruan The Guardian.

Këto u krahasuan me të dhënat e ndotjes së ajrit dhe zhurmës së trafikut ku njerëzit jetonin si dhe faktorë të tjerë shoqërorë që mund të ndikojnë në shëndetin mendor, duke përfshirë varfërinë, papunësinë, arsimin dhe statusin martesor.

Ata zbuluan se njerëzit që jetonin në zona me ndotje më të lartë të grimcave kishin një shans më të madh për të zhvilluar skizofreni, depresion dhe çrregullime ankthi. Kjo u përputh me analizën e recetave të barnave, ku njerëzit e moshës 30 deri në 64 vjeç kishin lidhjen më të qartë me ndotjen e ajrit. Duke përdorur të dhënat nga studimi, është e mundur të parashikohen përfitimet nga përmirësimi i ajrit të qytetit. Ulja e ndotjes mesatare të grimcave të Romës me 10% mund t'i zvogëlojë këto kushte të zakonshme të shëndetit mendor me 10-30%.

Përmirësime edhe më të mëdha do të arriheshin duke përmbushur kufijtë e propozuar të Komisionit Europian për ndotjen e ajrit për vitin 2030 dhe udhëzimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Prof Francesco Forastiere i Këshillit Kombëtar të Kërkimit të Italisë dhe Kolegji Imperial në Londër tha: "Zbulimi ynë nënvizon rëndësinë kritike të zbatimit të masave të rrepta për të reduktuar ekspozimin e njeriut ndaj ndotësve të ajrit. Këto janë thelbësore jo vetëm për mbrojtjen kundër sëmundjeve fizike, por edhe për ruajtjen e mirëqenies mendore."

Të kuptuarit e këtyre çështjeve është përmirësuar ngadalë. 71 vjet më parë, smogu i madh i Londrës i vitit 1952 çoi në vdekjen e rreth 12,000 njerëzve, kryesisht nga problemet e frymëmarrjes, sulmet në zemër dhe goditjet në tru. Hulumtimet nga vitet 1990 shtuan kancerin e mushkërive në listën e ndikimeve të ndotjes së ajrit, por efektet në shëndetin e trurit u anashkaluan.

Një studim mbi qentë shtëpiakë në Meksikë në vitin 2002 ndihmoi për të dalë në përfundimin se ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit shtoi rrezikun e demencës në jetën e mëvonshme. Dhe ishin vëzhgimet e lidhjes midis jetesës në një zonë urbane dhe rrezikut më të madh të skizofrenisë dhe çrregullimeve të tjera psikotike ato që i shtynë studiuesit të hetojnë ndotjen e ajrit si një shkak të mundshëm.

Studime të tjera, duke përfshirë një hetim shtatëvjeçar të udhëhequr nga King's College në Londër, zbuluan se ndotja e ajrit gjithashtu kishte një rol në seriozitetin dhe rikthimin e njerëzve me çrregullime psikiatrike si skizofrenia dhe depresioni.

Dr. Ioannis Bakolis, nga King's College në Londër, i cili nuk ishte i përfshirë në studimin e Romës, tha: "Studimi në shkallë të gjerë në Romë ofron prova shumë të nevojshme dhe rrit besimin tonë në lidhjen midis ndotjes së ajrit dhe çrregullimeve psikiatrike, duke shtuar gjetjet e mëparshme nga Britania e Madhe, SHBA dhe Danimarka. "Ekspozimi mesatar vjetor i banorëve të Romës ndaj PM2.5 është më shumë se tre herë më i lartë se sa sugjeron OBSH. Reduktimi i ndotjes së ajrit sipas udhëzimeve të OBSH-së jo vetëm që mund të përmirësojë shëndetin e trurit, por gjithashtu të zvogëlojë kërkesën për shërbimet psikiatrike tashmë të tejzgjatura pas pandemisë."

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco