Një koronavirus macesh tani po përhapet në të gjithë Europën. A duhet të shqetësohemi?

Një koronavirus macesh tani po përhapet në të gjithë Europën. A duhet të shqetësohemi?

12:55, 01/12/2023
A+ Aa A-

Një lloj i ri i koronavirusit që prek macet, i njohur si F-CoV-23, është raportuar në Mbretërinë e Bashkuar. Ky virus, i lidhur me mijëra ngordhje të maceve në Qipro, është rezultat i rikombinimit të një koronavirusi ekzistues macesh me një koronavirus qensh.

Mutacioni e ka bërë virusin më infektiv dhe të aftë për të shkaktuar sëmundje të rënda, duke çuar në Peritonitin Infektiv të Maces (FIP). Simptomat e FIP-it përfshijnë letargji, diarre, ethe, një bark të fryrë, humbje peshe dhe inflamacion. Ndonëse nuk ka prova që ky virus mund të transmetohet te njerëzit, ekziston shqetësimi për përhapjen e tij të mundshme përtej Qipros.

Virusi i ri duket se i përgjigjet mirë trajtimit, veçanërisht me ilaçin antiviral GS-441524. Antiviralë të tjerë njerëzorë për COVID-19, si Remdesivir dhe Molnupiravir, tregojnë gjithashtu efektivitet në trajtimin e maceve. Megjithatë, përdorimi i këtyre barnave njerëzore tek macet nuk është aktualisht i ligjshëm në Angli. Ndonëse aktualisht nuk ka asnjë konfirmim të pranisë së virusit në Angli veç maces së vetme të infektuar, ka raporte të pakonfirmuara për mace të tjera me lidhje me Qipron që mund ta kenë sëmundjen. Ashtu si me përhapjen e COVID-19 te njerëzit, situata mund të ndryshojë me shpejtësi, duke theksuar nevojën për vigjilencë dhe monitorim të koronavirusit të ri të maces.

Rekomandohet parimi i parandalimit, me masa si ndalimi i importit të maceve nga vendet ku qarkullon virusi. Pronarët e maceve këshillohen të jenë vigjilentë, sidomos nëse macet e tyre kanë qenë kohët e fundit në Qipro ose kanë qenë në kontakt me macet nga Qipro.

Ndërkohë që situata po monitorohet nga afër, përhapja e mundshme e virusit dhe ndikimi i tij në popullatat e maceve, veçanërisht në zonat me popullata të maceve të egra, ngre shqetësime. Vaksinat mund të luajnë një rol vendimtar në parandalimin dhe kontrollin e përhapjes së këtij koronavirusi të ri të maces.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco