Testi i erës së gojës që mund të zbulojë më herët sëmundjen e mëlçisë

Testi i erës së gojës që mund të zbulojë më herët sëmundjen e mëlçisë

15:10, 28/11/2023
A+ Aa A-

Owlstone Medical, një kompani bioteknike në Angli, ka zhvilluar një test ere goje që mund të zbulojë sëmundjen e mëlçisë në një fazë të hershme, duke ofruar një mundësi për trajtim më efektiv. Sëmundja e mëlçisë, shpesh e shkaktuar nga gjendje si hepatiti, obeziteti dhe alkoolizmi, çon në vdekjen e qelizave të mëlçisë dhe formimin e vragave. Standardi aktual për zbulimin përfshin metoda invazive dhe të shtrenjta, siç janë biopsitë, të cilat janë jopraktike për individët asimptomatikë. Testi i erës së gojës së Owlstone mbështetet në analizimin e komponimeve organike të paqëndrueshme (VOCs) në erën e gojës së njeriut që ndryshojnë në fazat e hershme të sëmundjes së mëlçisë.

Teknologjia e testit të erës së gojës e zhvilluar nga Owlstone kapërcen sfidat që lidhen me mbledhjen dhe ruajtjen e besueshme të mostrave të erës së gojës. Pjesëmarrësit në studim lëshojnë frymë në një pipëz të bashkangjitur në një aparat ere goje të krijuar për të mbledhur gazra, me fokus në VOC. Komponimet e mbledhura më pas vlerësohen duke përdorur spektrometrinë e masës, një teknikë që i konverton komponimet në atome të ngarkuar dhe i identifikon ato bazuar në peshën dhe ngarkesën. Një studim fillestar tregoi aftësinë e aparatit për të identifikuar pacientët me cirrozë në fazat e hershme me ndjeshmëri 83 për qind.

Drejtori ekzekutiv i Owlstone, Billy Boyle, thekson nevojën për teste joinvazive dhe me kosto efektive që mund të vendosen në mjediset e kujdesit parësor për të kontrolluar sëmundjen e mëlçisë në fazën e hershme. Potenciali i testit të frymëmarrjes qëndron në aftësinë e tij për të zbuluar biomarkues specifikë të lidhur me sëmundjen e mëlçisë, duke ofruar një alternativë premtuese ndaj metodave tradicionale diagnostikuese. Kompania parashikon partneritetin me kompanitë farmaceutike për të eksploruar ndikimin e barnave në sëmundjet e mëlçisë dhe ka zhvilluar një mikroçip për zbulim më të shpejtë.

Ndërsa sfidat mbeten, duke përfshirë ndryshimin në përbërjet organike të paqëndrueshme midis individëve, qasja e Owlstone përfshin përdorimin e sondave Exogenous Volatile Organic Compound (EVOC), si limoneni, për të ndërvepruar ndryshe me pacientët me sëmundje të mëlçisë dhe për të përforcuar sinjalin.

Kompania po fillon një provë klinike më të madhe për të vërtetuar më tej teknologjinë dhe synon të vendosë erën e gojës si një kategori të re diagnostikuese, duke shpëtuar potencialisht jetë duke mundësuar zbulimin e hershëm të një sërë sëmundjesh.

 

 

 

 

 

 

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco