Terapia me qeliza staminale jep rezultate të jashtëzakonshme për kurimin e sklerozës

Terapia me qeliza staminale jep rezultate të jashtëzakonshme për kurimin e sklerozës

11:14, 28/11/2023
A+ Aa A-

Injektimi i qelizave staminale në trurin e pacientëve rezulton të jetë i sigurt dhe mund të ndalojë dëmtimin e mëtejshëm nga sëmundja

Në një provë novatore për sklerozën e shumëfishtë progresive dytësore (MS), studiuesit injektuan qeliza staminale nervore direkt në trurin e 15 pacientëve, duke synuar të luftonin inflamacionin që shkakton dëmtime në mbështjellëset e mielinës. Megjithëse disa pjesëmarrës përjetuan efekte anësore të përkohshme si dridhje ose psikozë, ata në fund e morën veten dhe nuk kishin komplikime të qëndrueshme. Gjatë vitit në vijim, këta pacientë nuk raportuan përkeqësim të simptomave ose rritje të paaftësisë.

Skanimet e trurit sugjeruan më pak tkurrje të trurit tek ata që morën doza më të larta të qelizave staminale, duke treguar një efekt të mundshëm zbutës në inflamacion.

Aspekti më intrigues i studimit ishte analiza e lëngut cerebrospinal te pacientët, që tregoi nivele të rritura të përbërjeve mbrojtëse të quajtura carnitines në ata që morën më shumë qeliza staminale. Ky zbulim, megjithëse i pazakontë, sugjeron një rrugë potencialisht entuziaste për kërkimet e ardhshme të sklerozës së shumëfishtë.

Pavarësisht nga rezultatet pozitive, studiuesit synojnë të kryejnë prova më të thelluara për të përcaktuar përfundimisht nëse injeksionet po ndryshojnë trajektoren e sëmundjes. Një aspekt thelbësor është përjashtimi i çdo ndikimi nga barnat imunosupresive të marra së bashku me trajtimin e qelizave staminale.

Ekspertët si prof. Paolo Muraro nga Imperial College London vlerësojnë ashpërsinë e provës në kontrollin e cilësisë së barnave të bazuara në qeliza, duke theksuar nevojën për shkallëzueshmëri dhe përballueshmëri në provat e ardhshme të gjera. Caitlin Astbury në MS vlerëson profilin e sigurisë së studimit dhe lë të kuptohet për potencialin për stabilizimin e progresit të aftësisë së kufizuar.

Ndonëse këto rezultate janë premtuese, provat e mëtejshme janë thelbësore për të konfirmuar efektivitetin e trajtimit dhe për të përcaktuar ndikimin e tij te pacientët me sklerozë të shumëfishtë. Ky hulumtim shënon një hap inkurajues para në eksplorimin e qasjeve të reja të trajtimit të sklerozës së shumëfishtë.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco