Rrahjet e zemrës: Cilat vlera janë normale dhe kur duhet të shqetësoheni?

Rrahjet e zemrës: Cilat vlera janë normale dhe kur duhet të shqetësoheni?

18:37, 02/12/2021
A+ Aa A-

Ritmi i zemrës ndikohet nga aktiviteti i nervave dhe nivelet e hormoneve që lëvizin përmes qarkullimit të gjakut. Kjo do të thotë se ka shumë arsye pse zemra ngadalësohet apo përshpejtohet

Rrahjet e zemrës ndonjëherë mund të jenë më të shpejta dhe ndonjëherë më të ngadalta sepse rrahjet e zemrës në minutë ose rrahjet e zemrës ndikohen nga hormonet adrenalinë dhe noradrenalinë.

Hormonet e tiroides mund të ndikojnë gjithashtu në rrahjet e zemrës – kur zemra rreh shumë shpejt, shumë pak, zemra rreh shumë ngadalë.

Por rrahjet normale të zemrës në një të rritur të shëndetshëm janë midis 60 dhe 100 në minutë.

Frekuencat më të ulëta mund të ndodhin te njerëzit e shëndetshëm pa probleme me zemrën, veçanërisht tek ata që janë natyrshëm më aktivë fizikisht.

Ritmi normal i zemrës mund të ndryshojë gjithashtu për shkak të ndikimeve të jashtme si frika, dhimbja dhe ndjenja të tjera. Por zemra mund të rrahë në mënyrë të papërshtatshme shpejt ose ngadalë, dhe atëherë kjo tregon një problem potencialisht të madh. Dallimi në ritmin e zemrës është i dukshëm në gjini dhe mosha të ndryshme.

Ritmi normal i zemrës në pushim

Gratë:

⦁ 18-25 vjeç = 74-78
⦁ 26-35 vjeç = 73-76
⦁ 36-45 vjeç = 74-78
⦁ 46-55 vjeç = 74-77
⦁ 56-65 vjeç = 74-76
⦁ 65+ vjeç = 73-76

Burrat:

⦁ 18-25 vjeç = 70-73
⦁ 26-35 vjeç = 71-76
⦁ 36-45 vjeç = 72-75
⦁ 46-55 vjet = 72-76
⦁ 56-65 vjeç = 72-76
⦁ 65+ vjeç = 70-73

Ritmi normal i zemrës gjatë dhe pas stërvitjes rrit vlerat e përmendura më parë me rreth 30 rrahje në minutë.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco