Studimi: Infeksionet seksualisht të transmetueshme rrisin shanset për lindje të parakohshme

Studimi: Infeksionet seksualisht të transmetueshme rrisin shanset për lindje të parakohshme

17:24, 01/12/2021
A+ Aa A-

Informacione të reja po dalin se si një infeksion seksualisht i transmetueshëm para ose gjatë shtatzënisë mund të ndikojë tek të porsalindurit.

Prania e klamidias, gonorresë ose sifilizit, të quajtura ndonjëherë infeksione "të heshtura" për shkak të mungesës së simptomave të dukshme në fazat e hershme, lidhet me një rrezik më të lartë të lindjes së parakohshme, sipas një studimi të botuar në revistën JAMA.

“Lindja e parakohshme, kur një fëmijë lind para javës së 37-të të shtatzënisë, është shkaku kryesor i komplikimeve dhe vdekjes së të porsalindurve në mbarë botën!”, kanë shkruar autorët e studimit.

Gjithashtu, numri i lindjeve të parakohshme u rrit pak nga viti 2016 në 2019, kështu që duhej më shumë punë për të identifikuar faktorët e rrezikut, raporton CNN .

Dihet se sëmundjet seksualisht të transmetueshme (STD) te nëna dëmtojnë fetusin në zhvillim, por studimet e mëparshme mbi këtë marrëdhënie kanë qenë jokonkluduese, shkruajnë studiuesit, kështu që autorët përdorën të dhëna nga regjistrat e lindjes dhe të dhënat mjekësore të më shumë se 14 milionë nënave dhe për të ekzaminuar lidhjet ndërmjet lindjes së parakohshme dhe infeksionit të nënës.

Nga të gjitha nënat që kanë lindur nga janari 2016 deri në dhjetor 2019, 1.9 për qind kishin klamidia, 0.3 për qind kishin gonorre dhe 0.1 për qind ishin të infektuara me sifiliz para ose gjatë shtatzënisë. Në mesin e të gjithë të porsalindurve, tetë për qind kanë lindur para kohe.

Autorët zbuluan se nënat me klamidia, gonorre ose sifilis kishin 1.04, 1.10 dhe 1.17 herë më shumë gjasa për të pasur një lindje të parakohshme të moderuar - që do të thotë midis 32 dhe 36 javëve të shtatzënisë - sesa gratë pa PPB.

Infeksionet e gonorresë dhe sifilizit ishin më fort të lidhura me lindjen e parakohshme, që do të thotë midis 28 dhe 31 javësh.

“Edhe pse disa nga efektet janë të vogla, sëmundjet seksualisht të transmetueshme duket se rrisin shanset për lindje të parakohshme”, tha Kelly Rickman, bashkëautore e studimit dhe profesoreshë e epidemiologjisë në Kolegjin e Shëndetit Publik të Universitetit të Iowa-s.

Si mund të ndikojnë PPB-të në kohën e lindjes

Klamidia dhe gonorrea janë infeksione të zakonshme seksualisht të transmetueshme që mund të prekin njerëzit e të gjitha gjinive që kryejnë marrëdhënie me dikë që është i infektuar, sipas CDC.

Klamidia mund të shkaktojë dëme serioze dhe të përhershme në sistemin riprodhues të femrës. Të dy PPB-të mund të shkaktojnë lindje të parakohshme dhe transmetohen tek foshnjat gjatë lindjes, gjë që mund të shkaktojë pneumoni dhe infeksione të veshit.

Ky studim nuk hetoi saktësisht se si infeksionet seksualisht të transmetueshme para ose gjatë shtatzënisë mund të ndikojnë në lindjen e një fëmije, por autorët kanë disa ide.

Klamidia dhe gonorrea mund të lëvizin nëpër vaginë dhe qafën e mitrës dhe të ndikojnë në shfaqjen e korioamnionitit, një gjendje në të cilën bakteret infektojnë membranën që rrethon fetusin dhe lëngun në të cilin fetusi noton.
Sifilizi mund të shkaktojë një infeksion sistemik dhe të nxisë placentën të përdorë përgjigjen e saj inflamatore, theksojnë studiuesit.

“Të gjitha këto përgjigje mund të shkaktojnë inflamacion dhe të aktivizojnë sistemin imunitar të nënës dhe/ose fetusit, i cili është një shkak i vërtetuar i lindjes së parakohshme”, theksojnë studiuesit.

“Megjithatë, nëse infeksioni i nënës shkakton lindje të parakohshme mund të varet gjithashtu nga karakteristikat dhe përqendrimi i patogjenit si dhe nga periudha e infektimit”.

"Një kampion i madh i këtij studimi" dhe aspekte të tjera mund të tregojnë saktësi, por "nuk tregojnë domosdoshmërisht vlefshmërinë", shkruan Dr. Amy Adhikari dhe Dr. Scott Roberts në një koment mbi studimin.

Studimet vëzhguese si ky nuk mund të marrin parasysh sjelljen individuale dhe faktorë të tjerë potencialisht përgjegjës për lindjen e parakohshme, duke përfshirë stresin kronik, moshën gestacionale të diagnozës ose mungesën e aksesit në trajtim, shkruan Dr. Adhikari dhe Dr. Roberts.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco