Varianti Omicron: A duhet të shqetësohemi më pak për mutacionin e ri? Përgjigjet shkenca

Varianti Omicron: A duhet të shqetësohemi më pak për mutacionin e ri? Përgjigjet shkenca

07:42, 01/12/2021
A+ Aa A-

Ne e dimë se mutacioni Omicron shkakton sëmundje më të lehtë.

 A do të thotë vërtet kjo se koronavirusi po bëhet endemik?

Pra, pyetja nëse mutacioni i ri do ta bëjë sëmundjen e re endemike të koronavirusit më të shpejtë është gjithashtu e parakohshme, megjithatë profesori Hamish McCallum në Universitetin e Griffith, drejtor i Qendrës për Shëndetin Planetar dhe Sigurinë Ushqimore, shkroi në një artikull në The Conversation.

Sipas të dhënave të para nga Afrika, varianti i ri Omicron nuk shkakton një sëmundje shumë serioze (edhe pse OBSH e ka cilësuar si një lloj me interes të veçantë për të cilin rekomandohet vigjilencë bazuar në të dhënat e kufizuara në dispozicion).

Gjithashtu, bazuar në të dhënat e deritanishme, nuk është e qartë nëse lloji i ri u shpëton vaksinave më lehtë në krahasim me shtamet e tjera si Delta.

Është një sjellje e zakonshme e viruseve që të bëhen më pak ngjitëse (dmth. të shkaktojnë sëmundje më të lehta) kur bëhen endemike për popullatën, pra kur shfaqen çdo vit duke shkaktuar shpërthime më të vogla ose më të mëdha. 

Një shembull klasik, sipas profesorit Hamish McCallum, është myksoma, një sëmundje serioze e lepujve të shkaktuar nga virusi i lepujve që vrau 99% të lepujve kur u shfaq për herë të parë në Australi dhe tani shkakton vdekshmëri të ulët.

Disa ekspertë parashikojnë që Covid-19 do të bëhet më i butë pasi bëhet një sëmundje endemike - përfundimisht duke çuar në një numër të parashikuar infeksionesh në një zonë specifike. 

Mutacioni Omicron ka të ngjarë të jetë faza e parë e këtij procesi kalimtar.

Biologjia evolucionare ka treguar se disa shtame të koronavirusit kanë më shumë gjasa të dominojnë nëse ato transmetohen më shpejt në popullatë sesa shtamet aktuale. 

Kjo do të thotë se shtamet me një indeks R më të lartë (indeksi R i njohur gjithashtu si "numri bazë i riprodhimit" tregon numrin e infeksioneve dytësore të shkaktuara nga çdo person i infektuar mesatarisht, dmth. indeksi jep një tregues të shkallës në të cilën ai përhapet ose riprodhohet. brenda popullatës) do të zëvendësojë ato me një rezultat R më të ulët.

Përveç kësaj, shtamet që çojnë në infeksion më të shpejtë do të zëvendësojnë ato që kërkojnë më shumë kohë për t'u bërë infektive. 

Prandaj shtamet me një periudhë më të shkurtër inkubimi zëvendësojnë ato me një periudhë më të gjatë inkubimi . 

Ky duket të jetë rasti me Delta e cila ka një periudhë më të shkurtër inkubimi në krahasim me shtamet e mëparshme.

Evoluimi i shtameve duhet të merret në konsideratë në kontekstin e popullatës specifike ku shfaqet varianti, ndërkohë që faktori i mbulimit të lartë ose të ulët të vaksinimit të popullatës luan një rol në përparimin e sëmundjes.

Në një popullatë që është kryesisht e pavaksinuar, si ajo në Afrikën e Jugut, ku rreth 25% e popullsisë është e vaksinuar dhe ku varianti Omicron u zbulua për herë të parë, shtamet me një indeks të lartë të riprodhimit R kanë më shumë gjasa të mbizotërojnë. 

Nga ana tjetër, në një popullatë me mbulim të lartë vaksinimi, shtamet që kanë më shumë gjasa të mbizotërojnë janë ato që mund t'i shpëtojnë mbulimit me vaksinë, edhe nëse kanë një shkallë të ulët të riprodhimit R në popullatën e pavaksinuar.

Simptomat e lehta mund të shkaktojnë përhapjen.

Sa gjasa ka që të mbizotërojë një variant që shkakton simptoma më të lehta?

 Përgjigja varet nga kompensimi midis simptomave dhe ngjitjes.

Nëse simptomat janë më pak të rënda, atëherë pacientët kanë më pak gjasa të ekzaminohen dhe natyrisht të izolohen. 

Pacienti mund të mos e kuptojë se është edhe i sëmurë me Covid-19. 

Prandaj, një lloj me virulencë të ulët (që do të thotë se shkakton simptoma të lehta) mund të jetë më e lehtë për t'u transmetuar te më shumë njerëz sesa një lloj me virulencë të lartë.

Nga ana tjetër, disa variante, si Delta, mund të shkaktojnë viremi më të madhe (ngarkesë virale më të madhe në organizmin pritës).

 Sa më e lartë të jetë ngarkesa virale, aq më shumë ka gjasa që një person të transmetojë sëmundjen. 

Është një marrëdhënie e varur nga doza - sa më e lartë të jetë doza infektive, aq më shumë ka gjasa që të ndodhë infeksioni.

Në çdo rast, pa e ditur ende se si sillen këto mutacione, nivelet më të larta të viremisë ka të ngjarë të çojnë në simptoma më serioze.

Mbetet e paqartë në këtë kohë pse Omicron është shumë ngjitës, të paktën në Afrikë, kështu që nuk dihet në këtë fazë nëse prodhon nivele më të larta të viremisë sesa shtamet e tjera. 

Transmetimi viral është një proces kompleks me shumë faza, kështu që shumë faktorë mund të jenë përgjegjës për transmetueshmërinë e lartë të variantit Omicron.

Askush nuk e di se çfarë do të ndodhë më pas. 

Ekspertët do të kërkojnë më shumë informacion në lidhje me ngjitjen e Omicron , nivelin e viremisë që shkakton dhe shkallën në të cilën lloji i ri është në gjendje të shmangë vaksinat ekzistuese ose përgjigjen imune që përfiton nga një sëmundje natyrale.

Omicron mund të sillet ndryshe në një popullatë me mbulim të lartë vaksinimi - si në Australi - në krahasim me një popullatë me shkallë shumë të ulët vaksinimi, si në shumicën e Afrikës Sub-Sahariane. 

Megjithatë, shfaqja e këtij varianti të ri nënvizon nevojën për mbulim vaksinimi për më shumë njerëz në mbarë botën për të kapërcyer pandeminë e koronavirusit.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco