Hulumtimet kanë treguar se fëmijët që hanë më shumë fruta dhe perime kanë zhvillim më të madh mendor

Hulumtimet kanë treguar se fëmijët që hanë më shumë fruta dhe perime kanë zhvillim më të madh mendor

09:42, 26/10/2021
A+ Aa A-

Hulumtimi i ri i kryer në Britaninë e Madhe tregon se një dietë e pasur me fruta dhe perime të freskëta mund të jetë e mirë edhe për zhvillimin mendor, veçanërisht për fëmijët adoleshentë.

Hulumtimet e publikuara në BMJ Nutrition, Prevention & Health tregojnë se marrja më e lartë e frutave dhe perimeve lidhet ndjeshëm me një shëndet më të mirë mendor te nxënësit e shkollave të mesme. 

Për më tepër, hulumtimet tregojnë se një mëngjes dhe drekë ushqyese janë të lidhura me mirëqenien emocionale, pavarësisht nga mosha.

Për të hetuar nëse zgjedhjet dietike mund të lidhen me shëndetin mendor, studiuesit përdorën sondazhe nga më shumë se 50 shkolla në MB.

Në total, pothuajse 11,000 studentë e përfunduan anketën (me 8,823 anketa të vlefshme) dhe provat treguan se rezultati mesatar i shëndetit mendor ishte 46.6 nga 70 për nxënësit e shkollave të mesme dhe 46 nga 60 për nxënësit e shkollave fillore.

Prej tyre, vetëm 25 përqind e nxënësve të shkollave të mesme dhe 28.5 përqind e nxënësve të shkollave fillore thanë se hanë pesë racionet e rekomanduara të frutave dhe perimeve në ditë.

 Dhjetë për qind, ose nëntë për qind, nuk kanë ngrënë fruta dhe perime. 

Rreth 21 për qind e nxënësve të shkollave të mesme dhe 12 për qind e nxënësve të shkollave fillore kanë ngrënë vetëm një pije pa energji ose asgjë për mëngjes, ndërsa 11 për qind nuk kanë ngrënë drekë.

Hulumtimi tregoi se sa më shumë fruta dhe perime të hanë studentët në ditë, aq më i mirë është rezultati i tyre në shkallën e shëndetit mendor.

"Në një nivel themelor, ushqimi adekuat është i nevojshëm për të siguruar blloqet ndërtuese për zhvillimin dhe funksionin e trupit si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit, duke përfshirë rritjen dhe riprodhimin e qelizave, sintezën e ADN-së, neurotransmetuesit dhe metabolizmin e hormoneve, dhe është veçanërisht kritike për fëmijët. e rëndësishme për trurin zhvillimi”, shkruan autorët e studimit.

Gjithashtu, autorët pranojnë se kërkimi i tyre kishte kufizime, duke përfshirë faktin se përgjigjet e anketës mund të jenë të pasakta.

Frutat dhe perimet sjellin përfitime të forta fizike.

 Lidhja midis shëndetit fizik dhe mendor është e njohur prej kohësh, duke përfshirë lidhjen midis një diete të shëndetshme dhe humorit tek të rriturit. 

Zgjerimi i konceptit tek fëmijët duket krejt i natyrshëm, thonë ekspertët.

Autorët e studimit shkruajnë se ata shpresojnë se hulumtimi i tyre do t'i inkurajojë zyrtarët të miratojnë politika që do t'i ndihmonin fëmijët të kenë akses më të madh në ushqime ushqyese dhe të freskëta si brenda dhe jashtë shkollës.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco