A e zvogëlojnë vërtet syzet rrezikun e infektimit nga COVID-19?

A e zvogëlojnë vërtet syzet rrezikun e infektimit nga COVID-19?

20:08, 14/09/2021
A+ Aa A-

Nëse i keni lënë syzet tuaja në komodinë dhe në vend të kësaj keni zgjedhur lente, mund të jetë koha për t’u kthyer mbrapa.

Hulumtimet e reja gjetën dëshmi se mbajtja e syzeve mund t’ju ​​bëjë më pak të rrezikuar të infektoheni me COVID-19.

Studimi ndërkombëtar i botuar në The Journal of Clinical and Diagnostic Research u krye në një spital coronavirusi në Kanpur Dehat, Indi. Studimi shikoi nëse syzet kishin ndonjë përfitim mbrojtës kundër COVID-19.

Gjithsej 304 pacientë midis 10 dhe 80 vjeç morën pjesë në studim, të gjithë ata vuanin nga simptomat e COVID-19. Nga të gjithë pacientët, 58 persona, ose 19 për qind e të gjithë pjesëmarrësve, mbanin rregullisht syze dhe nuk i hiqnin ato gjatë ditës ose për aktivitete në natyrë.

Përmes një numri llogaritjesh, ekipi gjithashtu përcaktoi se rreziku i marrjes së virusit ishte dy deri në tre herë më pak i mundshëm në mesin e njerëzve që mbanin syze. Arsyeja? “Prekja e fytyrës sonë është një zakon i shpeshtë dhe mesatarisht çdo person normal prek fytyrën e tij 23 herë dhe sytë e tij rreth tre herë në një orë”, shkruan autorët e studimit, duke iu referuar kërkimeve të mëparshme të vitit 2015 mbi higjienën e duarve. “Prekja dhe fërkimi i syve me duar të kontaminuara mund të jetë një rrugë e rëndësishme e infeksionit”.

Autorët e studimit vunë në dukje se vetëm 40 për qind e popullsisë së përgjithshme indiane mbajnë syze, gjë që e bëri të vështirë krahasimin e gjetjeve të studimit me të gjithë popullsinë e Indisë. Një problem tjetër u zbulua përmes demografisë së pacientit dhe zakoneve të higjienës. Vetëm 81 nga 304 pjesëmarrësit ishin femra, dhe studiuesit nuk ishin në gjendje të merrnin parasysh masat e tjera parandaluese që pacientët mund të kenë marrë ose jo, si mbajtja e maskave.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco