Lajmi i fundit

Çim Peka LIVE/ Anti-Amerikanizmi

Studimi që po trondit gjithçka: Epidemia e koronavirusit shpërtheu në Azinë Lindore rreth 25,000 vjet më parë

Studimi që po trondit gjithçka: Epidemia e koronavirusit shpërtheu në Azinë Lindore rreth 25,000 vjet më parë

13:50, 25/06/2021
A+ Aa A-

Në 2002 koronavirusi që u bë e njohur si shpërthimi i SARS në Kinë, infektoi mbi 8,000 njerëz dhe duke vrarë më shumë se 800 - SARS përfaqëson "sindromën e rëndë akute të frymëmarrjes".

Katër vjet më vonë erdhi shpërthimi i koronavirusit të sindromës respiratore të Lindjes së Mesme (MERS) që rezultoi në më shumë se 2,400 raste dhe mbi 850 vdekje.

Dhe aktualisht, kemi të bëjmë me lloje të shumta të SARS-CoV-2 - virusi që shkakton COVID-19.

Tani, një ekip shkencëtarësh australianë dhe amerikanë ka zbuluar se një epidemi e koronavirusit shpërtheu në Azinë Lindore rreth 25,000 vjet më parë dhe zgjati 20,000 vjet.

Sipas studimit të tyre, të raportuar sot në  Biologjinë aktuale , provat e kësaj mund të shihen në gjenomet e njerëzve të ditëve moderne nga rajoni.

"Ai shkaktoi kërdi në popullatë dhe la shenja të konsiderueshme gjenetike," tha bashkëautori i studimit Kirill Alexandrov, një biolog sintetik në Universitetin e Teknologjisë Queensland.

Historia e shkruar në gjenet tona

Ashtu si unazat e një peme, kodi ynë gjenetik mund të tregojë një histori rreth ngjarjeve në të kaluarën tonë antike.

Mutacione të rastësishme në gjenet tona do të thotë që disa njerëz janë natyrisht më të ndjeshëm se të tjerët për t'u infektuar nga viruset ose zhvillimin e simptomave serioze të sëmundjes.

Për shembull, një studim i fundit zbuloi se njerëzit që mbajnë një tufë gjenesh të trashëguara nga Neandertalët rreth 50,000 vjet më parë kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar simptoma të rënda COVID-19.

Por mutacionet e tjera bëjnë të kundërtën dhe mund të na japin një avantazh mbijetese kur ndodhin shpërthimet e sëmundjeve. 

Dhe njerëzit me këto variante gjenesh kanë më shumë të ngjarë të riprodhohen sesa të tjerët.

"Pra, ajo që ndodh gjatë disa brezave është se variantet e gjeneve që janë të dobishme do të rriten me frekuencë," tha bashkëautori i studimit Yassine Souilmi, nga Universiteti i Adelaidës.

"Dhe kjo lë një shenjë shumë të veçantë disa breza më vonë."

Por duhen minimumi 500 deri në 1000 vjet që ky sinjal i "shënuesve përshtatës" të shfaqet në gjenomën e një popullate, shtoi Dr Soulimi.

Ringjallja e një shpërthimi antik të koronavirusit

Dr Soulimi dhe kolegët e tij supozuan se njerëzit mund të kishin pasur takime të lashta me koronavirusët që mund të shfaqeshin në gjenomin tonë.

Kështu që ata anketuan gjenomet e mijëra njerëzve nga e gjithë bota të ruajtura në bazën e të dhënave të Projektit 1000 Genomes.

Dhe ata gjetën një sinjal gjenetik të lidhur me koronavirusin në njerëz nga Vietnami, Kina dhe Japonia, por jo tek njerëzit nga pjesë të tjera të botës.

"Pasi vëzhguam këtë nënshkrim të përshtatjes, ne përdorëm mjete të ndryshme për të na treguar se sa larg mund të ketë ndodhur ajo adaptim," tha Dr Soulimi.

"Përshtatja duket se ka filluar rreth 25,000 vjet më parë."

Jo vetëm që kjo është prova më e hershme e ekspozimit njerëzor ndaj koronavirusëve, por gjithashtu tregon se sa kohë ata mund të varen përreth.

Studiuesit zbuluan se virusi duket se ka ndaluar së ushtruari presion evolucionar mbi gjenomet 5,000 vjet më parë, që do të thotë se epidemia zgjati rreth 20,000 vjet.

"Ne me të vërtetë nuk mund të themi nëse kjo ishte një gjë periodike që ndodhte çdo dimër si gripi, ose viruse paksa të ndryshme që kërcejnë nga kafshët tek njerëzit çdo pesë deri në 10 vjet si ajo që ndodhi në 20 vitet e fundit me SARS, MERS dhe SARS-CoV-2 ", tha Dr Souilmi.

Mund të ketë qenë një virus i vetëm ose një seri virusesh që përdorin të njëjtën makineri molekulare, një ide e mbështetur nga kërkime të tjera që tregojnë familjen virale të cilës i përket SARS-CoV-2, u shfaq rreth 23,000 vjet më parë , tha ai.

Por sido që të jetë, ajo që është e qartë nga hulumtimi është se njerëzit ishin të ekspozuar ndaj koronavirusëve për një periudhë afërsisht 20,000 vjeçare në një pikë të historisë sonë.

"Përshtatja e disa gjeneve në të njëjtën kohë dhe në të njëjtën shpejtësi mund të shpjegohet vetëm me ekspozimin ndaj koronavirusëve në kohë," tha Souilmi. 

Studiuesit gjetën gjithashtu prova se virusi i përfshirë në shpërthimin antik pushtoi qelizat në një mënyrë të ngjashme me SARS-CoV-2.

Duke kërkuar në të kaluarën për të dhëna për të ardhmen

Zbërthimi i historisë evolucionare të shpërthimeve të kaluara të koronavirusit mund të ofrojë të dhëna se si t'i përgjigjeni pandemive të ardhshme.

"Është jashtëzakonisht informuese në lidhje me mënyrën se si përhapen viruset dhe për sa kohë rrinë rreth e rrotull," tha Souilmi.

Dhe gjurmimi i përshtatjeve gjenetike mund të ndihmojë studiuesit të përcaktojnë se cilat gjene janë aktorët kryesorë në reagimin e trupit tonë ndaj infeksioneve.

"Kjo mund të informojë përpjekjet e zhvillimit të ilaçeve dhe vaksinave. Mjerisht, ajo gjithashtu na tregon se kemi më shumë epidemi për të ardhur," tha Souilmi.

asja e këtij informacioni para fillimit të pandemisë COVID-19 mund të na kishte çuar disa hapa përpara në përgjigjen tonë, tha profesori Alexandrov. 

"Ne ndoshta mund të kishim më mirë dhe më shumë diagnostifikim, më shumë ilaçe në vijën e frontit dhe ndoshta disa teste fillestare për vaksinat," tha ai. 

"Ne nuk do të kishim një fillim të ftohtë".

Denis Bauer, i cili specializohet në bioinformatikë dhe gjenomikë në CSIRO, tha se ndërsa gjetjet ishin interesante, më shumë punë duhej për të kuptuar se si këto gjene evoluan.

"Nevojiten më shumë kërkime për të konfirmuar që këto ndryshime gjenomike në mesin e shumë popullatave janë me të vërtetë në përgjigje të një koronavirus", tha Dr Bauer, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco