Shkencëtarët hapin ‘kutinë e Pandorës’: Ata bashkuan embrionet e majmunëve me qelizat njerëzore

Shkencëtarët hapin ‘kutinë e Pandorës’: Ata bashkuan embrionet e majmunëve me qelizat njerëzore

09:03, 16/04/2021
A+ Aa A-

Një ekip shkencëtarësh raportuan për herë të parë të enjten se kanë krijuar embrione që janë pjesë njerëzore dhe pjesërisht majmun të cilë i rritin ato në një laborator deri në 20 ditë, një praktikë e diskutueshme që shkencëtarët thonë se mund të ndihmojë në zhvillimin e trajtimeve për sëmundjet dhe të hapë rrugën për rritja e organeve shumë të nevojshme për transplantimin njerëzor.   

Ekipi ndërkombëtar përshkroi procesin e krijimit të embrioneve njeri-majmun, të njohur si kimera, në një letër të botuar në Cell , një përparim i madh që ngre gjithashtu disa pyetje serioze etike. 

Në studim, embrionet kimerike u krijuan duke injektuar qelizat burimore njerëzore në embrione majmunësh të cilat më pas u rritën në kushte laboratorike.

Qelizat njerëzore zgjatën shumë më gjatë në embrionet e majmunëve sesa në eksperimentet e mëparshme që përdorën qelizat e tjera të kafshëve dhe hap mundësi për kërkime që nuk mund të kryheshin në embrionet njerëzore.

Studiuesit, të cilët pranuan "shqetësimet e rëndësishme etike" përreth hulumtimit, thanë se studimi ofron njohuri të reja në zhvillimin njerëzor dhe mund të ndihmojë në zhvillimin e "mjekësisë rigjeneruese", duke përfshirë rritjen e organeve për transplantime. 

Juan Carlos Izpisua Belmonte, një profesor në Institutin Salk, një institut i respektuar kërkimor i themeluar nga zhvilluesi i vaksinës së parë të poliomelitit Jonas Salk, dhe autor i vjetër i punimit, tha se është "përgjegjësia jonë si shkencëtarë të kryejmë hulumtimin tonë me kujdes, duke ndjekur të gjitha udhëzimet etike, ligjore dhe shoqërore të vendosura ". 

Belmonte shtoi se një rishikim "i plotë dhe i hollësishëm" i konsideratave etike u ndërmor para studimit i cili gjithashtu "ndihmoi në drejtimin" e eksperimenteve.

Kimerat, kombinimi i qelizave nga specie të shumta, janë të diskutueshme, veçanërisht kur përfshihen primatët njerëzorë ose jo-njerëzorë.

Profesori i Universitetit të Oksfordit, Julian Savulescu, një specialist në etikën praktike, tha se "çështja më e vështirë (për këtë hulumtim) qëndron në të ardhmen", duke shtuar se një hulumtim i tillë " hap kutinë e Pandorës për krijimin e kimerave njerëzore-jo-njerëzore ".

 

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco