Vaksinat Covid: Kush vendos nëse janë të sigurta?

Vaksinat Covid: Kush vendos nëse janë të sigurta?

11:02, 02/12/2020
A+ Aa A-

Rregullatorët e Britanisë së madhe aprovuan  vaksinën Pfizer / BioNTech për përdorim të gjerë.

Por ndërsa shumë njerëz duan një injeksion sa më shpejt të jetë e mundur, të tjerët janë të shqetësuar nëse po vendosin diçka të panjohur në trupat e tyre.

Si e dimë që një vaksinë është e sigurt?

Kjo është pyetja e parë dhe më e rëndësishme që bëjnë shkencëtarët kur fillojnë të hartojnë dhe testojnë një vaksinë ose trajtim të ri.

Provat e sigurisë fillojnë në laborator, me teste dhe kërkime mbi qelizat tek kafshët, para se të kalojmë në studimet njerëzore.

Parimi është që të fillohet nga faza të para dhe të kalohet në fazën tjetër të testimit vetëm nëse nuk ka shqetësime të jashtëzakonshme të sigurisë.

Çfarë roli kanë provat?

Për sa kohë që të dhënat e sigurisë nga laboratorët janë të mira, shkencëtarët mund të kontrollojnë që vaksina ose trajtimi është gjithashtu efektiv.

Kjo përfshin teste për një numër të madh vullnetarësh.

Gjysmës u jepet vaksina dhe gjysmës tjetër një goditje placebo. 

Studiuesve dhe pjesëmarrësve nuk u thuhet se cili grup është, derisa të analizohen rezultatet, për të shmangur paragjykimin.

E gjithë puna dhe gjetjet kontrollohen dhe verifikohen në mënyrë të pavarur.

Provat e vaksinave Covid kanë ndodhur me shpejtësi marramendëse, por ata nuk kanë anashkaluar asnjë nga këto hapa.

Prova e vaksinës Oxford / AstraZeneca Covid u vu vullnetarisht në pritje në një fazë për të hetuar pse një pjesëmarrës - nga shumë mijëra - kishte vdekur. 

Ai rifilloi sapo u bë e qartë se nuk kishte të bënte me vaksinën.

Kush miraton vaksinat ose trajtimet?

Miratimi do të jepet për një vaksinë vetëm nëse rregullatori qeveritar (Agjencia Rregullatore e Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor ose MHRA) është i lumtur që është edhe i sigurt edhe efektiv.

Pas miratimit, kontrollet vazhdojnë të sigurohen se nuk ka efekte anësore të mëtejshme ose rreziqe afatgjata.

Nëse dikush dyshon se vuan një efekt anësor nga një vaksinë, ai mund ta raportojë atë në MHRA .

Çfarë përmbajnë vaksinat Covid?

Ka shumë vaksina të ndryshme Covid në zhvillim.

Disa përmbajnë vetë virusin pandemik në një formë të dobësuar.

Vaksina Oxford AstraZeneca përdor një virus të parrezikshëm të ndryshuar për t’u dukur shumë më tepër si Sars-CoV-2 - virusi që shkakton Covid-19.

Vaksinat Pfizer / BioNTech dhe Moderna përdorin copa të kodit gjenetik për të shkaktuar një përgjigje imune, dhe quhen vaksina të ARNi.

Këto nuk ndryshojnë qelizat njerëzore. 

Ata i paraqesin trupit vetëm udhëzime për të ndërtuar imunitetin ndaj Covid.

Disa goditje Covid përmbajnë proteina nga koronavirusi.

Vaksinat ndonjëherë përmbajnë përbërës të tjerë, si alumini, që e bëjnë vaksinën të qëndrueshme ose më efektive.

A mund të sëmuresh nga një vaksinë?

Nuk ka asnjë provë se ndonjë prej këtyre përbërësve shkakton dëm kur përdoret në sasi kaq të vogla.

Vaksinat nuk ju sëmurin. 

Në vend të kësaj, ata mësojnë sistemin imunitar të trupit tuaj të njohë dhe të luftojë infeksionin nga i cili janë krijuar për tu mbrojtur.

Disa njerëz vuajnë simptoma të lehta, të tilla si dhimbje të muskujve ose pak temperaturë, pasi të jenë vaksinuar.

Kjo nuk është vetë sëmundja, por përgjigja e trupit ndaj vaksinës.

Reaksionet alergjike ndaj vaksinave janë të rralla.

 Për çdo vaksinë të aprovuar, përbërësit do të renditen.

Jini të vetëdijshëm se historitë kundër vaksinave përhapen në internet përmes mediave sociale.

 Këto mund të mos bazohen në prova shkencore.

A është e sigurt për dikë që ka kaluar Covid të bëjë vaksinën?

Sapo të aprovohet një vaksinë e koronavirusit, ka të ngjarë që njerëzve do t'ju ofrohet ende goditje edhe nëse ata kanë kaluar Covid-19 në të kaluarën.

Kjo sepse imuniteti natyror mund të mos jetë jetëgjatë dhe imunizimi mund të ofrojë më shumë mbrojtje.

Udhëzimet nga Shëndeti Publik në Angli thotë se nuk ka shqetësime sigurie as për dhënien e goditjeve njerëzve me Covid të gjatë.

 Por njerëzit që paraqesin simptoma të rënda të Covid-19 nuk duhet të marrin vaksinën derisa të shërohen.

Sa miqësore me kafshët janë vaksinat?

Disa vaksina, të tilla si vaksina e herpesit dhe vaksina e gripit  për fëmijë, mund të përmbajnë xhelatinë derri.

Dhe disa vaksina rriten në vezët e pulës, ose qelizat nga embrionet e zogjve.

Ka qindra vaksina Covid në zhvillim.

 Ne ende nuk kemi detaje për çdo përbërës, por shumë prej vaksinave Covid pritet të jenë  vegane.

Nëse të gjithë të tjerët vaksinohen, atëherë me siguri nuk kam nevojë të shqetësohem?

Ka prova të forta  shkencore se vaksinimi është mbrojtja më e mirë kundër infeksioneve serioze.

Vaksinat Covid duket se njerëzit mund ta kalojnë lehtë COVID-19  dhe mund të shpëtojnë jetë.

Dozat e para që bëhen të disponueshme ndoshta do t'u ofrohen të moshuarëve - të cilët mund të sëmuren rëndë.

Nuk është ende e qartë se sa mund të japin vaksinat e mbrojtjes në lidhje me ndalimin e njerëzve nga përhapja e Covid.

Nëse vaksina është efektive, vaksinimi i mjaftueshëm njerëzve do ta shuante sëmundjen.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco