COVID-19 –Studimi i ri: Asnjë mutacion nuk e ka rritur trasmetueshmërinë e tij

COVID-19 –Studimi i ri: Asnjë mutacion nuk e ka rritur trasmetueshmërinë e tij

12:08, 25/11/2020
A+ Aa A-

Asnjë nga shumë mutacione të vogla të zbuluara deri më tani në koronavirusin e ri SARS-CoV-2, i cili shkakton sëmundjen Covid-19, duket se nuk ka rritur në të vërtetë transmetueshmërinë e tij tek njerëzit, sipas një studimi të ri ndërkombëtar nga Britanikët dhe Shkencëtarët francezë.

Studiuesit, të udhëhequr nga Profesor François Balou dhe Dr. Lucy van Dorp i Institutit të Gjenetikës në University College London (UCL) dhe të botuar në revistën Nature Communications, analizuan gjenomat e koronidovirusit  në 99 vende (mostrat u mblodhën deri në korrik).

‘Për fat të mirë, ne nuk gjetëm asnjë nga mutacionet në virus që të kishte përshpejtuar përhapjen e Covid-19. "Por ne duhet të qëndrojmë vigjilentë dhe të vazhdojmë të monitorojmë mutacionet e reja, veçanërisht kur fillojnë vaksinimet", tha Dr. Dorp.

Koronavirusët, të tillë si SARS-CoV-2, janë viruse të ARN-së që mund të shndërrohen në tre mënyra të ndryshme: për shkak të një gabimi në replikimin e materialit të tyre gjenetik gjatë replikimit të tyre, përmes ndërveprimeve me viruse të tjerë që infektojnë të njëjtën qelizë njerëzore ose përmes bashkëveprimit me sistemin imunitar të njeriut. 

Shumica e mutacioneve janë neutrale, dhe disa mund të rezultojnë të dobishme ose të dëmshme për virusin.

 Të dy neutralët dhe ata të dobishëm mund të bëhen më të zakonshëm me kalimin e kohës.

Studiuesit në UCL dhe Universitetin e Oksfordit dhe dy institucione franceze (Cirad Research Center dhe Reunion University) gjetën një total prej 12,706 mutacionesh koronavirus, për 398 prej të cilave ka prova të forta se ato kanë ndodhur në mënyrë të përsëritur dhe të pavarur në pacientë të ndryshëm.

 185 ndodhi të paktën tre herë në mënyrë të pavarur gjatë pandemisë.

Duke studiuar - duke modeluar "pemën" evolucionare të virusit - mundësinë e rritjes së transmetueshmërisë së tij për shkak të ndonjërit prej këtyre mutacioneve, shkencëtarët arritën në përfundimin se kjo nuk ndodhi.

Asnjë mutacion i shpeshtë nuk e ka rritur transmetueshmërinë e tij, në të kundërt shumica e atyre më të zakonshmet janë neutrale për koronavirusin.

Kjo, theksojnë ata, vlen edhe për mutacionin "e famshëm" DG14G, i cili është menduar se e bën virusin më ngjitës. 

Sipas studiuesve, studimi i ri nuk gjeti prova që ky mutacion shoqërohet me një rritje të konsiderueshme të transmetueshmërisë së SARS-CoV-2.

Mutacionet më të zakonshme duket se janë shkaktuar nga kontakti i virusit me sistemin imunitar të njeriut. 

Ky zbulim bie në kundërshtim me një analizë të mëparshme nga të njëjtët studiues të asaj që ndodhi kur koronavirusi "u hodh" nga njerëzit te kafshët.

"Kur analizuam gjenomet e virusit të vizonit, u befasuam kur pamë të njëjtin mutacion që shfaqej përsëri dhe përsëri në ferma të ndryshme të vizonave, megjithëse këto mutacione rrallë ishin vërejtur tek njerëzit më parë " , tha van Dorp .

Gjenetikët vlerësojnë se koronavirusi do të shndërrohet më tej tek  njerëzit dhe përfundimisht do të ndahet në rrugë të ndryshme individuale evolucionare, por kjo nuk do të thotë se do të bëhet më ngjitëse ose e rrezikshme.

"Koronavirusi duket të jetë përshtatur mirë për t'u transmetuar midis njerëzve dhe mund të ketë arritur tashmë kulmin e përshtatshmërisë së tij ndaj strehuesit njerëzor kur u zbulua për herë të parë si një virus i ri, " tha Dorp .

Studiuesit besojnë se pamja e afërt e vaksinave do të ushtrojë presione të reja evolucionare në koronavirus për të mutuar më tej, në mënyrë që të shpëtojë nga sistemi imunitar i njeriut. 

Kjo ka të ngjarë të çojë në mutacione që do të "rrëshqasin" nga antitrupat e vaksinës. 

Por shkencëtarët shpresojnë t'i zbulojnë ato në kohë, në mënyrë që përbërja e vaksinave të përmirësohet në përputhje me rrethanat, nëse është e nevojshme.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco