‘Plani’ i hetimit të OBSH-së për origjinën e Covid-19 - Ku do të fillojë?

‘Plani’ i hetimit të OBSH-së për origjinën e Covid-19 - Ku do të fillojë?

10:27, 23/11/2020
A+ Aa A-

 

Një botim i fundit në revistën Nature njofton hetimin e OBSH -së për origjinën e mundshme të COVID-19 . 

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka njoftuar një plan për të hetuar origjinën e pandemisë COVID-19. 

Studimi do të fillojë në Wuhan- qyteti ku u identifikua koronavirusi i ri - dhe më pas u përhap në Kinë dhe në pjesën tjetër të botës. 

Hetimi i përhapjes së virusit është i rëndësishëm por shkencëtarët thonë se OBSH ka një detyrë jashtëzakonisht të vështirë.

Shumica e shkencëtarëve besojnë se virusi ka origjinën tek lakuriqët e natës , por mënyra e saktë e transmetimit tek njerëzit është e panjohur. 

Koronavirusët e tjerë u janë transmetuar njerëzve përmes një vektori. 

Për shembull, virusi SARS-CoV-1 që shkaktoi epideminë 2002-04 ka shumë të ngjarë të ketë origjinën nga raccoons ose muskrats.

"Të gjesh një kafshë me një infeksion SARS-CoV-2 është si të kërkosh pleshtat në një kashtë’, tha Angela Rasmussen, një virologe në Universitetin Columbia në Neë York.

Hetimi i origjinës së virusit mund të zgjasë me vite, dhe mund të çojë askund, dhe duhet të marrë parasysh marrëdhëniet midis Kinës dhe SH.B.A. 

''Presidenti amerikan Trump në ikje e ka quanjtur virusin "virus nga Kina’’, ndërsa qeveria kineze po përpiqet të provojë se nuk është një virus nga Kina", tha virogja  Linfa Wang , i cila ishte pjesë e misionit të OBSH-së në hetimin në lidhje me  origjinën e SARS në Kinë në 2003.

Hetimi fillon në Wuhan

Një ekip ndërkombëtar i epidemiologëve, virologëve dhe studiuesve me përvojë në shëndetin publik, mjekësinë veterinare dhe higjinën e ushqimit do të drejtojnë kërkimin e OBSH-së për COVID-19.

Hulumtimi fillestar ndoshta do të kryhet nga studiues tashmë në Kinë, dhe pjesa tjetër e studiuesve do të shkojnë në Kinë pasi të shqyrtojnë së pari rezultatet fillestare.

Në Wuhan, studiuesit do të hetojnë me kujdes tregun e mishit të freskët, i cili kishte vizituar shumë nga incidentet e para COVID-19. 

Roli i saktë i këtij tregu në përhapjen e virusit mbetet i panjohur. 

Hetimet e hershme morën një mostër të kafshëve të ngrira të therura në treg, por nuk u gjet asnjë provë e SARS-CoV-2. 

Sidoqoftë, një virus u zbulua në mostrat e ujërave të zeza.

 "Studimet paraprake nuk kanë dhënë rezultate që mund të kufizojnë fushën e kërkimit," tha raporti. 

Misioni i OBSH-së do të jetë të hetojë jetën e egër dhe kafshët në fermat e shitura në treg, të tilla si dhelprat, rakun dhe dreri.

 Ata gjithashtu do të hetojnë tregjet e tjera në Wuhan dhe do të zbulojnë origjinën e kafshëve që kalojnë nëpër Kinë. 

Studiuesit do t’i japin përparësi kafshëve që mund të infektohen nga virusi, siç janë macet dhe vizon.

Ekipi gjithashtu do të shikojnë të dhënat e spitalit Wuhan për të zbuluar nëse virusi ishte përhapur më herët se dhjetori 2019 . 

Studiuesit do të intervistojnë njerëzit e parë të diagnostikuar me COVID-19 për të identifikuar dhe testuar për mostrat e antitrupave të mbledhura nga profesionistë të shëndetit, teknikë laboratorësh dhe fermerë javë dhe muaj para dhjetorit 2019.

Planet afatgjata

Kërkimet fillestare në Wuhan do të japin prova për studime afatgjata mbi origjinën e pandemisë, të cilat mund të çojnë përtej Kinës. 

"Vendndodhja e pandemisë për herë të parë nuk pasqyron domosdoshmërisht se ku ka filluar," tha raporti i OBSH-së. 

''Disa ekspertë besojnë se burimi i drejtpërdrejtë i SARS-CoV-2 ka më shumë të ngjarë të jenë lakuriqët e natës jashtë Kinës," tha Wang. 

Konsideron që ekipi i OBSH-së duhet të hetojë lakuriqët e natës dhe kafshë të tjera të egra në të gjithë Azinë Juglindore për antitrupa ndaj SARS-CoV-2.

Kërkimet duhet t'u japin gjithashtu përparësi gjitarëve, të tilla si racat dhe myshkrat, të cilat luajtën një rol të madh në epideminë e SARS në 2002.

 "Është për t'u habitur që këto kafshë nuk përmenden në raport dhe ne nuk kemi asnjë informacion nga Kina nëse këto kafshë janë testuar." , thotë Martin Beer, virolog në Institutin Federal të Kërkimit për Shëndetin e Kafshëve në Riems, Gjermani.

Një zëdhënës i OBSH-së thotë se misioni do të drejtohet nga shkenca dhe do të hetojë çdo rast të mundshëm në lidhje me origjinën e virusit.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco