Ku zgjasin më shumë antitrupat e Covid-19, te gratë apo te burrat? Publikohet studimi

Ku zgjasin më shumë antitrupat e Covid-19, te gratë apo te burrat? Publikohet studimi

19:06, 18/11/2020
A+ Aa A-

Historikisht, hulumtimet mjekësore shpesh kanë marrë një qasje të të përshtatshme, duke grumbulluar gra dhe burra së bashku.

Nivelet e antitrupave kundër virusit që shkakton Covid-19 duket se bien më shpejt tek burrat sesa tek gratë, sipas një studimi të fundit në spitalet e Strasburgut.

Covid-19 duket se është një rast i tillë, me gratë që kanë më shumë të ngjarë të infektohen, por burrat mendojnë se kanë deri në dy herë më shumë gjasa të vdesin nga virusi, shkruan The Guardian.

Studimi, i cili ende nuk është rishikuar nga kolegët, gjurmoi për gati gjashtë muaj 308 anëtarë të stafit në spitalet universitare të Strasburgut në Francë të cilët kishin një test Covid-pozitiv të konfirmuar. Shumica e pacientëve të rekrutuar kishin simptoma të lehta.

Antitrupa të ndryshëm u matën duke përdorur tre teste të ndryshme në dy pika gjatë një periudhe 172-ditore. Në kampionimin e parë të gjakut, burrat më të vjetër se 50 vjeç dhe ata me një indeks të masës trupore (BMI) prej më shumë se 25 ekspozuan nivelet më të larta të antitrupave.

Në kampionimin e dytë, nivelet e antitrupave (përfshirë proteinat neutralizuese të krijuara për të penguar virusin nga mbyllja e qelizave njerëzore) kishin rënë më tej tek burrat sesa tek gratë, pavarësisht nga mosha dhe BMI, thanë studiuesit.

“Studime të tjera kanë treguar se burrat kanë një përgjigje më të lartë të antitrupave sesa gratë në fazën akute, por ne po tregojmë se edhe pse burrat kanë një përgjigje më të lartë në fillim, rënia e niveleve të antitrupave është shumë më e shpejtë me kalimin e kohës, ndërsa gratë duket se kanë nivele më të qëndrueshme, ”tha autori Samira Fafi-Kremer, shefe e virologjisë në spitalet e universitetit të Strasburgut.

“Unë e quaj këtë manifestim i ri i fuqisë së vajzave”, tha ajo me shaka.

Olivier Schëartz, drejtuesi i njësisë së virusit dhe imunitetit të Institutit Pasteur shtoi se rënia e antitrupave duket se varet nga mënyra sesi arrihen nivelet e larta të antitrupave.

“Pra, nëse keni më shumë antitrupa, do të keni një rënie më të shpejtë, por ne nuk e dimë saktësisht pse”, tha ai.

Dr Sabra Klein, bashkë-drejtore e Qendrës Johns Hopkins për shëndetin e grave, seksin dhe hulumtimin gjinor, tha që zhvilluesit e vaksinave duhet të analizojnë të dhënat për të krahasuar përgjigjet e meshkujve dhe femrave me kalimin e kohës, sepse ka të ngjarë që rënia e antitrupave të njëanshme nga meshkujt do të ndodhin edhe pas vaksinimit.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco