Pse është e vështirë të kujtojmë gjërat që na kanë ndodhur para moshës 4 vjeçare?

Pse është e vështirë të kujtojmë gjërat që na kanë ndodhur para moshës 4 vjeçare?

12:46, 03/11/2020
A+ Aa A-

Ekspertët thonë se personalitetet tona janë formuar në fëmijërinë tonë, por sa ironike është që mezi mbajmë mend ndonjë gjë nga vitet tona të hershme!

Ky fenomen ndodh për të gjithë njerëzit dhe madje ka një term zyrtar - amnezi fëmijërie . 

Ndërsa rritemi, ne harrojmë njerëzit, ngjarjet, madje edhe vendet që kemi hasur si fëmijë.

Ka ende shumë hulumtime aktive mbi këtë temë, por më poshtë janë disa informacione të ndryshmë rreth kësaj çështjeje

Çfarë është amnezia e fëmijërisë dhe kur ndodh?

Image

Amnezia fëmijërore është paaftësia e të rriturve për të kujtuar detajet e ngjarjeve apo edhe ngjarje të plota që ndodhi me ta para moshës 4 vjeç.

Kujtimet tona janë të lidhura ngushtë me aftësinë tonë për të folur

Image

Një nga teoritë se pse nuk i ruajmë kujtimet tona të fëmijërisë është se nuk mund të komunikonim verbalisht në atë kohë. 

Kur rimarrim një kujtim, ne përdorim fjalë dhe mund ta përshkruajmë atë me shumë detaje që kërkon gjuhë. 

Shumica e foshnjave nuk fillojnë të flasin para moshës 2 vjeç, kështu që ata thjesht nuk janë në gjendje të krijojnë një kujtesë kohezive.

Zhvillimi i trurit tonë luan një rol të madh

Image

Tani do të flasim për shpjegimin biologjik të amnezisë në fëmijëri.

 Për më tepër, ne as nuk mund të kujtojmë fizikisht ngjarje të përditshme para moshës 3-4 vjeç, sepse kujtesa jonë episodike nuk ka filluar ende.

 Kjo është arsyeja pse ne jemi në gjendje të kemi kujtime abstrakte si në cilin park keni shkuar shpesh, por jo në cilin dyqan akullorësh mamaja juaj ju ka çuar në atë kohë.

Prindërit ndikojnë shumë në mënyrën se si kujtojmë disa ngjarje

Image

Një studim tjetër sugjeron që prindërit tanë janë në gjendje të ndryshojnë rrëfimin e fëmijërisë sonë. 

Mendoni për këtë, ne priremi ta mbajmë më mirë një kujtim nëse na kujtohet, prandaj kujtojmë ngjarjet që prindërit tanë i konsiderojnë të rëndësishme.

Fëmijët janë të impresionueshëm, prandaj është e rëndësishme t'i ndihmoni ata të mbajnë vetëm kujtime të mira dhe t'i perceptojnë ato në mënyrë korrekte.

Gjithçka varet nga ajo çfarë na lë përshtypje dhe emocione

Image

Një psikolog i fëmijëve thotë se në fund të fundit, fëmijët ruajnë kujtimet e mbushura me emocione, pozitive dhe negative.

Kështu që shanset janë që ajo çfarë do t'u kujtohet, është pikërisht ajo çfarë ka më shumë rëndësi dhe mbar emocione për ju.

 

Burimi: Bright Side

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco