COVID-19: Cilët punonjës janë pesë herë më të rrezikuar dhe pse

COVID-19: Cilët punonjës janë pesë herë më të rrezikuar dhe pse

07:49, 02/11/2020
A+ Aa A-

Një studim i kohëve të fundit i profesioneve që konsiderohen më të rrezikshëm për infeksionin e mundshëm nga COVID-19 ka vendosur punonjësit e dyqaneve ushqimore në krye të listës.

 Në fakt, punonjësit që punojnë në pozicionet e shërbimit ndaj klientit dhe për këtë arsye vijnë në kontakt më të ngushtë, janë deri në pesë herë më të rrezikuar.

Kërkimi i botuar në Mjekësinë e Punës dhe Mjedisit, i cili kryesisht është përqendruar në punonjësit e kujdesit shëndetësor, u përpoq të kapërcejë hendekun e rrezikut midis tyre dhe punonjësve të dyqaneve ushqimore për sa i përket shëndetit dhe mirëqenies së tyre.

Studimi analizoi të dhënat nga 104 punonjës të dyqaneve ushqimore të Bostonit të testuara për koronavirusin SARS-CoV-2 majin e kaluar si pjesë e një udhëzimi shëndetësor për të parandaluar përhapjen virale në zonë. 

Para testeve, punonjësit iu përgjigjën pyetësorëve në lidhje me stilin e tyre të jetesës, historinë mjekësore dhe të punës,  kushtet e punës, pozicionin e tyre në dyqan, mënyrën se si shkojnë në punë dhe masat paraprake që mund të marrin. për mbrojtjen e tyre personale. 

Për më tepër, atyre u është kërkuar të raportojnë të dhëna COVID-19 siç janë simptomat e dyshuara dhe kontakti me rastet e konfirmuara të koronavirusit të ri dy javë para testit.. 

Shëndeti i tyre mendor u vlerësua me dy pyetësorë të vlefshëm për depresionin dhe ankthin , përkatësisht PHQ-9 dhe GAD-7.

Sipas rezultateve:

një në pesë (21 në 104) punëtorë rezultuan pozitivë për SARS-CoV-2, një normë shumë më e lartë se ajo e shpërndarjes së përgjithshme në komunitetin lokal

nga pozitivet, tre në katër (76%) ishin asimptomatike dhe shumica (91%) punuan në pozicione të drejtpërdrejta të kontaktit me klientin krahasuar me 59% të atyre që ishin testuar negativë për virusin.

Punonjësit në pozicionet e shërbimit ndaj klientit kishin pesë herë më shumë gjasa të dilnin pozitivë edhe kur u morën parasysh faktorë të tjerë si përhapja e SARS-CoV-2 në zonë. 

Ata që kishin një rol mbikëqyrës ishin gjashtë herë më të rrezikshëm.

Nga 99 punonjës që iu përgjigjën pyetësorëve të shëndetit mendor:

24 punonjësit raportuan të paktën ankth të lehtë

Gjysma (46%) deklaruan se ishin në gjendje të mbanin distancat e sigurisë sociale në punë ndërsa shumica (76%) nuk ishin të interesuar të respektonin masën.

Tetë punonjës supozohet se vuanin nga depresioni i lehtë: ata kishin më shumë të ngjarë të mos ishin në gjendje të mbanin distancën sociale, si dhe të përdornin transportin publik ose të ndanin rrugët me kolegët për të shkuar në punë. 

Nga ana tjetër, 90% e atyre që mund të ecnin, të ngisnin biçikletën nuk raportuan simptoma të depresionit.

Siç theksuan studiuesit, ky është një studim i vogël vëzhgimi me kufizime kohore dhe gjeografike, i cili u bazua në raporte subjektive dhe, për këtë arsye, nuk mund të provojë ndonjë lidhje shkakësore.

Sidoqoftë, gjetjet janë ekspozimi i parë i rëndësishëm i rrezikut me të cilin përballen punonjësit e dyqaneve të ushqimit, roli i transportuesve asimptomatikë në vendet përkatëse të punës dhe barra psikologjike për punëtorët në kontekstin e pandemisë aktuale.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco