Sulmi në zemër: Çfarë hanë ata që kanë më pak komplikime dhe një zemër më të fortë

Sulmi në zemër: Çfarë hanë ata që kanë më pak komplikime dhe një zemër më të fortë

11:28, 30/10/2020
A+ Aa A-

Konsumimi i shpeshtë i ushqimeve të pasura me acide yndyrore omega-3 , si me origjinë shtazore dhe bimore, duket se ka një efekt pozitiv si në përmirësimin e cilësisë së jetës së njerëzve në rrezik të sëmundjeve kardiovaskulare, ashtu edhe në një prognozë më të mirë në rast të infarktit të miokardit .

Gjetjet vijnë nga një studim i përbashkët shkencor nga Instituti i Kërkimeve Spitalore Gjermane Trias i Pujol (IGTP) dhe Instituti i Kërkimeve Mjekësore Barcelona del Mar (IMIM), të dy me qendër në Barcelonë, dhe botuar në Gazetën e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë.

Studimi mblodhi dhe analizoi të dhëna për 950 pacientë të trajtuar për sulm në zemër. 

Në kohën e pranimit në spital, nivelet e omega-3 u matën në gjakun e tyre - një matje që tregon saktësisht sasinë e acideve yndyrore specifike që ata kishin konsumuar në javët para marrjes së mostrave, dmth para se të pësonin një sulm në zemër.

Studiuesit monitoruan shëndetin e pacientëve për tre vjet pas daljes nga spitali dhe zbuluan se nivelet e larta të omega-3 në gjak në kohën e sulmit në zemër shoqëroheshin me një rrezik më të ulët të ndërlikimeve.

Nga acidi eikosapentaenoik (EPA) është një lloj omega-3 acid yndyror gjenden në peshk yndyror. 

Kur hamë rregullisht peshk të yndyrshëm , acidi eikosapentaenoik përfshihet në fosfolipidet në membranat e kardiomiociteve, duke i mbrojtur ata nga një gamë e gjerë faktorësh stresues në zemër. 

Ky pasurim i membranave të miokardit zvogëlon dëmtimin e shkaktuar në rast të një sulmi në zemër.

Një risi e rëndësishme e këtij studimi është se ai gjithashtu u përqendrua në një lloj tjetër të acidit yndyror omega-3, me origjinë bimore , i njohur si acid α-linolenik (ALA), i cili gjendet në arra, si dhe soje, dhe derivatet e tyre. dhe që është studiuar shumë më pak krahasuar me omega-3 në prodhimet e detit.

Studiuesit vunë re se acidi eikosapentaenoik dhe acidi α-linolenik nuk konkurrojnë, por plotësojnë njëri-tjetrin. 

Nivele të larta të acidit eikosapentaenoic ishin të shoqëruara me një rrezik më të ulët të ri-hospitalizimit nga shkaqet kardiovaskulare, ndërsa nivelet më të larta të acidit α-linolenic ishin të shoqëruara me një rrezik të zvogëluar të vdekjes.

Antoni Bayes , Drejtori i Kardiologjisë në Trias gjermane, ka deklaruar se përfshirja e omega-3 në dietën e pacientëve në rrezik të sëmundjeve kardiovaskulare është një strategji gjithëpërfshirëse për të përmirësuar edhe cilësinë e jetës dhe prognoza kur ata vuajnë një zemër sulm.

Nga ana e tij, Aleix Sala , një studiues në IMIM-Hospital del Mar dhe përgjegjës për marrjen e mostrave të gjakut, shpjegon se ky studim është i rëndësishëm pasi demonstron efektet plotësuese (dhe jo-konkurruese) të dy llojeve të acideve yndyrore omega-3.

 

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco