COVID-19 - Terapia e plazmës në gjak: Cilët pacientë janë dhuruesit më të mirë të mundshëm

COVID-19 - Terapia e plazmës në gjak: Cilët pacientë janë dhuruesit më të mirë të mundshëm

10:49, 21/10/2020
A+ Aa A-

Kombinimi i gjinisë, moshës dhe veçanërisht ashpërsia e sëmundjes COVID-19, duket se çon në një përgjigje më të fortë imune ndaj koronavirusit, një zbulim që mund të drejtojë mjekët në zgjedhjen e dhuruesve të duhur për terapinë plazmatike.

Të moshuarit që janë rikuperuar nga COVID-19 pas shtrimit në spital po dëshmojnë se janë kandidatë më të fortë midis atyre që u është dhënë plazma si një trajtim dhe profilaksi e mundshme kundër koronavirusit, sipas një studimi të ri nga Universiteti i New York. 

Komuniteti shkencor tashmë ka përdorur plazmën për të trajtuar pacientë ose imunizuar njerëzit në rrezik të lartë të ekspozimit gjatë fruthit, shytave, poliomelitit, Ebola, madje edhe shpërthimeve të gripit spanjoll në vitin 1918.

Në pandeminë aktuale të koronavirusit, provat klinike me plazmë  janë duke vazhduar, megjithatë deri më tani nuk ka pasur udhëzime në zgjedhjen e pacientëve me COVID-19 të cilët kanë më shumë të ngjarë të kenë antitrupa më të fortë.

"Ne sugjerojmë që gjinia, mosha dhe ashpërsia e sëmundjes të përdoren për të drejtuar zgjedhjen e dhuruesve në testet plazmatike , pasi kemi gjetur se këto janë karakteristika të rëndësishme të pacientit që jo vetëm parashikuan sasinë, por edhe cilësinë e thotë Sabra Klein , PhD, autore kryesore e studimit në Departamentin e Mikrobiologjisë Molekulare dhe Imunologjisë.

Në studim, studiuesit testuan gjakun e 126 pacientëve me COVID-19 dhe gjetën nivele të larta të ndryshueshmërisë në nivelet dhe aftësinë e antitrupave që ata prodhuan për të vrarë virusin SARS-CoV-2.

Tre faktorë u shoqëruan me një përgjigje më të fortë të antitrupave: Ashpërsia e sëmundjes që kërkon shtrimin në spital, mosha e avancuar dhe gjinia mashkullore.

Studimet fillestare në pacientët që shërohen tashmë kishin treguar ndryshueshmëri të konsiderueshme në përgjigjen e tyre të antitrupave ndaj virusit - disa kishin një përgjigje shumë të dobët që pothuajse me siguri do të ishte joefektive për të ndihmuar pacientët e vegjël.

Në këtë studim të ri, ekspertët kërkuan faktorë që mund të ndihmojnë në shpjegimin e kësaj ndryshueshmërie deri në një farë mase, me synimin për të drejtuar klinicistët në zgjedhjen e pacientëve që kanë më shumë të ngjarë të kenë nivele të larta të antitrupave.

Mostrat e plazmës u testuan nga 126 pacientë duke përdorur një larmi metodash, duke përfshirë testet e kulturës qelizore për të testuar aftësinë e SARS-CoV-2 për të neutralizuar nga qeliza në qelizë, si dhe teste për nivelet e antitrupave në proteinën spike. të koronavirusit, i cili lejon që virusi të bashkohet dhe të depërtojë në qelizat njerëzore.

Në përputhje me studimet e mëparshme, studiuesit gjetën ndryshueshmëri të konsiderueshme midis individëve në nivelet e antitrupave kundër proteinave spike dhe potencës së plazmës në neutralizimin e koronavirusit. 

Sidoqoftë, mesatarisht, plazma e pacientëve të shtruar në spital përmbante qartë më shumë antitrupa, duke sugjeruar që ashpërsia e sëmundjes shkakton një përgjigje më të fortë imune.

Mosha e vjetër dhe gjinia mashkullore - të cilat tashmë janë shoqëruar me një rrezik më të lartë të infeksionit - u shoqëruan gjithashtu me një përgjigje më të fortë imune, megjithëse këto korrelacione ishin më të dobëta krahasuar me rastet kur kërkohej shtrimi në spital.

Pjesëmarrësit gjithashtu iu nënshtruan një testi të antitrupave komercialisht të disponueshëm dhe zbuluan se pacientët me një përgjigje të fortë imune kishin gjithashtu më shumë gjasa të kishin nivele të larta të antitrupave të proteinave anti-spike, duke sugjeruar që ky lloj i testit mund të të jetë një mjet i mirë për identifikimin e dhuruesve të përshtatshëm të plazmës për provat dhe trajtimet klinike.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco