Sipas shkencëtarve, ja cila është pjesa e trupit që tregon sa të shëndetshëm jemi

Sipas shkencëtarve, ja cila është pjesa e trupit që tregon sa të shëndetshëm jemi

08:56, 19/10/2020
A+ Aa A-

Një vend në trup mund, me matjet e duhura shkencore, të tregojë gjendjen e shëndetit të njeriut, shkallën e plakjes dhe sëmundje të tilla si sëmundjet e zemrës dhe kanceri.

Dora e njeriut është diçka e jashtëzakonshme. 

Jo vetëm që na lejon të ngjitemi, të hedhim dhe të marrim gjëra, por gjithashtu mund të jetë një tregues shëndetësor, sipas shkencëtarëve nga Universiteti i Lancaster në studimin e tyre të ri.

Duke përdorur fuqinë e shtërngimit - e cila mat sasinë e presionit që një person mund të prodhojë me shtërngimin e dorës së tij - studiuesit ishin në gjendje të regjistronin forcën e një personi, por gjithashtu të mësonin shkallën në të cilën personi plaket, madje dhe diagnostikojnë sëmundje të tilla si sëmundjet e zemrës dhe kanceri .

Sipas studimit, burrat në të 20-at dhe 30-at e tyre zakonisht kanë më shumë fuqi, ndërsa gratë mbi moshën 75-vjeçare kanë më së paku fuqinë.

 Në njerëzit e moshës 20-29 vjeç, forca mesatare e ngritjes së peshave është 46 kg për burrat dhe 29 kg për gratë, me numrat që bien përkatësisht në 39 vjeç dhe 23.5 kg në moshën 60-60 vjeç.

Sipas gjetjeve të autorit kryesor të studimit, Profesor Adam Taylor, forca e shtërngimit më e ulët se mesatarja u shoqërua me një rrezik të në zemër dhe gjithashtu tregoi ndryshime vendimtare në strukturën dhe funksionin e zemrës.

"Forca e shtërngimit mund të jetë gjithashtu e dobishme në parashikimin e mbijetesës së kancerit ," tha Adam Taylor. 

Megjithëse mbijetesa bazohet në faktorë të tjerë, të tilla si lloji i kancerit dhe koha e diagnozës, një studim argumentoi se sa më e lartë të jetë forca e shtërngimit të pacientëve, aq më të mëdha janë shanset e tyre për të mbijetuar me kancer të mushkërive me qeliza jo të vogla.

Diagnostikimi i kancerit të zorrës së trashë, prostatës dhe mushkërive tek burrat dhe kanceri i gjirit dhe mushkërive tek gratë u shoqërua me një ulje prej pesë kg në forcën e shtërngimit tek njerëzit e moshës 60-69 vjeç. 

Kjo rënie u shoqërua gjithashtu me një shans më të lartë për të vdekur nga kanceri i zorrës së trashë tek burrat dhe kanceri i gjirit tek gratë.

Përveç kësaj, mbipesha ka qenë e lidhur me forcën më të ulët të kapjes më vonë gjatë jetës, me punën e fundit që shqyrton diabetin dhe forcën e kapjes duke treguar se njerëzit që zhvillojnë diabetin e tipit 2 kanë një kontroll më të dobët. 

Kjo është ndoshta për shkak të pranisë së yndyrës në muskuj, duke i bërë ata më pak efektivë dhe duke rritur kështu pasivitetin dhe përkeqësuar veshin e muskujve.

Së fundmi, duhet të theksohet se forca e kapjes zvogëlohet me moshën dhe hulumtimet nga ekspertët nga Universiteti i Lancaster tregojnë se plakja shkakton një ulje të masës muskulore (dhe funksionit) prej 1% në vit nga mosha mesatare dhe pastaj.

 Kjo mund të çojë në një humbje deri në 50% të masës muskulore në 80-90 vjet.

Sidoqoftë, plakja përparon me ritme të ndryshme në secilin person, që do të thotë se forca e kapjes mund të zvogëlohet nga ndryshimet e lidhura me moshën në sistemin nervor ku sinjalet nuk udhëtojnë aq shpejt ose nga humbja e muskujve në krahë.

Një nga gjërat kryesore që njerëzit mund të bëjnë për të ruajtur shëndetin dhe për të përmirësuar - ose të paktën të mbajnë forcën e muskujve - është ushtrimi.

Sido që të jetë, një shtrëngim duarsh i fortë mund të ofrojë më shumë informacion rreth jush sesa mund të kuptoni.

Marrë nga 'theconversation.com'

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco