COVID-19 qëndron në ajër/ Analizat treguan se virusi gjendej edhe në koridoret e spitaleve

COVID-19 qëndron në ajër/ Analizat treguan se virusi gjendej edhe në koridoret e spitaleve

16:34, 31/03/2020

Mund të jetë e mundur që koronavirusi i ri të transmetohet përmes ajrit, sugjeron një studim i ri i publikuar gjatë fundjavës.  

Në një studim të përbashkët nga Instituti Kombëtar i Kërkimeve Strategjike në Universitetin e Nebraska dhe të tjerët, studiuesit gjetën materiale gjenetike nga virusi që shkakton COVID-19 në mostrat e ajrit si brenda ashtu edhe jashtë dhomave të konfirmuara të pacientëve me koronavirus, raporton FoxNews.  

Gjetjet ofrojnë "prova të kufizuara që tregojnë ekzistencën potenciale për transmetimin në ajër", thanë studiuesit, megjithëse paralajmëruan se gjetjet nuk konfirmojnë përhapjen nëpërmjet ajrit.  

Studiuesit, duke kërkuar të kuptojnë më mirë derdhjen virale të virusit të ri, morën mostra ajri nga 11 dhoma pacientësh gjatë izolimit fillestar të 13 personave që rezultuan pozitiv me COVID-19.  

Studiuesit gjetën material gjenetik të virusit në sende të përdorura zakonisht, të tilla si tualetet, por edhe në mostrat e ajrit, duke treguar kështu që "SARS-CoV-2 është shpërndarë gjerësisht në mjedis." (SARS-CoV-2 është emri i virusit që shkakton COVID-19.)  

Jo vetëm që virusi u zbulua brenda dhomave të pacientëve COVID-19, "kampionët e ajrit nga korridoret jashtë dhomave ku personeli lëvizte brenda dhe nga dyert ishte gjithashtu pozitiv," shkruajnë ata.  

"Këto gjetje tregojnë se sëmundja mund të përhapet si në kontakt direkt (pikëza, ashtu edhe nga personi në person), si dhe në kontaktin indirekt (objektet e kontaminuara dhe transmetimin në ajër) dhe sugjerojnë që masat paraprake të izolimit të ajrit mund të jenë të përshtatshme," përfunduan ata, duke vërejtur se gjetjet sugjerojnë gjithashtu që pacientët me COVID-19, madje edhe ata që janë thjesht të sëmurë me simptoma të buta, "mund të krijojnë aerosole të virusit dhe sipërfaqeve kontaminuese që mund të përbëjnë një rrezik për transmetim."  

Autorët e studimit thanë gjithashtu se rezultatet nënvizojnë rëndësinë e pajisjeve mbrojtëse personale ose PPE dhe përdorimin e dhomave pa presion të ajrit për pacientët e konfirmuar COVID-19 që janë shtruar në spital.  

"Ekipi ynë tashmë po merrte masa paraprake nga ajri me pacientët fillestarë për të cilët ne u kujdesëm," tha James Lawler, një ekspert i sëmundjeve infektive dhe drejtori i Qendrës Globale për Sigurinë Shëndetësore në UNMC, në një deklaratë.  

"Ky raport përforcon dyshimet tona. Është arsyeja pse ne kemi mbajtur pacientë me COVID në dhoma të pajisura me rrjedhë ajri negativ dhe do të vazhdojmë të bëjmë përpjekje për ta bërë këtë - edhe me një rritje të numrit të pacientëve.  

Punonjësit tanë të kujdesit shëndetësor që ofrojnë kujdes do të pajisen me nivelin e duhur të pajisjeve mbrojtëse personale. Natyrisht, kërkohen më shumë kërkime për të qenë në gjendje të karakterizojnë rrezikun e mjedisit ".  

Shkencëtarët ende po punojnë për të kuptuar se si transmetohet virusi i ri, megjithëse Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) thonë se kryesisht përhapet përmes personit në person, siç është kur personi i infektuar kollitet ose teshtit.  

Pika e frymëmarrjes së tyre pastaj mund të zbarkohej në hundët dhe gojën e njerëzve të tjerë afër (prandaj zyrtarët po u kërkojnë njerëzve të qëndrojnë të paktën gjashtë metra larg nga njëri-tjetri kur janë në publik).  

Prekja e një objekti të kontaminuar - studimet e fundit kanë zbuluar se virusi mund të jetojë në sipërfaqe ndërmjet orëve dhe ditëve - dhe pastaj prekja e syve, hundës ose fytyrës me duar të ndyra është gjithashtu një mundësi infektimi.  

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco