Lajm i mirë, modifikimi i ADN tek të sëmurët me kancer sjell rezultat pozitiv

Lajm i mirë, modifikimi i ADN tek të sëmurët me kancer sjell rezultat pozitiv

15:30, 07/11/2019

Kodi gjenetik përcaktohet sipas një alfabeti me vetëm katër shkronja.

Të jesh në gjendje të lexosh, studiosh dhe krahasosh sekuencat e ADN-së për njerëzit dhe mijëra krijesa të tjera, është kthyer tashmë në diçka të zakonshme

 Një teknologji e re është premtuese për sa i përket modifikimit të informacionit gjenetik në mënyrë të shpejtë dhe të lirë.

Kjo teknikë mund të ndreqë gabimet e ndryshme gjenetike që shkaktojnë defekte të pariparueshme te njerëzit.

Kjo teknologji është e njohur si CRISPR.

Ajo përfshin një pjesë të ARN-së e formuar për të identifikuar sekuenca të ADN-së dhe një enzimë të quajtur nukleazë e cila bën të mundur fshirjen e gjeneve të padëshirueshme dhe zëvendësimin e tyre me gjene të tjera.

Aktualisht ekzistojnë edhe mënyra të tjera për të modifikuar zinxhirin e ADN por teknologjia CRISPR jep shpresa për një proces më të thjeshtë, më të shpejtë dhe shumë më të sigurt.

Eksperementi i parë i tillë është kryer në tre pacient ku sëmundja ishte në faza të avancuara po funskionon.

Dy nga tre pacientët shpjegon ‘New York Times’ kishte mieloma  të shumëfishtë (tumor që prek qelizat plazmatike të palcës së eshtrave ) ndërsa tjetri një sarkomë (kancer i rralla që fillojnë në muskuj, kocka, enë gjaku ose ind lidhës) të gjithë në fazë të avancuar.

Studiuesit nxorën qelizat T të sistemit imunitar nga pacientët dhe i trajtuan me metodën Crips për të ‘fikur’  tre genet që bëjnë tumorin më agresiv.

Më pas tre pacientëve u injektuan 100 milion nga këto qeliza të modefikuara.

"Lajmi i mirë - shpjegon Edward Stadtmauer, autori kryesor i këtij eksperimenti - është se pacientët janë akoma të gjallë. Deri më tani kemi parë  se sëmundjet janë stabilizuar. Qelizat po sillen ashtu siç shpresojmë, dhe nuk kemi parë efekte anësore të rëndësishme ".

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco