Zyrtarja i OKB-së i përgjigjet pretendimeve të Vuçiqit: Është e nevojshme për viktimat që të pranohet se gjenocidi ka ndodhur

Zyrtarja i OKB-së i përgjigjet pretendimeve të Vuçiqit: Është e nevojshme për viktimat që të pranohet se gjenocidi ka ndodhur

12:45, 27/05/2024
A+ Aa A-

“Ky lloj etiketimi kolektiv i të gjithë kombit është absolutisht i pasaktë”, ishte komenti i zyrtares së Kombeve të Bashkuara Alice Wairimu Nderita në lidhje me pretendimet e presidentit serb Aleksandar Vuçiq dhe përfaqësuesve të autoriteteve se rezoluta për Srebrenicën inkriminon popullin serb ose e shënjon atë  si gjenocidal.

“Shumë njerëz nga Ballkani u gjykuan për krime. Dhe ata nuk ishin vetëm serbë, por edhe njerëz të nacionaliteteve të tjera në rajon. Në të kaluarën kam ndërmjetësuar në konflikte të armatosura. Askush nuk e përmendi Serbinë. Megjithatë, ne kemi shumë punë përpara nesh – disa javë më parë mora një video të të rinjve në Serbi që thonë se duan të heqin qafe narrativat e luftës. Gjatë vizitës sime në Bosnje dhe Hercegovinë, më thanë të njëjtën gjë: ne duhet të vazhdojmë të flasim për njëri-tjetrin. Ne duhet të vazhdojmë të bisedojmë me presidentin e Serbisë Presidenca në Bosnje-Hercegovinë me këtë rezolutë”, thekson Nderitu  në një intervistë për Zërin e Amerikës, këshilltare e Organizatës Botërore për Parandalimin e Gjenocidit.

Në të njëjtën kohë ajo treguar se është e nevojshme të kuptohet pse është e rëndësishme që për viktimat dhe të mbijetuarit të pranohet se gjenocid u ka ndodhur vërtet.

Zyrtarja i Kombeve të Bashkuara e interpreton miratimin e rezolutës si një lloj kthese.

“Kjo tregon se Asambleja e Përgjithshme u qëndroi pranë viktimave të krimit të gjenocidit, për të cilën u vendos nga gjykata. Gjithashtu mendoj se është thelbësore të nderohen viktimat dhe të sigurohet që ato të mos harrohen – si rezultat i përpjekjeve. Për t’u siguruar atyre drejtësi Është e rëndësishme të theksohet se kjo do të bëjë të mundur që të mendohet, të diskutohet dhe të mësohet nga e kaluara në nivel global, në mënyrë që asgjë e tillë të mos ndodhë përsëri Megjithatë, ekziston një prirje shqetësuese aktuale në rajon që përfshin mohimin e kryerjes së gjenocidit, duke përfshirë glorifikimin e kriminelëve të luftës, prandaj më duhet të them me gjithë zemër se kampionët e vërtetë të gjithë kësaj të mbijetuarit – zërat e të cilëve u dëgjuan në luftën kundër mohimit, ishte e rëndësishme të kishim mbështetjen e Kombeve të Bashkuara për ‘Nënat e Srebrenicës’ zbulimin e fatit të familjarëve të vrarë, si dhe dokumentimin e ngjarjeve tragjike nga e kaluara”

Ajo tha se “kjo nuk është rezoluta e parë e këtij lloji që është miratuar”.

“Më parë, dy ishin miratuar për Holokaustin dhe një që njihte gjenocidin e kryer në Ruandë. Vendimet merren ekskluzivisht në lidhje me rastet për të cilat ka vendime gjyqësore në të cilat është konstatuar se ka ndodhur gjenocidi. Kjo është ajo që bën dallimin në kontekstin e konflikteve aktuale. Për ta nuk janë dhënë gjykime. Ndërsa në rastin e gjenocidit në Srebrenicë janë miratuar disa aktgjykime nga gjykatat ndërkombëtare dhe vendore”, tha ajo.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco