Mesiç: Në Srebrenicë ka ndodhur një krim i madh, por Serbia nuk e pranon se ka qenë gjenocid

Mesiç: Në Srebrenicë ka ndodhur një krim i madh, por Serbia nuk e pranon se ka qenë gjenocid

11:30, 23/05/2024
A+ Aa A-

Stjepan Mesiç, ish-president i Republikës së Kroacisë, foli për rëndësinë e miratimit të Rezolutës për gjenocidin në Srebrenicë dhe pasojat e saj në rajon.

“Kam thënë shumë kohë më parë se gjenocidi në Srebrenicë ishte një shembull tekstual i gjenocidit ku synohej shkatërrimi i një kombi dhe bota duhet ta dijë këtë. Ka nga ata që, për interesat e tyre, ndalojnë lajmet se çfarë ka ndodhur atje. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që OKB-ja me rezolutën e saj të marrë një vendim për atë që ndodhi në Srebrenicë – se ishte gjenocid”, tha Mesiç për Federalna.

I pyetur se çfarë do të thotë miratimi i Rezolutës për rajonin, ai përgjigjet:

 “Bëhet fjalë për faktin se në Serbi dhe në disa zona të tjera pranojnë se në Srebrenicë ka ndodhur një krim i madh, por nuk e pranojnë se ka qenë gjenocid. Megjithatë, është një shembull tekstual i gjenocidit. Dhe tani ata duan të ndryshojnë kualifikimin – nuk mund të ndalet. Ajo Rezolutë e OKB-së është e rëndësishme  sepse ndalon më shumë debate nëse ishte gjenocid apo jo, dhe çfarë është gjenocid”, shpjegoi ai.

Ai tha se presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, “nuk ka asgjë më radikale për të bërë nëse Rezoluta miratohet dhe do të miratohet – ai nuk mund të bëjë asgjë për të”.

“Ka nga ata që ne i theksojmë gjithmonë si shembull – që mendojnë se është e mundur të ndahet Bosnja dhe Hercegovina. BeH është një fakt dhe asgjë nuk mund të ndodhë atje në këtë kuptim. Nuk ka asgjë për të. Por disa, për shkak të interesave të tyre të ngushta politike lokale, mbajnë një politikë që mund të ngatërrojë pak, por nuk mund të ndikojë në situatën e përgjithshme. Rezoluta tani patjetër do të jetë një mesazh për të gjithë se gjenocidi ka ndodhur në Srebrenicë”, ka theksuar Mesiç.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco