Serbia nis fushatë të ashpër kundër pranimit të Kosovës si anëtare e Asamblesë së Parlamentit të NATO-s

Serbia nis fushatë të ashpër kundër pranimit të Kosovës si anëtare e Asamblesë së Parlamentit të NATO-s

13:29, 22/05/2024
A+ Aa A-

Instituti Ndërkombëtar për Siguri me seli në Beograd ka nisur një fushatë të ashpër, duke i bërë thirrje Asamblesë Parlamentare të NATO-s që të mos i japë Kosovës statusin e anëtarit të asociuar në atë organizatë.

Seanca lidhur me këtë vendim është paraparë të mbahet të premten në Sofje, transmeton klankosova.tv.

”Si një organizatë eksperte që përfaqëson dhe promovon integrimin euroatlantik dhe vlerat e tij për dy dekada, duke përfshirë anëtarësimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në NATO, Instituti Ndërkombëtar i Sigurisë beson se dhënia e statusit të një anëtari të asociuar për Kuvendi i Kosovës do të ishte i dëmshëm si për Asamblenë Parlamentare të NATO-s dhe veçanërisht për proceset e stabilizimit dhe integrimit euroatlantik në Ballkanin Perëndimor”, thuhet në njoftimin të cilin e ka ndarë media serbe N1.

”Në këtë aspekt theksojmë faktin se katër nga gjithsej 32 anëtarë të NATO-s nuk e njohin Kosovën si shtet, që do të thotë se Aleanca nuk ka konsensus për statusin juridik ndërkombëtar të Kosovës”.

”Të transferuar në Asamblenë Parlamentare të NATO-s, nuk ka një konsensus të tillë as mes anëtarëve të saj që kanë të drejtë të vendosin, përkatësisht delegacioneve të parlamenteve anëtare të NATO-s”.

Ky institut kërcënon se të nëntë anëtarët aktualë të Asamblesë Parlamentare të NATO-s vijnë nga vende pa dyshim të pavarura dhe të njohura ndërkombëtarisht dhe se dhënia e të njëjtit status për parlamentin e Kosovës do të ishte një “precedent i rrezikshëm dhe padyshim do të kërcënonte integritetin dhe rolin e Asambleja Parlamentare e NATO-s, duke përfshirë rrezikun e hapjes së mosmarrëveshjeve brenda organizatave”.

”Kosova është ende shumë larg përmbushjes së të gjitha kritereve themelore për anëtarësim potencial në NATO, të cilat dalin nga neni 10 i Traktatit dhe “Politika e dyerve të hapura” të NATO-s, thuhet dhe shtohet se kjo “e diskualifikon Kosovën për anëtarësim të asociuar në Parlament në Asamblenë e NATO-s”.

Tutje ky institut pretendon se Kosova nuk i plotëson asnjë nga ato kritere, veçanërisht “sistemi politik funksional demokratik”, pastaj “trajtimi i drejtë i popullatës minoritare”, dhe veçanërisht “angazhimi për zgjidhjen paqësore të konflikteve”.

”Demokracia në Kosovë nuk është funksionale, institucionet e saj janë të ngarkuara me një nivel jashtëzakonisht të lartë të korrupsionit dhe praktikave të tjera jodemokratike, dhe të drejtat e komuniteteve pakicë, veçanërisht ato serbe, nuk mbrohen, për më tepër, ato janë ekspozuar ndaj formave të ndryshme të dhunë dhe presion të ashpër për një kohë të gjatë”, shkruan në njoftim.

Madje Kosovën sipas këtij njoftimi e bën “një kanal shumë shtytës për krimin e organizuar ndërkufitar, duke përfshirë zinxhirët e kontrabandës së drogës, kontrabandën e njerëzve dhe rekrutimin e ekstremistëve islamikë”.

“Dhënia e Kosovës e statusit të anëtarit të asociuar në Asamblenë Parlamentare të NATO-s vështirë se do të rrezikonte procesin e vazhdueshëm të dialogut për normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë, i cili po zhvillohet nën ndërmjetësimin e BE-së”, thotë tutje ky institut.

Megjithatë kjo organizatë përshëndeti qëndrimin e raportuesit Lord Lancaster se dialogu i Brukselit është “kyç për stabilizimin e situatave pas konfliktit në Perëndim” dhe i bëri thirrje Asamblesë Parlamentare të NATO-s që “të shmangë rrezikun që do t’i sillte të gjithë procesit nga dhënien e mundshme të statusit të anëtarit të asociuar Parlamentit të Kosovës”.

“Një vendim i tillë do të paragjykonte rrezikshëm rezultatin e dialogut, në të cilin të gjithë anëtarët e NATO-s dhe BE-së kanë investuar përpjekje të mëdha prej vitesh dhe shpresën se do të sigurojë një kompromis të qëndrueshëm dhe paqe dhe stabilitet afatgjatë në Ballkanin Perëndimor“, thuhet në deklaratë.

“Duke pasur parasysh të gjitha këto, Instituti Ndërkombëtar i Sigurisë, si një avokat për një kohë të gjatë i integrimit euroatlantik të Ballkanit Perëndimor, i bën thirrje Asamblesë Parlamentare të NATO-s që të mos miratojë rekomandimin e Komisionit të saj të Përhershëm për dhënien e statusit të një deputet i asociuar i Kuvendit të Kosovës në seancën e ardhshme në Sofje”, thuhet në deklaratë.

Shtohet se një vendim i tillë do të kishte pasoja shumë të dëmshme për vetë organizatën dhe misionin e saj, e aq më tepër për proceset stabilizuese në Ballkanin Perëndimor pas konfliktit dhe përfshirjen e plotë të saj në integrimet euroatlantike.

Deklarata është nënshkruar nga drejtori i Institutit Ndërkombëtar të Sigurisë në Beograd, Orhan Dragash dhe drejtori i programit, Zoran Dragishiq, i cili është edhe deputet dhe anëtar i Delegacionit të Përhershëm të Parlamentit të Serbisë në Asamblenë Parlamentare të NATO-s.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco