Paralajmërim alarmues nga meteorologët/ E ardhmja mund të duket krejtësisht ndryshe, veçanërisht në një vend ballkanik

Paralajmërim alarmues nga meteorologët/ E ardhmja mund të duket krejtësisht ndryshe, veçanërisht në një vend ballkanik

10:55, 23/03/2023
A+ Aa A-

"Çfarë lloj moti, klime dhe uji po i lëmë brezave të ardhshëm?" është tema e Ditës Botërore të Meteorologjisë të këtij viti, e cila synon të nxjerrë në pah domosdoshmërinë e veprimit global pa vonesë për të garantuar sigurinë për brezat e tanishëm dhe përparim të qëndrueshëm. dhe zhvillimi për brezat e ardhshëm.Për këtë temë folën meteorologë të shumtë, të cilët tregojnë se klima ka ndryshuar tërësisht dhe se një vend ballkanik është veçanërisht i cenueshëm.

Dita Botërore e Meteorologjisë këtë vit është e veçantë sepse përkon me një përvjetor të rëndësishëm, që është ditëlindja e 150-të e paraardhësit të Organizatës Botërore Meteorologjike (WMO), Organizatës Ndërkombëtare Meteorologjike, njoftoi Instituti Shtetëror Hidrometeorologjik (DHMZ), shkruan Index.hr . .

“Duke parë 150 vitet e fundit, është evidente se moti, klima dhe cikli hidrologjik kanë pësuar ndryshime të rëndësishme të shkaktuara nga aktivitetet njerëzore, industrializimi dhe përdorimi i lëndëve djegëse fosile. Ndryshimet klimatike tashmë janë pjesë e jetës sonë të përditshme dhe në të ardhmen e afërt moti, klima dhe uji do të duken dukshëm ndryshe nga ajo që fëmijët tanë mësojnë në shkollë”, thekson DHMZ.

Kroacia është e rrezikuar

Ata paralajmërojnë se Kroacia, si pjesë e pellgut të Mesdheut, është në një pozitë veçanërisht të cenueshme për shkak të rritjes së mundshme të temperaturës dy herë më shpejt se mesatarja globale, ekspozimit ndaj përmbytjeve, zjarreve, thatësirave, valëve të të nxehtit dhe rritjes së nivelit të detit.

“Për të ndërtuar një të tashme më të sigurt dhe një të ardhme neutrale ndaj klimës për brezat që do të vijnë, kontributi i shërbimeve kombëtare meteorologjike dhe hidrologjike në planifikimin dhe krijimin e politikave, masave të përshtatjes dhe vlerësimit të rrezikut është i rëndësishëm. Një nga detyrat e DHMZ-së është sigurimi i të dhënave meteorologjike dhe hidrologjike cilësore dhe të besueshme dhe zhvillimi i një sistemi të cilësisë së lartë të parashikimit dhe paralajmërimit të hershëm të motit ekstrem dhe fenomeneve hidrologjike”, shprehen ata.

Drejtoresha e përgjithshme e DHMZ-së, Branka Ivancan-Picek, thekson se modernizimi historik i DHMZ-së kontribuoi ndjeshëm në përmirësimin e realizimit të kësaj detyre themelore.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco