Greqia ashpërson dënimet për zjarrvëniet kriminale: Jo shkelje, po krim

Greqia ashpërson dënimet për zjarrvëniet kriminale: Jo shkelje, po krim

12:29, 05/08/2021
A+ Aa A-

Athinë - Masat për krimet që zakonisht janë të rrezikshme në Greqi janë shtrënguar, domethënë zjarrvënia, zjarrvënia pyjore, përmbytja dhe shpërthimi.

Dispozita e re në Greqi për ndëshkimin e zjarrvënësve do të hidhet në konsultim publik. Siç dihet, përkeqësimi i krimeve mjedisore tashmë ka kaluar në Kabinetin qeveritar grek.

Deri në vitin 2019, zjarrvënia në pyje dënohej me 5 deri në 20 vjet burg pa pezullim, në varësi të efekteve të zjarrit.

Burimet qeveritare greke vërejnë se me ndryshimet në Kodin Penal, nën qeverinë e SYRIZA, zjarrvënia e pyjeve pushoi së konsideruari një krim në formën e tij bazë dhe u reduktua si një kundërvajtje e cila dënohet me 3 deri në 5 vjet burg, ndërsa më parë dënimet ishin nga 5 deri në 10 vjet pa pezullim.

Me Kodin Penal në fuqi sot (nga SYRIZA) në mënyrë që dënimi të arrijë 10 vjet burg, duhet të vërtetohet se një person ishte në rrezik ose se zjarrvënësi kishte për qëllim përfitime personale.

Në mënyrë që dënimi të arrijë në 10-15 vjet, vdekja duhet të jetë e shkaktuar, ndërsa që zjarrvënësi të dënohet me burg për jetë, zona të mëdha dhe shumë njerëz duhet të jenë djegur.

Por Ministri i Drejtësisë, z. Konstantinos Tsiaras, prezantoi kohët e fundit projekt -ligjin për ndryshimet në Kodin Penal dhe Kodin e Procedurës Penale. 

Sipas Kodit të ri Penal grek:

Për krimet mjedisore (zjarrvënie pyjore, përmbytje, shpërthim) kuadri i dënimit shtrëngohet dhe siguron: Zgjerimin e çështjeve penale; burgosje të përkohshme dhe deri në 10 vjet në rast se autori i krimit kishte përfitim dhe burgosje në rast se zjarri pyjor pati efekte rënduese në mjedis.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco