Greqia fillon bllokimin në Atikë sipas modelit të Madridit: ja si do të zbatohet

Greqia fillon bllokimin në Atikë sipas modelit të Madridit: ja si do të zbatohet

12:07, 22/09/2020

Në Greqi, Nikos Sypsas, Profesor i Mjekësisë në EKPA dhe anëtar i Komitetit të Sëmundjeve Infektive, foli për mundësinë e një bllokimi të ri në Atikë, por edhe mënyrën se si mund të bëhet kjo. Sipas z. Sypsas, Atika është një hap përpara ndalimit të trafikut.

"Dimensioni i vërtetë është se në shkallën e alarmit ne jemi në portokalli. Kjo do të thotë ndalim i trafikut. "Situata mund të përshkallëzohet në çdo kohë," i tha ai SKAI.

Sidoqoftë, ai theksoi se "nuk ka nevojë për panik, keni nevojë për informacion të duhur".

Nga ana tjetër, në lidhje me rekordin negativ të rasteve të infeksionit dje dhe vdekjeve, ai shpjegoi se nuk është i shqetësuar, pasi nga 453 raste, 184 janë një fluks që pritet nga emigrantët.

"Ne duhet të veprojmë me kujdes dhe paraprakisht," tha ai, duke shtuar se komisioni do të bënte gjithçka që duhej për të kufizuar përhapjen e virusit dhe menaxhuar bllokimin.

Ai më pas shpjegoi se si ata po e planifikojnë bllokimin. "Ne do të bëjmë bllokime periodike, do të bëhet për 2 javë derisa kurba e epidemisë të bjerë, atëherë nëse është e nevojshme përsëri do të bëhet përsëri për dy javë të tjera". Ai gjithashtu theksoi se shkollat do të mbyllen.

Ai theksoi, megjithatë, se ne mund të anojmë drejt kurbës së kuqe në çdo kohë.

Problemi për momentin, siç tha z. Sypsas, është në qendër të Athinës sepse gjurmimi është i vështirë, pasi ka një fluks të madh emigrantësh.

"Arma më efektive që kemi është një shtetrrethim. Shpresojmë që këto 10 ditë, deri në fund të shtatorit të shohim efektin e masave. "Nëse është e nevojshme, ne do të marrim masa më shpejt," tha ai.

Më në fund, ai tha se deri më tani indeksi(R i transmetueshmërisë në Atikë është mbi 1, ndërsa siç vlerëson, në verën e vitit 2021 fenomeni do të fillojë të ulet dhe do të zhduket.

"Modeli i Madridit"

Sipas një artikulli në gazetën "Ta Nea", ekspertët tashmë po punojnë për zbatimin e "modelit Madrid" në Greqi. Duke qenë se epidemiologët e dinë se në cilat zona të Atikës gjenden shumica e rasteve, ata tashmë kanë filluar të mendojnë për mundësinë e aplikimit të "modelit Madrid" në Atikë. Çfarë ofron kjo? Si të bëhen bllokime lokale në zonat e rënduara epidemiologjikisht, duke kufizuar lëvizjen e banorëve në këto zona, në mënyrë që të ndaloni transmetimin e virusit?

Në Madrid në veçanti, pothuajse 1 milion banorë (nga një total prej 6.6 milion) hynë në karantinë, pra atyre nuk u lejohet të kalojnë kufirin e rrethit të tyre përveç për arsye pune, arsimimi, mjekësore dhe ligjore.

Përveç kësaj, sipas "Ta Nea", në "zonat e kuqe" restorantet dhe baret janë të hapura deri në orën 10 pasdite - me përjashtim të farmacive. Në funerale, vendoset një tavan prej 15 personash ku disa mbahen jashtë dhe 10 mbahen brenda.

Ndër masat që janë vendosur dhe përshkojnë të gjitha fushat e veprimtarisë së popullsisë (shkolla, sporte, etj.) është ajo e "mbylljes" së parqeve

Zonat "e kuqe"
Në çdo rast, ekspertët paralajmërojnë se është e nevojshme të merren masa të përqendruara për grupet në nevojë - p.sh. të moshuarit dhe emigrantët - por edhe për të vendosur kufizime shtesë në nivelin lokal pasi barra epidemiologjike nuk përhapet në mënyrë të barabartë në të gjithë basenin por është më e lartë në lagje të caktuara në qendër të Athinës.

E vërteta është se situata në Atikë është shumë e vështirë. Autoritetet i shohin numrat me mikroskop çdo ditë, rajon pas rajoni dhe barra epidemiologjike në Kypseli, Patisia dhe Sepolia është padyshim një problem për momentin.

Zonat "e kuqe" përfshijnë: Kypseli, Patisia, Sepolia, Petralona, Peristeri, Attiki Square, Faliro dhe Kallithea.

Prandaj, ka shumë të ngjarë që një pjesë e popullsisë së Atikës të kthehet në epokën e SMS dhe ndalimit të trafikut natën vonë dhe në orët e para të mëngjesit, në një përpjekje të fundit për të kufizuar zinxhirin e transmetimit, përpara një bllokimi normal.

Plani i EL.AS.

Masat dhe kufizimet e reja të shpallura të premten nga Zëvendës Ministri i Mbrojtjes Civile dhe Menaxhimit të Krizave, Nikos Hardalia, u zbatuan dje, kështu që do të duhet një kohë e arsyeshme, derisa të provohet në praktikë nëse ato janë efektive.

Në këtë kontekst, Posta Greke pritet të marrë masa, me një plan të përgjithësuar për të parandaluar përhapjen e koronavirusit.

Në këtë kontekst, oficerët vendosën që, për të shmangur turmat ekstreme, Policia do të ndërhyjë në tre nivele, duke filluar me mesazhe dhe rekomandime të thjeshta zanore dhe madje duke arritur heqjen e detyrueshme nga sheshet.

Ndër masat që mund të zbatojë EL.AS. si mjet i fundit janë ekipet e angazhimit emergjent, dmth oficerët e policisë të cilët do të shkojnë shumë herët në vende me mbipopullimr për të bërë rekomandime.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco