Komisioni Venecias vizitë në Shkup, gati qëndrimin zyrtar mbi ligjin e dygjuhësisë

Komisioni Venecias vizitë në Shkup, gati qëndrimin zyrtar mbi ligjin e dygjuhësisë

20:40, 03/09/2019

Anëtarët e delegacionit të Komisionit të Venecias mbërrijnë në Shkup në datat 5 dhe 6 shtator dhe do kenë si objekt diskutimi, projektligjin për përdorimin e dygjuhësisë në Maqedoninë e Veriut.

Komisioni i Venecias do të japë mendimin e tij mbi këtë çështje pas seancës plenare në tetor.

Ata do të kenë takime me zyrtarë qeveritarë dhe OJQ.

Përgatitja e këtij projekt-opinioni është financuar në kuadër të projektit të BE-së dhe Këshillit të Evropës për Ballkanin Perëndimor dhe Turqinë, dhe zbatohet nga Këshilli i Evropës.

Por interesante është se në njoftimin zyrtar të Komisionit të Venecias për vizitën në Shkup thuhet se ata do të marrin në konsideratë një faturë  të dygjuhësisë ndërkohë që ligji tashmë ka hyrë në fuqi.

Zyrtarët qeveritarë në kohën e miratimit të ligjit bindën publikun se çdo vërejtje nga Komisioni i Venecias do të përfshihej në mënyrë të sigurt në ligj, pavarësisht nëse ky ligj tashmë ishte miratuar nga ligjvënësit.

Ligji për përdorimin e gjuhëve u miratua që në janar 2018 dhe më pas u miratua për herë të dytë në mars të atij viti.

Ministrja e Drejtësisë Renata Deskoska deklaroi më pas se "nëse ajo që miratohet në ligj nuk miratohet nga Komisioni i Venecias, do të ndryshohet në përputhje me udhëzimet e Komisionit të Venecias".

Më 11 korrik 2017, zëvendëskryeministri Bujar Osmani deklaroi: "Për sa kohë që debati është në Parlament, Komisioni i Venecias do të marrë një rekomandim. Komisioneri i BE-së Johannes Hahn gjithashtu kërkoi që Ligji për Përdorimin e Gjuhëve të vlerësohet më parë nga Komisioni i Venecias, kështu që më pas për miratim, për të parandaluar mundësinë e kundërshtimit të ligjit të ardhshëm para Gjykatës Kushtetuese".

Komisioni i Venecias është një organ i Këshillit të Evropës, mendimi i të cilit është vetëm këshillues, pa elemente detyruese.

Ekspertët e Komisionit të Venecias në Mars 2011 për projektligjin në Ukrainë ranë dakord që gjuha ukrainase është baza për kohezionin e shoqërisë ukrainase dhe për mirëkuptimin e ndërsjellë të anëtarëve të saj.

Në Dhjetor 2017, Komisioni i Venecias për Ukrainën njoftoi se ishte e ligjshme dhe e këshillueshme që shtetet të promovojnë rritjen e përdorimit të gjuhës shtetërore nga të gjithë qytetarët e saj dhe të ndërmarrin veprime që ajo gjuhë të studiohet nga të gjithë, si një mënyrë për të adresuar pabarazitë ekzistuese dhe për integrim më të thjeshtë dhe më efektiv të personave që i përkasin pakicave kombëtare në shoqëri.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco