VIDEO/ Nis ceremonia historike për marrëveshjen Maqedoni - Geqi

VIDEO/ Nis ceremonia historike për marrëveshjen Maqedoni - Geqi

10:30, 17/06/2018

a nisur ceremonia zyrtare e nënshkrimit të marrëveshjes në mes Maqedonisë dhe Greqisë.

Aktualisht dy kryeministrat po flasin para të pranishmëve, ndërsa, pas pak do të nënshkruhet marrëveshjen që i jep fund kontestit 25 vjeçar për emrin e Maqedonisë.

Ka mbetur më pak se një orë që nga nënshkrimi i marrëveshjes që i jep fund kontestit 25 vjeçar të emrit, mes Maqedonisë dhe Greqisë.

Nënshkrimi do të bëhet në ora 10:30, në anën greke të Prespës, nën mbikëqyrjen e diplomatëve të rëndësishëm ndërkombëtar.

Ligji për ratifikimin e marrëveshjes, të hënën pritet të kalojë në Qeveri, ndërsa i njëjti do të dërgohet në Kuvend për miratim.

Për miratimin nevojitet shumicë e thjeshtë, gjegjësisht shumica e të pranishmëve në sallë. Nga kuorumi minimum i 61 deputetëve, 31 nevojitet që të votojnë ‘pro’. Sipas procedurave, ligji dërgohet në presidencë. Presidenti Ivanov në afat prej shtatë ditëve duhet të firmosë të njëjtin. Përderisa Ivanov përdor të drejtën e vetos, marrëveshja kthehet prapë në procedurë parlamentare, ndërsa atëherë do të nevojiten minimum 61 vota të deputetëve për miratimin e ligjit dhe i njëjti përsëri kthehet tek presidenti, i cili sipas kushtetutës është i obliguar që ta firmosë.

Mirëpo presidenti Ivanov tashmë ka bërë të ditur qëndrimin e tij se nuk do të firmos një marrëveshje të tillë. Implementimi i marrëveshjes do të zhvillohet në disa etapa. Do të hyjë në fuqi pasi dyja palët do ta pranojnë në përputhje me procedurat e brendshme, ndërsa përderisa cilado palë nuk e pranon marrëveshjen atëherë ajo nënkupton se e njëjta nuk vlen. Qytetarët do të thonë fjalën e tyre në referendum, i cili pritet të mbahet në shtator ose tetor.

     

    © SYRI.net

    Lexo edhe:

    Komentet

    Shto koment