AP: Kosova kritikon Këshillin e Evropës që nuk votoi për anëtarësimin e saj, fajëson lobimin serb Presidenti i Komitetit të Ministrave të KiE, Dominique Hasler, hap sesionin 133 të Komitetit të Ministrave në KiE në Strasburg, Francë, 17 maj 2024.

AP: Kosova kritikon Këshillin e Evropës që nuk votoi për anëtarësimin e saj, fajëson lobimin serb

09:36, 18/05/2024
A+ Aa A-

Prishtinë, Kosovë — Kosova kritikoi të premten vendimin e Këshillit të Evropës për të mos zhvilluar votimin për anëtarësimin e saj, duke thënë se ai vendim e privoi popullin e saj dhe veçanërisht pakicat e saj etnike nga mjetet demokratike të ofruara nga organi më i lartë i të drejtave të njeriut në kontinent, sipas Associated Press.

“Anëtarësimi i Kosovës nuk ishte në agjendën e takimit të ministrave të jashtëm të këshillit pasi disa anëtarë i kishin kërkuar Kosovës që të krijonte një asociacion të komunave me shumicë serbe në veri të vendit përpara se të bëhej një votim.

Kosova ka frikë se një strukturë e tillë mund të shndërrohet në një Republika Srpska tjetër me autonomi të gjerë. Republika Srpska është emri për pjesën e Bosnje-Hercegovinës që drejtohet nga serbët etnikë.

Ministrja e Jashtme e Kosovës, Donika Gervalla-Schëarz tha se disa vende zgjodhën të mbështesin Serbinë pas “një fushate lobimi kundër anëtarësimit të Kosovës”.

Kjo i privoi “qytetarët e Republikës së Kosovës nga të drejtat dhe mundësitë e tyre të ofruara nga mekanizmat e një organizate të tillë, veçanërisht për komunitetet pakicë etnike dhe ato të tjera të margjinalizuara”, tha ajo.

Një ditë më parë ministrja bëri një përpjekje të minutës së fundit për të bindur fuqitë perëndimore për të mbajtur një votim, duke i dërguar një letër Theodoros Rousopoulos, kreut të Asamblesë së Parlamentit të Këshillit të Evropës. Ajo ofroi një projektligj që Kosova po e harton për komunat me shumicë serbe në Gjykatën Kushtetuese të Kosovës deri në fund të majit.

Kjo nuk u mor parasysh dhe "për rrjedhojë ajo letër dhe ai propozim e humbet aktualitetin dhe rëndësinë," tha ajo.

Kosova ka denoncuar kërkesën e minutës së fundit në lidhje me asociacionin e komuniteteve serbe para votimit, duke thënë se ajo i kishte përmbushur të gjitha kriteret për anëtarësim në këshill.

Komiteti i çështjeve politike të këshillit në mars dhe një votim në asamblenë e tij parlamentare në prill miratuan anëtarësimin e Kosovës dhe votimi i ministrave të jashtëm është hapi i fundit përpara se Kosova të mund të ftohet për t'u anëtarësuar në Këshillin e Evropës.

“Anëtarësimi i Republikës së Kosovës nuk mund të ndalet edhe nëse vonohet për shkak të ndonjë kundërshtari të Kosovës apo lobimit të Serbisë”, tha Gervalla-Schwarz.

Asociimi është një kërkesë kryesore për Kosovën në bisedimet e saj të normalizimit të ndërmjetësuara nga Bashkimi Evropian me Serbinë.

Asosacioni do të koordinojë punën për arsimin, kujdesin shëndetësor, planifikimin e tokës dhe zhvillimin ekonomik në qytetet dhe qytezat me shumicë serbe dhe do të shërbejë si urë lidhëse me qeverinë e Kosovës.

Kosova ka hezituar të ecë përpara me të pavarësisht garancive nga Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian.

Për themelimin e asosacionit u ra dakord për herë të parë në Bruksel në vitin 2013 dhe u miratua nga parlamenti i Kosovës. Por Gjykata Kushtetuese e Kosovës më vonë e konsideroi atë jokushtetues, duke thënë se nuk përfshinte etnitë e tjera dhe mund të përfshinte kompetenca ekzekutive.

Gjykata Kushtetuese tani duhet të vendosë nëse një draft i ri do të ishte në përputhje me Kushtetutën e Kosovës. Për asnjë draft të ri nuk është rënë dakord deri më tani.

Bisedimet e normalizimit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë kanë dështuar pa bërë përparim dhe Brukseli i ka paralajmëruar të dy shtetet se refuzimi për të bërë kompromis rrezikon shanset e tyre për t'u bashkuar me bllokun europian. Serbia nuk e njeh ish provincën e saj të shpalljes zyrtare të pavarësisë së Kosovës në vitin 2008.

Lufta e viteve 1998-1999 midis forcave qeveritare serbe dhe shqiptarëve etnikë në Kosovë shkaktoi rreth 13,000 njerëz të vrarë, kryesisht shqiptarë të Kosovës. Në vitin 1999, një fushatë bombardimi 78-ditore e NATO-s i dha fund luftës dhe forcat serbe u dëbuan.
 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco