Lumaj i shkruan Kim: Po mbani qëndrime të njëanshme kundër opozitës

Lumaj i shkruan Kim: Po mbani qëndrime të njëanshme kundër opozitës

20:14, 28/09/2021
A+ Aa A-

Nga Valentin Lumaj, Miçigan

Zonja e nderuar Yuri Kim

Ambasadore e Shteteve të Bashkuara në Tiranë, Shqipëri

Së pari, do të doja të shpreh falënderimet e mia për ju dhe stafin tuaj, për të gjithë punën e mirë që keni bërë në vendin tim të lindjes, Shqipëri.

Roli juaj në politikën shqiptare është i një rëndësie ekstreme, pasi Shqipëria po kalon ende një tranzicion të gjatë dhe politikanët ende po fitojnë përvojën e nevojshme dhe ata duhet të udhëzohen dhe këshillohen përmes shtigjeve të reja të demokracisë. Roli juaj bëhet absolutisht vendimtar, duke pasur parasysh faktin se korrupsioni aktual dhe krimi i organizuar në Shqipëri është në nivelet më të larta të vendeve demokratike të botës.

Zonja Ambasadore, e kuptoj plotësisht misionin tuaj për të përfaqësuar interesat dhe politikat e Shteteve të Bashkuara në Shqipëri dhe rajon.  Si amerikan, nga zemra, do të doja të shihja tek ju, udhëheqësin e fortë, menaxherin e shkëlqyer, një negociator elastik dhe përfaqësuesin e respektuar të Shteteve të Bashkuara.  Por përsëri, si qytetar amerikan, jam pak i shqetësuar që figura juaj si përfaqësuese e respektuar e SHBA -së ka filluar të zvogëlohet pak tek shqiptarët (uroj të kem gabuar). Do të përpiqem të shpjegoj shkurt nga këndvështrimi im, pse po ndodh kjo:

E dashur Ambasadore, nëse jeni sinqerisht "seriozisht të vdekur në luftën kundër korrupsionit dhe pandëshkueshmërisë" në Shqipëri (siç ju pëlqen shpesh të thoni), atëherë do të ishte e mençur të filloni angazhimin tuaj, me korrupsionin e fundit dhe aktual brenda qeverisë. Një shembull i mirë dhe i njohur gjerësisht i korrupsionit do të ishte kryeministri Edi Rama (z. 20%) së bashku me stafin e tij të mëparshëm dhe aktual, Tahiri, Xhafaj, Kodheli, Gjiknuri, Klosi, Beqaj, Ahmetaj etj. Këta individë të mbuluar me pushtet, gjatë 8 viteve të fundit, kanë vjedhur rregullisht zgjedhjet, kanë pasur histori lidhjesh me kriminelë të huaj dhe vendas, janë akuzuar për korrupsion aktiv dhe pasiv dhe kanë "kanabisuar" të gjithë territorin e Shqipërisë.  Si rezultat, regjimi i Ramës gjatë dy mandateve të mëparshëm dhe për të vazhduar, e ka sjellë Shqipërinë më afër Amerikës Latine sesa Evropës, e ka çuar Shqipërinë në rrugë të gabuar dhe larg nga rruga e integrimit në BE. Sot Shqipëria grumbullohet së bashku me vendet me rreziqet më të larta të pastrimit të parave në Evropë. Niveli i lartë i krimit, trafikut të drogës dhe njerëzve i ka identifikuar shqiptarët si njerëzit më të kriminalizuar në Evropë. Shqiptarët janë hequr nga e ardhmja e tyre, mijëra të rinj të arsimuar nuk e dinë se çfarë do të ketë e ardhmja për ta. Në tetë vjet, largimet masive të familjeve të tëra ose mbi gjysmë milioni shqiptarë të pashpresë u larguan nga vendi i tyre, duke kërkuar një jetë më të mirë, liri, siguri, të drejta të njeriut dhe një shoqëri demokratike pa korrupsion.

Për të mbështetur deklaratën time të mësipërme, më poshtë kam renditur disa raporte nga Departamenti Amerikan i Shtetit dhe institucionet evropiane:

-Në vitin 2017 dhe përsëri në 2018, Departamenti Amerikan i Shtetit e përcakton Shqipërinë si një "vend të shqetësimit kryesor në lidhje me pastrimin e parave" dhe theksoi se "të ardhurat e paligjshme pastrohen lehtësisht për shkak të korrupsionit të shfrenuar dhe institucioneve të dobëta ligjore dhe qeveritare ... Shqipja shërben si  një bazë operacionesh për organizatat rajonale të krimit të organizuar ”.

-Bazuar në një raport të Këshillit të Evropës, Shqipëria mbetet një vend origjine dhe një vend tranzit për trafikimin e qenieve njerëzore, sepse “qeveria e Shqipërisë nuk i plotëson plotësisht standardet minimale për eliminimin e trafikimit ... Korrupsioni, veçanërisht në ekzekutiv  degë, është përhapur gjerësisht dhe kudo kudo ”dhe“ mbetet një problem serioz ”.

-Sipas Indeksit Transparency International, “Shqipëria është ndër vendet më të korruptuara në Evropë.  Ekzistojnë gjithashtu dëshmi të qarta që tregojnë se shteti është një "peng" i interesave private dhe kriminale ".

-Raporti i ODIHR: “Praktikat e përhapura të blerjes së votës, siç pretendohet nga shumë bashkëbisedues të MNVZ-së, mbetën problem. Rrjedhja e të dhënave personale të ndjeshme të rreth 900,000 qytetarëve shqiptarë para zgjedhjeve, përfshirë preferencat e tyre politike, ishte shqetësim serioz dhe i bëri votuesit të prekshëm nga presioni ”, thuhet në raport.

Ambasador i dashur, këto janë vetëm një shfaqje e vogël dhe sipërfaqësore e korrupsionit masiv, vetëm “maja e ajsbergut”, e cila po shkatërron ekonominë dhe të ardhmen e Shqipërisë. Siç thuhet në raportin e Departamentit të Shtetit më lart, korrupsioni qëndron brenda qeverisë, gjithashtu sipas mendimit të shumë shqiptarëve dhe të mive, aty ku ju dhe të gjitha organet diplomatike në Shqipëri duhet të përqendroni përpjekjet dhe energjitë e tyre kundër korrupsionit. Qëndrimi juaj i dukshëm i njëanshëm, duke mbështetur dhe ngushëlluar qeverinë ose zyrtarët e Partisë Socialiste dhe duke synuar opozitën, duke sulmuar udhëheqësin historik të Partisë Demokratike Z. Sali Berisha, ka rezultuar në një efekt negativ kundër jush. Njerëzit e Shqipërisë presin nga ju që të keni një standard kur është fjala për luftën kundër korrupsionit, jo vetëm në të djathtë të spektrit politik, por edhe në të majtë, ose kudo që të ndodhë.

E dashur Ambasadore, kur thoni "[Demokratët shqiptarë] nuk mund të lëvizin me një këmbë të ngulur në të kaluarën", për të mbajtur ekuilibrin, të paktën të thoni diçka edhe për Partinë Socialiste, pasi biografia e saj morale ka qenë një barrë për shqiptarët për  mbi 75 vjet.  Partia Socialiste ka mbetur e njëjta regjim të ngurtë, autokratik dhe komunist, i cili e ka origjinën nga "Partia Komuniste". Ose, nëse e konsideroni zotin Sali Berisha 'të kaluarën', ju lutemi tregoni popullit shqiptar për shefin tuaj, Presidenti ynë Biden në 78 vjeç, i cili është angazhuar në politikë për 50 vjet, aktualisht është duke shërbyer si President i kombit më të madh në tokë. Politika nuk kërkon një trup të fortë, por një mendje dhe mençuri të ndritshme.  Zoti Berisha me siguri është e kaluara, por padyshim, ai është gjithashtu e tashmja e Partisë Demokratike. Ai është ende një mal i dijes dhe urtësisë, një kolonë e demokracisë, dhe më e rëndësishmja, ai po u thotë demokratëve se si duhet të jetë e ardhmja e tyre: me dinjitet, integritet dhe sovranitet.

E dashur Ambasadore, Partia Demokratike e Shqipërisë po kalon krizën më të keqe që kur është krijuar në 1990. Përsëri, nuk jam i lumtur ta them, por një pjesë të mirë të fajit ua hedh ju dhe kreut të Departamentit të Shtetit  Me

Bazuar në perceptimin e publikut shqiptar, z. Sali Berisha nuk ishte një nga politikanët e korruptuar.  Vendimi i Departamentit të Shtetit për ta shpallur atë "non-grata" së bashku me akuzat e tyre, dukej si "një rrufe në një qiell të qartë". Si çdo shqiptar tjetër, unë kam pritur me durim të shoh disa prova që lidhen me akuza të tilla. Nëse Departamenti i Shtetit ka prova të vërteta për të mbështetur pretendimet e tyre, por ata nuk i bëjnë publike, atëherë i gjithë procesi bëhet i dyshimtë. Me kalimin e kohës, kjo histori ka filluar të duket si një teori konspirative, ose më saktë, një "gjueti shtrigash". Nëse Departamenti i Shtetit, që nga viti 2017 e në vazhdim, ka qenë i qartë në lidhje me "korrupsionin e shfrenuar në qeverinë shqiptare", atëherë njerëzit e Shqipërisë kanë nevojë për përgjigje se çfarë keni bërë Zonja Ambasadore, për të luftuar këtë korrupsion dhe pse jeni plotësisht të përqendruar në një person, i cili as nuk ka ndonjë pozitë apo fuqi, as asnjë qasje në qeveri ose fonde publike për më shumë se tetë veshë. Për më tepër, veprime të tilla, në vend që të shkatërronin reputacionin dhe karrierën e zotit Berisha, ato kishin një efekt bumerang. Berisha po fiton pushtet dhe simpati mes shqiptarëve.  Ai po bëhet figura kryesore me rëndësi dhe shumica absolute e anëtarëve të Partisë Demokratike e adhurojnë dhe e ndjekin atë.

Nga ana tjetër, Z. Lulzim Basha, padyshim nën presionin tuaj dhe në konflikt me statutin e Partisë Demokratike, ndërmori një akt ekstrem individual duke dëbuar nga grupi parlamentar z. Berisha, udhëheqësin legjendar të demokratëve. Ky ishte një "verdikt" pa asnjë provë në posedim, ndërsa z. Berisha duhej të ishte prezumuar i pafajshëm derisa të vërtetohej fajësia. Përsëri, ky veprim nuk e dëmtoi zotin Berisha, por përkundrazi, padyshim që ka dëmtuar Partinë Demokratike, ka shkatërruar kredencialet e zotit Basha dhe ka shumë të ngjarë edhe karrierën e tij politike.

Veprimet autokratike të zotit Basha na treguan se, ai nuk është njeri me integritet, ai merr vendime nën presion dhe tradhton bashkëpunëtorët e tij.  Si rezultat, ai po humbet terren dhe gjithashtu respektin e partisë së tij si kryetar.  Me fjalë të tjera, z. Basha nuk është personi i besueshëm për të drejtuar më Partinë Demokratike.  Historia e zotit Basha rezulton e dështuar.  Edhe pse humbi disa dhe të gjitha zgjedhjet që kur mori drejtimin e Partisë, ai, padrejtësisht dhe në kundërshtim me standardet demokratike, u zgjodh përsëri si kryetar i PD -së.  Egoja e tij për pushtetin e pamerituar ka bllokuar vizionin dhe ndërgjegjen e tij për të kuptuar se Partia Demokratike i përket demokratëve të Shqipërisë, dhe jo atij.  Ju lutemi, ndihmojeni atë ta kuptojë këtë. Shumë demokratë dhe unë, për arsyet që shpjegova më lart, nuk na pëlqen zoti Basha dhe nuk jemi të kënaqur me këdo që përpiqet ta shesë atë si udhëheqësin tonë ose përpiqet të drejtojë ndjenjat tona. Zoti Basha dështoi disa herë ndaj demokratëve, ai i tradhtoi ata dhe ndoshta një ditë, ai do të dështojë dhe do t'ju tradhtojë edhe ju zonja Ambasadore.

Për ta përfunduar, pasi kohët e fundit keni luftuar korrupsionin në mënyrë të ndotur dhe selektive, duke marrë anën mes partive politike, duke marrë anën edhe brenda Partisë Demokratike, kjo ka bërë që demokratët shqiptarë të humbasin njëfarë besimi tek ju.  Por, kjo nuk duhet t'i japë askujt të drejtë të akuzojë demokratët e Shqipërisë si anti-amerikanë. Nëse mungon besimi mes jush zonja Ambasador dhe demokratëve të Shqipërisë, kjo nuk e kushtëzon, në asnjë rrethanë, dashurinë dhe respektin e tyre për Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Shqiptarët në përgjithësi përtej pikëpamjeve të tyre politike dhe veçanërisht demokratët, janë pro-amerikanë. Një marrëdhënie e tillë është krijuar mbi një shekull më parë dhe do të vazhdojë në shekujt që do të vijnë.  Natyrisht, unë jam një demokrat shqiptar dhe mbështes Berishën.  Demokratët e Shqipërisë dhe unë i kemi dhënë shumë nga jeta jonë partisë Demokratike, ne i dhamë kohën, energjisë dhe pasionit tonë. Ne ishim në rrezik shumë herë nga milicia kriminale socialiste për vite e dekada, jeta dhe gjaku janë dhënë për të ndërtuar dhe mbrojtur partinë tonë.  Por sot ne jemi zemërthyer dhe tradhtuar.  Gjithashtu, unë jam një amerikan dhe e dua Amerikën po aq sa ju dhe e dua Shqipërinë pak më shumë se ju zonja Ambasadore.

Unë e kuptoj plotësisht që ju dhe stafi juaj po punoni shumë, dhe ndërsa punoni, bëhen gabime, ndodhin gabime. Por kurrë nuk është vonë për t'i rregulluar ato. Unë besoj se do të ishte gjëja e duhur për të bërë kështu që të fitoni përsëri besimin, të luftoni korrupsionin në qeveri, të qëndroni pak larg Partisë Demokratike dhe t'i lini njerëzit demokratë të Shqipërisë të zgjedhin udhëheqësin e tyre pa promovuar atë të preferuarin tuaj  Me Demokratët e Shqipërisë, veçanërisht ata në diasporë "nuk hanë bar", ata janë të zgjuar, të arsimuar dhe të aftë për të bërë zgjedhjet e tyre politike dhe më e rëndësishmja nuk u pëlqen shtypja.

Me respekt, Valentin Lumaj/ Michigan

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Psikiatri02/10/2021 20:22

A do sherohen ndonjehere ca nga keta koqet e diaspores si puna e ketij Lum trapit qe mbajne idhull nje komunist cerekshekullor si Sali Hajduti?

t28/09/2021 22:56

Keto te verteta te renditura nga ky zoteri i nderuar ,kimetja i di ,dhe megjithate ajo gjithçka e ka berë se ashtu i leverdis adsj dhe atij grupi ne dash qe e mbeshtesin.Atyre nuk u behet vone kush edhte ne pushtet,atyre u interesojne vetem ata qe plotesojne kerkesat e tyre.Sigurisht qe edhe influenca sorosiane ka rol jo te vogel.Kimetja ndofta nuk e di qe me qendrimet e saj te njeanshme prorama,ajo po ndikon ne rritjen e ndjenjave antiamerikane te populli shqiptar demokrat,

Skrapari28/09/2021 20:50

Z. Lumaj Nje Shqiptar i vertete.

Shto koment

Denonco