Manastirliu, 2.4 mln euro pĂ«r Skanera e RezonancĂ«/ EkspertĂ«t ‘çmontojnë’ skemĂ«n e fituesit  ‘tĂ« paracaktuar’

Manastirliu, 2.4 mln euro pĂ«r Skanera e RezonancĂ«/ EkspertĂ«t ‘çmontojnë’ skemĂ«n e fituesit ‘tĂ« paracaktuar’

21:13, 05/08/2020

EkspertĂ« tĂ« pajisjeve mjekĂ«sore kanĂ« identifikuar njĂ« mori tĂ« dhĂ«nash, tĂ« cilat forcojnĂ« dyshimet paraprake tĂ« “Boldnews.al” se tenderat e shpallur sĂ« fundmi nga Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ«, me vlerĂ« rreth 2.4 milionĂ« euro, pĂ«r blerjen e 3 Skanerave CT dhe njĂ« RezonancĂ«s Magnetike, duket se janĂ« tĂ« paracaktuar.

Redaksia kontaktoi me inxhinjerë të fushës, të cilët analizuan specifiket teknike të pajisjeve që kërkohet të blihen nga institucioni i drejtuar nga Ogerta Manastirliu.

Përfundimi ishte i qartë- të dhënat teknike nxjerrin se cila është marka, modeli dhe kompania e huaj prodhuese e atyre lloj aparaturave. Pra, duket qartë që specifikimet teknike janë hartuar në mënyrë të tillë që tenderi të fitohet vetëm nga operatori ekonomik që ka mundësinë të sigurojë pajisje mjekësore të tilla.

NĂ« ShqipĂ«ri, distributor i aparaturave me kĂ«to specifikime teknike Ă«shtĂ« vetĂ«m njĂ« kompani, e cila Ă«shtĂ« nĂ« pronĂ«si tĂ« njĂ« tĂ« afĂ«rmi tĂ« Ministres sĂ« KulturĂ«s, Elva Margariti dhe qĂ« nĂ« rrethet e biznesmenĂ«ve njihet edhe si “Daja”.

“Abuzimi” me kriteret “top quality”

NĂ« pamje tĂ« parĂ«, duket se Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ« ka parashikuar kritere “top quality” pĂ«r skanerat qĂ« synon tĂ« blejĂ« me tenderin e sapo-shpallur.

Por nĂ« fakt, e vĂ«rteta qĂ«ndron tĂ«rĂ«sisht ndryshe. Detajet teknike nuk lidhen me kĂ«rkesĂ«n pĂ«r “pajisje cilĂ«sore”. Ato e orientojnĂ« tenderin drejt aparaturave qĂ« i prodhon njĂ« kompani e vetme dhe qĂ« nuk i prodhojnĂ« markat e tjera ndĂ«rkombĂ«tare.

Image

 

EkspertĂ«t e intervistuar nga “Boldnews.al” shprehin mendimin se, nĂ«se realisht Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ« kĂ«rkonte pajisje “top quality” dhe do tĂ« vendoste specifikime teknike pĂ«r aparatura edhe tĂ« markave tĂ« tjera, “kompania e paracaktuar”, me shumĂ« mundĂ«si, do tĂ« skualifikohej.

Pikëpyetjet e shumta të ekspertëve, të shoqëruara me propozimet përkatëse për të hapur garën, si edhe për të siguruar pajisje cilësore, janë të përmbledhura më poshtë;

1. CT Scanner 64 slice

Gjeneratori i Rrezeve X

Hapat e kĂ«rkuara tĂ« rregullimit tĂ« tensionit janĂ« ≀ 80 deri nĂ« ≄ 140 kV qĂ« Ă«shtĂ« tipike e aparaturave “tĂ« paracaktuara”. “Pse nuk Ă«shtĂ« kĂ«rkuar ≀ 65 deri nĂ« ≄ 130 kV sepse kjo bĂ«n tĂ« mundur edhe hartimin e mjaft protokolleve me dozĂ« tĂ« ulĂ«t? “Apo nuk e plotĂ«son prodhimi “i paracaktuar?”, ngrenĂ« pikĂ«pyetjen ekspertĂ«t e pajisjeve mjekĂ«sore.

Tubi i Rrezeve X

NĂ« parametrat e llambĂ«s sĂ« Röntgen-it, specifikimet teknike vendosen pĂ«rsĂ«ri nĂ« nivele vlerash ku prodhimi “i paracaktuar” ndihet komod. MĂ« saktĂ«sisht: Kapaciteti ngrohĂ«s i AnodĂ«s (vlera nominale, pa pĂ«rmirĂ«sim nga softueri), MHU kĂ«rkohet 7 MHU qĂ« Ă«shtĂ« pĂ«rsĂ«ri fotokopje e “produktit tĂ« paracaktuar” . “Pse vallĂ« nuk kĂ«rkohet 9 MHU, kur ka disa kompani qĂ« e kanĂ« tĂ« tillĂ«, apo kjo e vendos “mallin e paracaktuar” nĂ« vĂ«shtirĂ«si”, ngrenĂ« pikĂ«pyetjen ekspertĂ«t e fushĂ«s?

Largimi i nxehtĂ«sisĂ« sĂ« AnodĂ«s (ftohja) Ă«shtĂ« ≄ 1000 kHU. “Pse nuk vendoset vlera e largimit tĂ« nxehtĂ«sisĂ« ≄ 1500 kHU apo kjo e vendos “produktin e paracaktuar” nĂ« vĂ«shtirĂ«si?”, vijojnĂ« inxhinjerĂ«t e kontaktuar nga redaksia

Shtrati i pacientit

EkspertĂ«t e pajisjeve mjekĂ«sore ngrenĂ« pikĂ«pyetje edhe pĂ«r specifikimet teknike, lidhur me shtratin e pacientit, tek Skanerat. “MeqenĂ«se jemi nĂ« kohĂ« pandemie, pse nuk vendoset edhe kĂ«rkesa pĂ«r tĂ« pasur “Kontroll tĂ« plotĂ« nĂ« distancĂ« tĂ« shtratit tĂ« pacientit, me qĂ«llim minimizimin e kontaktin tĂ« operatorit me pacientin e sĂ«murĂ«?? Apo sepse nuk e plotĂ«son “aparatura e paracaktuar?”, flasin me dyshim ata

4. CT Console – Kapaciteti Rindertues

KĂ«rkohet matricĂ« rindĂ«rtimi 512×512. “Pse nuk kĂ«rkohet njĂ« matricĂ« 1024×1024? Apo nuk plotĂ«sohet nga “produkti i paracaktuar?”, mbyllin analizĂ«n e tyre ekspertĂ«t, lidhur me specifikimet teknike pĂ«r Skanerin Ct 64 slices

CT Scanner 16 slice

NdĂ«rsa, lidhur me Skanerin 16 slice, gjithashtu i kĂ«rkuar nga Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ« nĂ« tenderin e shpallur sĂ« fundmit, ekspertĂ«t inxhinjerĂ« analizojnĂ«. “Autoriteti kontraktor ka pĂ«rcaktuar si kohĂ« minimale tĂ« imazheve tĂ« rindĂ«rtuar me matricĂ« 512X512. Pse nuk bĂ«het 1024x 1024, apo nuk e ka pajisja e paracaktuar pĂ«r fitimin e tenderit?Pse nuk bĂ«het 25 imazhe nĂ« sekondĂ«?”, pĂ«rfundojnĂ« ekspertĂ«t shpjegimin teknik.

Propozimet e detajuara të ekspertëve përmblidhen edhe në tabelën në vijim.

Në vlerësimin e tyre, ndryshimet e specifikimeve teknike janë të nevojshme jo vetëm për të rritur konkurencën ndërmjet operatorëve ekonomikë, por sidomos për të siguruar një produkt tejet cilësor në shërbim të pacientëve.

Image

 

Por, sipas inxhinjerĂ«ve tĂ« fushĂ«s, tĂ« cilĂ«t analizuan tĂ« dhĂ«nat e procedurĂ«s pĂ«r blerjen e Skanerave dhe RezonancĂ«s Magnetike, tenderi nuk duket se ka qĂ«llim cilĂ«sinĂ«, por skualifikimin e tĂ« gjithĂ« operatorĂ«ve ekonomikĂ« dhe mbetjen nĂ« garĂ« tĂ« njĂ« kompanie tĂ« vetme, e cila mund tĂ« shpallet fitues, edhe pse mund tĂ« paraqesĂ« ofertĂ«n nĂ« “top-buxhet”.

Specifikimet teknikĂ« aktuale tĂ« tenderit pĂ«r Skanerat nxjerrin “jashtĂ« loje” apriori dhe nĂ« mĂ«nyrĂ« arbitrare, prodhimet e kompanive si “Siemens”, “Philips”, “Toshiba”, e tĂ« tjerĂ«.

Ekzistojnë të gjithë mundësitë që autoriteti kontraktor, Ministria e Shëndetësisë, të hartojë specifikime teknike të kombinuara, duke arritur të marrë aparatura sa më të përshtatshme për nevojat e saj.

“Boldnews.al” pyeti tĂ« njĂ«jtĂ«t ekspertĂ« nĂ«se ekzistojnĂ« mundĂ«sitĂ« pĂ«r tĂ« shmangur fituesin e paracaktuar dhe pĂ«r tĂ« siguruar konkurueshmĂ«rinĂ« ndĂ«rmjet operatorĂ«ve ekonomikĂ« nĂ« kĂ«tĂ« garĂ«.

Ekspertët u treguan të bindur se një gjë e tillë realizohet lehtësisht, mjafton te këtë vullnet pozitiv për të modifikuar specifikimet teknike, të cilat hapin garën, pa cënuar aspak cilësinë e pajisjeve të kërkuara.

Image

Nga ana tjetĂ«r, tenderi pĂ«r blerjen e skanerave ka njĂ« “veçori” tejet interesante. Nga njĂ«ra anĂ« Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ« duket se kĂ«rkon pajisje tejet cilĂ«sore, por nga ana tjetĂ«r, nuk Ă«shtĂ« e interesuar qĂ« kompania fituese tĂ« ketĂ« staf tĂ« nevojshĂ«m pĂ«r montimin dhe vendosjen nĂ« punĂ« tĂ« tyre.

NĂ« specifikime teknike kĂ«rkohet qĂ« operatori i suksesshĂ«m tĂ« ketĂ« nĂ« dispozicion njĂ« inxhinjer, ndĂ«rkohĂ« qĂ« pajisje moderne kĂ«rkojnĂ« “njĂ« ushtri” profesionistĂ«sh pĂ«r t’i vĂ«nĂ« nĂ« funksion dhe pĂ«r t’i mirĂ«mbajtur gjatĂ« aktivitetit tĂ« tyre.

Specifikime “me porosi”

“Boldnews.al” ka raportuar nĂ« vijimĂ«si mbi tendera tĂ« dyshuar si tĂ« paracaktuar, tĂ« zhvilluar nga Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ« gjatĂ« mandatit tĂ« Manastirliut.

Formalisht thuhet se, specifikimet për tenderat e aparaturave mjekësore përgatiten nga Qendra Teknike Bio-Mjekësore.

Image

 

Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ«, e gjendur shpesh pĂ«rballĂ« ankesave tĂ« operatorĂ«ve tĂ« ndryshĂ«m ekonomikĂ« pĂ«r “specifikime tĂ« paracaktuara”, ka shmangur pĂ«rgjegjĂ«sinĂ« nga vetja, duke argumentuar se se kriteret teknike vijnĂ« tĂ« pĂ«rgatitura nga struktura e specializuar, Qendra Bio-Medikale.

“Boldnews.al” u interesua mbi rrugĂ«n dhe mĂ«nyrĂ«n se si hartohen specifikimet teknike, para se ato tĂ« shpallen zyrtarisht nĂ« dokumentat e tenderave pĂ«r aparatura mjekĂ«sore.

Në informacionet e siguruara, rezultoi se specifikimet për tenderat e Rezonancës Magnetike dhe 3 Skanera janë hartuar, formalisht, nga Qendra Kombëtare Teknike Bio-Mjekësore.

Image

Qendra Bio-Mjekësore, deri pak muaj më parë, është drejtuar nga D.L, i emëruar nga Ogerta Manastirliu, i cili më parë ka qenë drejtues i Qendrës Bio-Mjekësore në Qendrën Spitalore Universitare (QSUT), edhe aty i emëruar nga ministrja e sotme, kur drejtonte qendrën më të madhë shëndetësore në vend.

D.L u largua, pa zhurmë nga posti i Drejtorit të Qendrës Bio-Medikale kombëtare, pasi një Audit i Kontrollit të Lartë të Shtetit zbuloi të dhëna skandaloze në Qendrën Bio-Mjekësore të QSUT, gjatë kohës që drejtohej prej tij.

Pas largimit, D.L. mori një post të rëndësishëm në Fondin e Sigurimit të Kujdesit Shëndetësor, një tjetër strukturë në varësi të Manastirliut.

Ndërkohë, në krye të Qendrës Bio-Medikale u emërua një inxhinjer IT, i cili kishte punuar më herët për një kompani private IT në QSUT. Sipas të dhënave konfidenciale, ai rezulton të ketë shumë miqësi me inxhinjerët e kompanisë së familjarit të ministres Margariti.

Drejtori i ri i Bio-Medikalit Qendror rezulton se nuk ka njohuritë për pajisjet mjekësore. E, megjithatë, ai ka marrë postin e rëndësishëm, me firmën e ministres Manastirliu.

Pra, pĂ«rtej “justifikimeve” se specifikimet teknike i mbĂ«rrijnĂ« MinistrisĂ« sĂ« ShĂ«ndetĂ«sisĂ« nga njĂ« strukturĂ« “e pavarur”, fakti qĂ« titullarĂ«t e saj me radhĂ« janĂ« bashkĂ«udhĂ«tarĂ« tĂ« Manastirliut e vĂ« nĂ« pikĂ«pyetje vĂ«rtetĂ«sinĂ« e kĂ«tyre pretendimeve.

PĂ«r mĂ« tepĂ«r, “pretendimet” e MinistrisĂ« sĂ« ShĂ«ndetĂ«sisĂ« rrĂ«zohen edhe nga njĂ« fakt tjetĂ«r shumĂ« domethĂ«nĂ«se-nĂ« hartimin e specifikimeve teknike pĂ«r aparaturat mjekĂ«sore nuk merret nĂ« konsideratĂ« opinioni profesional i mjekĂ«ve dhe specialistĂ« tĂ« tjerĂ« tĂ« fushĂ«s, siç ka qenĂ« tradita prej vitesh nĂ« tenderat pĂ«r pajisjet mjekĂ«sore.

Ndryshimet në stafin drejtues të Qendrës Bio-Medikale nuk duket se kanë përmirësuar situatën në atë strukturë.

Specifikimet teknike tĂ« tenderave tĂ« fundit pĂ«r Skanera dhe RezonancĂ« Magnetike duket se janĂ« njĂ«lloj, “tĂ« porositur” nga Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ«, drejt njĂ« fituesi tĂ« paracaktuar.

Aq më tepër kur, sipas të dhënave konfidenciale, rezulton se drejtori i ri i Qendrës Bio-Medikale ka lidhje të ngushta miqësore me disa prej inxhinjerëve të kompanisë private, që duket si e paracaktuar për fitimin e tenderit për blerjen e 3 skanerave.

NĂ« kĂ«tĂ« “lojĂ«n” e specifikimeve teknike “me porosi”, pĂ«r njĂ« periudhĂ« kohe, dyshohet se Ă«shtĂ« pĂ«rfshirĂ« edhe njĂ«sia Bio-medikale e QendrĂ«s Spitalore Universitare TiranĂ«.

Në krye të asaj strukture qëndron një inxhinjer, gjithashtu pa formimin e duhur për aparaturat mjekësore.

Ky personazh ka punuar më parë si inxhinjer në Top Channel, pa asnjë përvojë në pajisjet mjekësore dhe më pas, është rekrutuar nga QSUT, pasi ish-drejtori i televizionit, Enkelejd Joti, u emërua drejtues i qendrës më të madhe shëndetësore në vendin tonë.

Por, siç deklarojnĂ« burime tĂ« “Boldnews.al”, linja e “bashkĂ«punimit” pĂ«r specifikimet teknike tĂ« tendera me qendrĂ«n bio-medikal tĂ« QSUT, “u braktis”, sidomos pas dĂ«shtimit spektakolar me tenderin “urgjent” pĂ«r blerjen e respiratorĂ«ve, si rrjedhojĂ« e situatĂ«s Covid-19.

NĂ« atĂ« tender, siç ka raportuar mĂ« herĂ«t “Boldnews.al”, kompania fituese arriti tĂ« sigurojĂ« vetĂ«m 5 respiratorĂ«, tĂ« cilĂ«t ishin tĂ« njĂ« cilĂ«sie aq tĂ« dobĂ«t, sa mjekĂ«t e Sanatoriumit refuzuan t’i merrnin nĂ« dorĂ«zim dhe i dĂ«rguan pranĂ« Repartit tĂ« PediatrisĂ« nĂ« QSUT.

Ka një pikëpyetje të madhe mbi faktin se përse titullarët e strukturave shtetërore përzgjedhin persona pa profesionalizmin e duhur për të mbajtur poste kyçe në hartimin e specifikimeve teknike për pajisjet mjekësore.

Në Ministrinë e Shëndetësisë ka ekzistuar një strukturë e posaçme, e përbërë nga inxhinjerë dhe mjekë profesionistë, të cilët njohin anët teknike të aparaturave mjekësore.

Por, ky sektor duket se është anashkaluar në procesin e përgatitjes së tenderave dhe gjithçka i është lënë në dorë Qendrës Bio-medikale.

PĂ«rballĂ« kĂ«saj skeme, siç deklarojnĂ« burime konfidenciale tĂ« redaksisĂ«, kompanitĂ« e tjera nĂ« tregun e pajisjeve mjekĂ«sore, duhet tĂ« ndjekin “trendin” specifikimeve teknike tĂ« aparaturave qĂ« janĂ« nĂ« dispozicion tĂ« dy “klientĂ«ve tĂ« pĂ«rhershĂ«m”, pasi ato duket se hartohen vetĂ«m pĂ«r pajisjet qĂ« ka nĂ« dispozicion shoqĂ«ria private e familjarit tĂ« ministres Margariti dhe njĂ« tjetĂ«r qĂ« fiton pjesĂ«n mĂ« tĂ« madhe tĂ« tenderave nĂ« strukturat shĂ«ndetĂ«sore.

Firmat konkurente flasin me bindje se kanĂ« arritur tĂ« kapin shpesh situata, kur specifikimet teknike, janĂ« shpĂ«rndarĂ« nĂ« “klientĂ«â€ tĂ« caktuar pĂ«rpara se tĂ« hapet tenderi, nĂ«pĂ«rmjet njĂ« skeme interesante dhe me nota tĂ« forta korruptive.

Si funksionon kjo skemë, sipas deklarimeve të operatorëve të ndryshëm ekonomikë?

KompanitĂ« “kliente” tĂ« MinistrisĂ« sĂ« ShĂ«ndetĂ«sisĂ« vihen nĂ« dijeni tĂ« specifikimeve teknike tĂ« aparaturave mjekĂ«sore, para se autoritetet tĂ« shpallin tenderin.

Pasi vihen në dijeni, nisin kontaktet me kompani ndërkombëtare, të cilat prodhojnë aparatura me specifikimet teknike që pritet të kërkohen në tendera.

Me gjetjen e kompanive qĂ« kanĂ« aparatura tĂ« tilla, “klientĂ«t e pĂ«rhershĂ«m” nĂ«nshkruajnĂ« marrĂ«veshje ekskluziviteti me kompanitĂ« prodhuese, duke u dhĂ«nĂ« atyre garanci se aparaturat do tĂ« jenĂ« fituese nĂ« tenderat e MinistrisĂ« sĂ« ShĂ«ndetĂ«sisĂ«.

Pas hapjes zyrtare të tenderave për aparaturat mjekësore, kompanitë e tjera shqiptare vihen në lëvizje për të siguruar pajisjet e kërkuara nga Ministria e Shëndetësisë.

Por, kĂ«to operatorĂ« ekonomikĂ« janĂ« gjendur shpesh pĂ«rballĂ« faktit qĂ« kompanitĂ« e huaja nuk mund t’i furnizojnĂ« pĂ«r tendera tĂ« caktuar, pasi kanĂ« nĂ«nshkruar marrĂ«veshje “ekskluziviteti” me kompani shqiptare, tĂ« cilat, nĂ« fakt, rezultojnĂ« qĂ« janĂ« “klientĂ«t e pĂ«rhershĂ«m” tĂ« MinistrisĂ« sĂ« ShĂ«ndetĂ«sisĂ«.

Pra, skema duket qartĂ«-“klientĂ«t e pĂ«rhershĂ«m” marrin tĂ« parĂ«t specifikimet teknike, veprojnĂ« nĂ« treg duke aplikuar marrĂ«veshje “ekskluziviteti”, e nĂ« kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ« bllokojnĂ« konkurentĂ«t e tjerĂ«, tĂ« cilĂ«t rrjedhimisht skualifikohen, pĂ«r shkak se nuk arrijnĂ« tĂ« sigurojnĂ« aparaturat.

Këto të dhëna hedhin dritë mbi procedura të paracaktuara në tenderat e Ministrisë së Shëndetësisë për pajisje mjekësore.

MegjithatĂ«, “Boldnews.al” nuk ka arritur t’i konfirmojĂ« tĂ« gjithĂ« dyshimet nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« pavarur, pasi Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ«, prej muajsh, ka dĂ«shmuar njĂ« qasje jo-transparente lidhur me procedurat tenderuese.

Aparatura të prishura nëpër Shqipëri

Përtej pamjeve pompoze televizive të Ministres së Shëndetësisë, situata e aparaturave mjekësore në qendrat spitalore në qytete të ndryshme të vendit është në gjendje shumë të vështirë.

“Boldnews.al” ka mĂ«suar se, aktualisht, janĂ« jashtĂ« funksionit aparatura tĂ« RadiologjisĂ« nĂ« Korçë, Paskuqan, Fier, Lushnje, Pogradec, KrujĂ«, Laç, TepelenĂ«, DelvinĂ« dhe SarandĂ«, etj, etj.

Kjo situatĂ« ngre pikĂ«pyetjen se çfarĂ« vlere ka blerja e njĂ« skaneri, kur nĂ« qendrat spitalore nuk mund tĂ« kryhen ekzaminimet bazĂ«, si grafi, skopi, qĂ« konsiderohen “tĂ« rutinĂ«s” dhe duhet tĂ« bĂ«hen domosdoshmĂ«risht para se pacientĂ«ve t’u bĂ«het skaneri.

Referuar të dhënave të siguruara nga redaksia, rezulton se mbi Aparaturat e Radiologjisë, të cilat janë jashtë funksionit, nuk është kryer asnjë shpenzim për mirëmbajtje dhe azhornim, për të paktën prej 7 vitesh.

Ekspertë të fushës ngrenë dyshimet se këto aparatura janë lënë qëllimisht të degradohen, duke bërë që kostot e riparimit të tyre të rriten gjithnjë e më shumë, derisa të arrijnë vlerën e një pajisjeve të reja.

Për më tepër, burime nga Ministria e Shëndetësisë deklarojnë se institucioni po mendon zëvendësimin e plotë të këtyre aparaturave të Radiografisë, me argumentin se nevojiten pajisje me teknologji të reja dhe dixhitale.

Përballë këtij argumenti, ekspertët e aparaturave mjekësore mendojnë se pajisjet e prishura të Radiografisë mund të kthehen në funksionale dhe, për më tepër, dixhitale, me një investim minimal, krahasuar me blerjen e aparaturave të reja.

Ministria e Shëndetësisë mund të aplikojë CR (convert radiology), për shndërrimin e aparaturave të Radiografisë në pajisje me funksione dixhitale. Ky proces, bashkë me rregullimin e aparatit kushton rreth 6 herë më lirë se sa blerja e pajisjeve të reja. Dhe këtu duhet mbajtur në vëmendje se aparatet dixhitale janë shumë më të shtrenjta sesa ato konvencionale.

Por, Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ« duket se Ă«shtĂ« e prirur drejt njĂ« tenderi tĂ« ri pĂ«r blerjen aparatesh Radiologjie, ku dyshimet mĂ« tĂ« mĂ«dha janĂ« qĂ« procedurat do tĂ« jenĂ« sĂ«rish tĂ« paracaktuara, drejt “klientit tĂ« pĂ«rhershĂ«m”, kompanisĂ« qĂ« duket se Ă«shtĂ« pilotuar pĂ«r tĂ« fituar tenderin pĂ«r blerjen e 3 skanerave.

Radiologjia është pika më e rëndësishme e përballimit të situatës Covid-19. Në këtë situatë, Ministria e Shëndetësisë, logjikisht, duhet të kishte prioritare riparimin e aparaturave të prishura.

Por, ka ndodhur krejt e kundĂ«rta. Ato janĂ« lĂ«nĂ« tĂ« degradohen, pa asnjĂ« shpenzim minimal pĂ«r riparimin e tyre, duke e çuar situatĂ«n drejt “erĂ«s sĂ« re dixhitale”, e pĂ«rfaqĂ«suar nga “klienti i pĂ«rhershĂ«m”, e duke ndryshuar, nĂ« kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ«, edhe ekuilibrat e furnizuesve tĂ« mjekĂ«sisĂ« shqiptare.

“Loja” me ankimet

Krahas specifikimeve teknike, shumĂ« kompani shqiptare tĂ« furnizimit me aparatura mjekĂ«sore deprimohen nga Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ« edhe nĂ« atĂ« qĂ« quhet “loja e ankimeve”.

Për shumë tendera pajisje mjekësore dhe jo vetëm, kompani të ndryshme i drejtohen me ankesa entit prokurues, pra Ministrisë së Shëndetësisë, për të modifikuar specifikimet teknike.

Ligji për Prokurorimet Publike parashikon që përgjigja duhet të jepet brenda 3 ditëve. Por, praktika ka dëshmuar që Ministria e Shëndetësisë, prej shumë kohësh, e tejkalon afatin ligjor për përgjigjet.

Kjo situatë i detyron operatorët ekonomikë që të drejtojnë ankesën e tyre pranë Komisionit të Prokurimit Publik (KPP) brenda 10 ditëve nga ankesa e parë (pra, nga ajo drejtuar autoritetit kontraktor).

Për ankesat në KPP, operatorët ekonomikë duhet të paguajnë një tarifë, e cila është një përqindje mbi fondin limit të tenderit. Në rastin e tenderave të mëdhenj, siç janë ato të Skanerave dhe Rezonancës, tarifa që duhet të paguajnë kompanitë arrin në shifrat e 8-10 milionë lekë (të vjetra).

Ka ndodhur gjithnjë e më shpesh që Ministria e Shëndetësisë ka kthyer përgjigje ankesave tej afatit ligjor dhe ndërkohë që operatorët ekonomikë i janë drejtuar Komisionit të Prokurimit Publik, duke paguar edhe tarifat përkatëse.

NĂ« kĂ«to pĂ«rgjigje “tĂ« vonuara” tĂ« MinistrisĂ« sĂ« ShĂ«ndetĂ«sisĂ«, rezulton qĂ« nĂ« pjesĂ«n mĂ« tĂ« madhe tĂ« tyre, tĂ« trajtohen nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« pjesshme ankesat e kompanive private.

Kjo situatĂ« i detyron operatorĂ«t ekonomikĂ« qĂ« t’i drejtohen sĂ«rish Komisionit tĂ« Prokurimit Publik, duke ndryshuar bazĂ«n ligjore dhe objektin e kĂ«rkesĂ«s. Pra, praktikisht Ă«shtĂ« njĂ« kĂ«rkesĂ« e re, gjĂ« e cila i detyron kompanitĂ« private tĂ« paguajnĂ« njĂ« tjetĂ«r tarifĂ« pranĂ« Komisionit tĂ« Prokurimit Publik.

Në mënyrë më të përmbledhur, në rastin e tenderave për Skanerat dhe Rezonancë, ku çdo ankim në KPP përllogaritet në 8-10 milionë lekë të vjetra, kompanitë ankimuese duhet të shpenzojnë të paktën dyfishin, diku të 20 milionë lekë të vjetra, vetëm për të kërkuar ndryshimin e specifikimeve teknike, pra pa nisur gara reale.

Kjo duket si një formë interesante për të demoralizuar një pjesë të kompanive, të cilat vendosin të largohen nga gara, edhe pse kanë potencionale dhe kapacitete profesionale për të furnizuar autoritetet shtetërore me aparatura të cilësisë së lartë dhe çmim të ulët.

PĂ«rtej kĂ«tij kalvari burokratik, i shoqĂ«ruar me shpenzime tĂ« larta, ka ndodhur qĂ« autoriteti kontraktor, Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ« apo strukturat vartĂ«se tĂ« saj, kanĂ« kryer njĂ« modifikim sipĂ«rfaqĂ«sor tĂ« specifikimeve teknike, duke lĂ«nĂ« sĂ«rish “kunja”, tĂ« cilat e orientojnĂ« tenderin drejt “fituesit tĂ« paracaktuar”.

Burime tĂ« “Boldnews.al” deklarojnĂ« se diçka e tillĂ« ka ndodhur, sĂ« fundmi, edhe me tenderin pĂ«r blerjen e aparatit Eko, pĂ«r Spitalin “Koço Gliozheni”.

Pas ankesave tĂ« disa operatorĂ«ve ekonomikĂ«, specifikimet teknike ndryshuan, por sĂ«rish kanĂ« mbetur nĂ« fuqi disa detaje teknike, tĂ« cilat lidhen me aparaturat e njĂ« prej “klientĂ«ve tĂ« pĂ«rhershĂ«m” tĂ« strukturave shĂ«ndetĂ«sore.

Manastirliu, “me dorĂ« tĂ« hekurt”

Burime tĂ« brendshme nga Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ« deklarojnĂ« nĂ« mĂ«nyrĂ« konfidenciale pĂ«r “Boldnews.al” se tenderat kontrollohen “me dorĂ« tĂ« hekurt” nga Ogerta Manastirliu, pavarĂ«sisht se formalisht ekzistojnĂ« strukturat pĂ«rkatĂ«se, NjĂ«sia e Prokurimit dhe Komisioni i VlerĂ«simit tĂ« Ofertave.

KĂ«to struktura, sipas tĂ« dhĂ«nave brenda institucionit, janĂ« tĂ« pĂ«rbĂ«ra nga persona dhe drejtues qĂ« nuk janĂ« emĂ«ruar si rrjedhojĂ« e meritokracisĂ«, e, qĂ«, rrjedhimisht, mund tĂ« hiqen e vihen fare lehtĂ«sisht nga Manastirliu. PĂ«r kĂ«tĂ« arsye, kĂ«to struktura janĂ« tĂ« pazota pĂ«r tĂ« kundĂ«rshtuar procedurat pĂ«r “tendera tĂ« pilotuar”.

NĂ« argumentat e tyre, tĂ« njĂ«jtat burime rendisin faktin qĂ«, nĂ« tĂ« gjitha pikat kyçe, ku lĂ«vrohen fonde tĂ« MinistrisĂ« sĂ« ShĂ«ndetĂ«sisĂ«, janĂ« emĂ«ruar “bashkĂ«udhĂ«tarĂ«â€ tĂ« Manastirliut.

Image

Krahas emĂ«rimeve nĂ« QendrĂ«n KombĂ«tare Bio-Medikale, burimet pĂ«rmendin si emĂ«rim “kyç” vendosjen e E.Xh. nĂ« postin e drejtores sĂ« “Global Fund”, strukturĂ« nĂ« varĂ«si tĂ« Manastirliut.

E.Xh. ishte “krahu i djathtĂ«â€ e Manastirliut qĂ« kur ajo ishte Drejtoreshe e QSUT dhe mĂ« pas, edhe nĂ« ministri kur ajo u emĂ«rua nĂ« krye tĂ« ShĂ«ndetĂ«sisĂ« shqiptare.

E.Xh u largua nga posti, menjĂ«herĂ« pasi ish-kryeministri Sali Berisha deklaroi se “njĂ« zyrtareje tĂ« MinistrisĂ« sĂ« ShĂ«ndetĂ«sisĂ« i kanĂ« vjedhur 200 mijĂ« euro nĂ« shtĂ«pi”

Ngjarja nuk u hetua dhe as nuk u zbardh, ndĂ«rkohĂ« qĂ« mbeti vetĂ«m dyshimi i deklaruar nga Berisha: “Si i gjeti drejtoresha 200 mijĂ« euro?”

E.Xh, pas largimit nga Ministria e ShĂ«ndetĂ«sisĂ«, u emĂ«rua pĂ«r disa muaj nĂ« kabinetin e ministres sĂ« KulturĂ«s, Elva Margariti, e konsideruar gjithashtu edhe si “mbesa e vogĂ«l”.

Pasi kaloi disa kohĂ« dhe u harrua “denoncimi i BerishĂ«s”, E.Xh. rikthehet sĂ«rish nĂ« varĂ«sinĂ« e Manastirliut, e cila e emĂ«ron si drejtoreshĂ« tĂ« “Global Fund”, njĂ« strukturĂ« qĂ« menaxhon paratĂ« e donatorĂ«ve tĂ« huaj pĂ«r institucionet shĂ«ndetĂ«sore shqiptare.

Burimet e “Boldnews.al” referojnĂ« raste tĂ« shumta, nĂ« tĂ« cilat fondet e “Global Fund” janĂ« kanalizuar drejt njĂ« kompanie private, e konsideruar si “klient i pĂ«rhershĂ«m” i MinistrisĂ« sĂ« ShĂ«ndetĂ«sisĂ« dhe pĂ«r tĂ« cilĂ«n redaksia ka raportuar edhe mĂ« herĂ«t.

PĂ«rballĂ« kĂ«tyre akuzave, tĂ« cilat gjithĂ«sesi vijnĂ« nga burime konfidenciale, Ă«shtĂ« me rĂ«ndĂ«si prioritare qĂ« “Global Fund” tĂ« tregojĂ« transparencĂ«, sidomos nĂ« inforimin e publikut pĂ«r lĂ«vrimin e fondeve gjatĂ« kohĂ«s qĂ« Manastirliu drejton MinistrinĂ« e ShĂ«ndetĂ«sisĂ«.

“Dora e hekurt” e Manastirliut duket se shtrihet pĂ«rtej kufijve tĂ« MinistrisĂ« sĂ« ShĂ«ndetĂ«sisĂ«.

NĂ« oborret e politikĂ«s flitet kohĂ«t e fundit se edhe njĂ« zv.ministre, e njĂ« Ministrie shumĂ« tĂ« rĂ«ndĂ«sishme, u detyrua tĂ« japĂ« dorĂ«heqjen nga posti, pĂ«r shkak se bashkĂ«shorti i saj, u “pĂ«rplas” publikisht nĂ« “Facebook” me ministren e ShĂ«ndetĂ«sisĂ«, Ogerta Manastirliu dhe ndĂ«rkohĂ« vijon ende dhe e “denigron” nĂ« hapĂ«sira publike.

Pas shkarkimit tĂ« atij ish-zyrtari, njĂ« person me lidhje tĂ« forta me PartinĂ« Socialiste, duket se radha i erdhi edhe bashkĂ«shortes sĂ« tij, njĂ« ndĂ«r figurat mĂ« tĂ« rĂ«ndĂ«sishme tĂ« qeverisĂ« “Rama”./Boldnews

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shqiptari05/08/2020 22:13

I CONI TE GJITHA NE SPAK DHE PER 2-3 MUAJ SPAK I BEN ASPAK!!! MBAJINI MIRE FAKTET, KUNDERFAKTET, DOKUMENTAT DHE DENONCIMET, QE TI DOREZONI KUR TE VIJE QEVERIA TJETER, SEPSE PERSA KOHE NE PUSHTET ESHTE SATRAPI I SURRELIT QE TE GJITHA ORGANET E DREJTESISE, QE NGA SPAK, GJYKATA E POLICIRA JANE ASPAK!!!

Koment05/08/2020 22:05

Skeme e vjeter. Nuk filloi sot por qe nga koha e Ilir Beqes. Humba vendin e punes per kete shkak.Tenderi duhej te firmosej brenda nje ore se kish urdheruar rilindasi Beqaj. Nese do kete drejtesi te pavarur Ilir Beqaj dhe gjithe funderrinat qe e rrethonin do vene ne burg si dhe ca puthadore si Milva Ikonomi.

Shqiptari05/08/2020 21:57

SI KANE TURP MORE KETO BUSHTRAT E RILINDJES!!! KU PASKAN QENE FSHEHUR KETO FEMRAT KAQ HAJDUTE TE RILINDJES SE QELBESIRAVE!!??? SA TURP FEMRA HAJDUTE!!! NE BURG! NE BURG DO TE PERFUNDOJNE TE GJITHE HAJDUTET E PAFYTYRE TE RILINDJES!!!

tirona05/08/2020 21:55

Kjo eshte vetem maja e ajsbergut ne fushen e pajisjeve mjekesore!

Shto koment

Denonco