PS votime elektronike me makinerinë që manipulon rezultatet/ Akuzat në SHBA

PS votime elektronike me makinerinë që manipulon rezultatet/ Akuzat në SHBA

20:50, 16/11/2019

Këtë të shtunë, Partia Socialiste e Shqipërisë zhvilloi sot zgjedhjet për delegatët e kongresit sipas parimit një anëtar, një votë.

Në një deklaratë për shtyp, numri dy i saj, Taulant Balla, publikoi shifrat e pjesëmarrjes ndërsa e quajti procesin një sukses për dy arsye kryesore. 

Sipas Ballës, në zgjedhje morën pjesë 76.068 anëtarë të PS, ndërsa procesi testoi për herë të parë të votimit elektronik në Njësinë Nr.8 të Tiranës por solli një tjetër inkurajim pasi 47% e kandidatëve për delegatë ishin gra dhe vajza.

Por, kompania që i dha makinën e votimit elektronik PS-së, Smartmatic, po përballet me akuza të rënda në Amerikën e Jugut.

Sipas një artikulli të VOA, versioni anglisht, kompania në fjalë, e cila është akuzuar disa herë publikisht nga OKB, SHBA dhe BE si faktor në manipulimin e zgjedhjeve në Venezuelën e Nicola Maduros, në vitin 2017, akuzohet për disa mashtime, në disa zgjedhje në shtetin amerikano-latin.

Për më tepër, sipas VOA-s, në kompaninë në fjalë, ka patur aksione edhe qeveria venezueliane e ish-diktatorit Hufo Chaves.

Artikulli i plotë i Zëri të Amerikës, versioni anglisht:

Një furnizues i teknologjisë zgjedhore, softveri i të cilit u përdor në votimin shumë të dyshuar Venezuelës, përballet me një provë të freskët të produkteve të saj gjatë një zgjedhjeje vendimtare këtë të Dielë në Argjentinë.

Kompania, Smartmatic, bëri tituj në 2017 duke u larguar nga Venezuela kur Shtetet e Bashkuara, Bashkimi Evropian dhe Organizata e Shteteve Amerikane akuzuan qeverinë e majtë të vendit për shkelje masive të votave.

Drejtori i Përgjithshëm i Smartmactic, Antonio Mujica, një inxhinier Venezuelës, tha në atë kohë që autoritetet zgjedhore të Venezuelës kishin fryrë rëndë numrin e votuesve që morën pjesë në zgjedhjen e një asamble të veçantë përbërëse që u mblodh për të ndryshuar kushtetutën.

Por kundërshtarët e qeverisë kishin bërë tashmë një seri padish, duke pohuar parregullsi të mëdha në zgjedhjet e kaluara të administruara nga Smartmatic, të cilat kishin punuar me qeverinë e Venezuelës për më shumë se një dekadë.

Akuzat për mashtrim

Rastet e mashtrimit të pretenduar nga opozita përfshinin një votim të vitit 2013 që ngriti nën presidencën e atëhershme Nicolas Maduro në presidencë, madje ndërsa vendi u rimori nga inflacioni spiral dhe një mungesë e produkteve të konsumit.

"Në ato pak rrethe, të cilat ne arritëm t'i kontrollonim përmes qasjes së pandërprerë në fletëvotimet, gjetëm se opozita kishte fituar me diferenca të mëdha, madje pasi autoritetet zgjedhore njoftuan se kishin shkuar për Maduro," tha Adriana Vigilanza, avokate dhe ndërkombëtare monitorimi i proceseve zgjedhore i cili ka udhëhequr hetimet për votimin e Venezuelës.

Ajo tha se ushtria dhe milicitë e Venezuelës qeveritare, ose "kolektivos", penguan që auditimet të kryheshin në shumicën e rretheve, duke kërcënuar autoritetet lokale me arrest nëse lejojnë verifikimin e pavarur të kutive të votimit.

Qeveria e Venezuelës kontraktoi Smartmatic për të furnizuar makineri zgjedhore kur kompania filloi në Florida në 2004.

Paraardhësi i Maduro, Hugo Chavez, u përball me një referendum të vështirë për kujtesë në atë kohë dhe dëshironte të zëvendësonte firmën spanjolle INDRA, e cila kishte qenë ofruesi kryesor i teknologjisë zgjedhore të Venezuelës.

Qeveria fitoi një 28% të aksioneve në ofruesin e softuerit Smartmatic, Bitza, të cilin ia shiti kompanisë kur kritikët sollën shqetësime të konfliktit të interesave. Bitza dhe Smartmatic kanë drejtori ndërlidhëse, dhe anëtarët e agjencive qeveritare Venezuelës fillimisht shërbyen në bordin e drejtorëve të Bitza, sipas të dhënave të korporatave të shikuara nga Zëri i Amerikës.

Uebfaqja e Smartmatic thotë se firma është e pranishme në disa vende ku "harton teknologji për t'u dhënë autoriteteve të gjithë pajisjet, programet kompjuterike dhe shërbimet e nevojshme për të menaxhuar me sukses çdo fazë të procesit zgjedhor".

Komisionet zgjedhore në të gjithë botën kanë përdorur teknologjinë Smartmatic për të përpunuar 4.6 miliardë vota "pa një mospërputhje të vetme", sipas kompanisë.

Nuk ka asnjë provë që Smartmatic ose personeli i saj kanë marrë pjesë aktive në mashtrimet zgjedhore. Mujica tha se ishte denoncimi i tij për parregullsi në zgjedhjet e Asamblesë Kushtetuese të Venezuelës 2017 që alarmuan komunitetin ndërkombëtar.

Por shoqata e kaluar e Smartmatic me qeverinë e Venezuelës po rrit alarmet në vendet e tjera ku përdoren produktet e saj.

Blerja e Smartmatic

Anëtarët e Kongresit amerikan kërkuan një hetim mbi blerjen e Smartmatic në 2005 të sistemeve të votimit Sequoia, i cili menaxhon teknologjinë e zgjedhjeve në 17 shtete amerikane.

Në Filipine, anëtarët e kongresit kanë akuzuar se Smartmatic lejonte shumë serverë të lidheshin me qendrën e numërimit të votave në vend të vetëm një linje të sigurt siç përcaktohet në kontratën fillestare të qeverisë.

Kontradiktat kohët e fundit janë shkaktuar në Argjentinë për teknologjinë që Smartmatic po ofron për zgjedhjet presidenciale të Dielën. Aktuali Alfonso Macri përballet me një sfidë të ashpër rizgjedhjeje kundër një rivali nga partia Peronist, e cila ka mbizotëruar politikën argjentinase për dekada të tëra.

Smartmatic është kontraktuar nga shërbimi i postës së Argjentinës për të furnizuar softuer për transmetimin e rezultateve përmes "telegrameve" në kohë reale nga qendrat e votimit në zyrën e mbledhjeve kombëtare, sipas zyrtarëve të qeverisë.

Kongresmenja Pro-Macri Elisa Carrio ka akuzuar se telegramet ishin ngarkuar me vota të tepërta për kandidatin e Peronista Alberto Fernandez në një fillore tre-palëshe, të cilën ai e fitoi dy muaj më parë. Një gjykatës ka urdhëruar caktimin e vëzhguesve të sondazhit gjyqësor për të kontrolluar transmetimin e rezultateve.

"Makineritë janë po aq të sinqerta sa njerëzit që i menaxhojnë ato", tha Vigilanza, monitoruesi i zgjedhjeve ndërkombëtare, i cili shtoi se në rastin e Venezuelës, transmetimi i rezultateve kontrollohej fort nga komisioni qendror zgjedhor i dominuar nga zyrtarë të Chavez dhe Maduro.

"Ka shumë mënyra për të hakuar rezultatet e votimit elektronik," tha Guillermo Salas, një ekspert për zgjedhjet me bazë në Spanjë.

Të dy Salas dhe Vigilanza akuzojnë se në Venezuelë, një server me dy drejtime i lejoi autoriteteve qendrore të manipulonin numrat në qendrat lokale të votimit para se të publikoheshin.

Ambasada e Sh.B.A në Caracas raportoi përdorimin e linjës dy-palëshe në kabllot diplomatike konfidenciale të zbuluara nga Wikileaks.

Akuzat e mashtrimit të votuesve prekën protestat e dhunshme në Bolivi javën e kaluar, pas rizgjedhjes së presidentit Evo Morales në një mandat të katërt të paparë. Inxhinieri i kompjuterit Edgar Villegas i cili paraqiti prova të manipulimit elektronik të rezultateve duke krahasuar numërimin e shpejtë të kompjuterizuar me gjatësinë e votave manuale, mori azil në një ambasadë të huaj dje sipas gazetës Pagina 7, duke pretenduar se ai po përndiqej nga agjentët e qeverisë.

Ray Cantillo i politdoctors.com, klientët e të cilit kanë përfshirë ish-Presidentin e Sh.B.A. Ronald Reagan dhe Partinë Socialiste të Spanjës, tha që Kombet e Bashkuara duhet të mbështesin formimin e një organi të pavarur për të monitoruar votimin elektronik.

"Një perceptim në rritje se zgjedhjet janë të fiksuara po minon demokracinë në të gjithë botën," tha ai.

https://www.voanews.com/americas/ahead-argentine-election-voting-software-company-faces-scrutiny

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco