Zëri i Amerikës: Deputetët e PS nuk mund të shkarkojnë Malajn nga BSH

Zëri i Amerikës: Deputetët e PS nuk mund të shkarkojnë Malajn nga BSH

12:31, 16/07/2019

Nga Zëri i Amerikës

Në Shqipëri shumica socialiste ka nisur procedurat për shkarkimin e anëtarit të Këshillit Mbikëqyrës të Bankës së Shqipërisë Arben Malaj për shkak të ‘shkeljeve të rënda të etikës’, me anë të daljeve dhe prononcimeve të tij publike.

Në dokumentin me anë të të cilit propozohet shkarkimi, vlerësohet se zoti Malaj ka shkelur Kodin e etikës së Bankës së Shqipërisë pasi ‘në cilësinë e anëtarit të Këshillit Mbikqyrës, në asnjë nga daljet publike nuk ka trajtuar çështje që mund t’i shërbejnë publikut për edukimin e tij ose për informimin e publikut për veprimtari të Këshillit Mbikqyrës, në kufijtë e lejuar nga legjislacioni i fushës’.

Shkarkimi i një anëtari të Këshillit Mbikqyrës, përcaktohet nga Ligji për Bankën e Shqipërisë, i cili parashikon se ata ‘…mund të shkarkohen nga Kuvendi me propozim të shumicës së anëtarëve të Këshillit Mbikëqyrës, kur personi i propozuar për shkarkim gjatë ushtrimit të detyrës ka shkelur rëndë etikën e punës dhe ka cenuar thellë interesat e Bankës së Shqipërisë’.

Ky përcaktim i ligjit nuk i lë hapësirë parlamentit të veprojë pa patur më parë një vendim nga vetë Këshilli.

Por për ta anashkaluar këtë, deputetëve socialistë, u është dashur t’i hyjnë interpretimeve ligjore, ndonëse për rastin në fjalë ligji është më se i qartë. Ata i janë referuar Kodit të Procedurave Administrative, dhe sjellin në vëmendje faktin që parlamenti në rezolutën për Bankën e Shqipërisë, të miratuar në Maj të këtij viti ka kërkuar që ‘Këshilli të marrë në shqyrtim zbatimin e Kodit të Etikës nga anëtarët e tij..’, por që deri më tani sipas tyre nuk është reflektuar në veprimtarinë e Këshillit.

Për pasojë, sipas deputetëve socialistë, atyre u lind e drejta që ‘kur një detyrë nuk zbatohet, apo refuzohet të zbatohet nga zyrtari i ngarkuar me ligj, atëherë kompetenca mund të ushtrohet drejtpërdrejt nga organi që ka detyrimin ligjor për të vendosur në lidhje me çështjen’, shkruhet në dokument duke ju referuar Kodit të Procedurave Administrative.

Propozimi për shkarkimin e zotit Malaj, mbështetet nga 28 deputetë socialistë, me në krye, drejtuesin e grupit parlamentar Taulant Balla. Të njëjtët që vetëm 6 muaj më parë i dhanë një mbështetje të hapur kandidaturës së zotit Malaj, për rikonfirmimin e tij si anëtar i Këshillit Mbikëqyrës, madje duke zgjedhur sërish të anashkalojnë procedurat parlamentare, të cilat parashikojnë që kandidatët i nënshtrohen më parë seancave dëgjimore në Komisionin e Ekonomisë dhe Financave. Zoti Malaj ishte i vetmi që më 21 Dhjetor të vitit të kaluar, mori kartonat e socialistëve, pa kaluar seancën dëgjimore, siç ndodhi me kandidatët e tjerë konkurrentë.

Në një reagim në Facebook, zoti Malaj shprehet se ‘fakti që pas shkarkimit nga Erdogan të Guvernatorit të Bankës së Turqisë, ky mund të jetë rasti i dytë që maxhorancat e gjithëpushtetëshme shkarkojnë një anëtar Bordi të Bankës Qendrore, vetëm profesionalisht më trishton’. Ai vijon më tej duke folur për ‘një veprim të pastër politik, sepse shkeljet etike materializohen me cënim të reputacionit apo eficencës së Bankës së Shqipërisë gjë që sipas vlerësimeve edhe të institucioneve ndërkombetare nuk konstatohen të tilla, por edhe në 7 mbledhjet e Bordit gjatë vitit 2019, nuk ka asnjë shqetësim të shprehur ndaj meje për shkelje etike. Mbledhja e fundit ishte në 3 Korrik 2019’, shkruan zoti Malaj duke saktësuar se ‘në respekt të institucionit të Bankës së Shqipërisë, nuk do të bëj asnjë deklaratë specifike përpara nisjes së ballafaqimit institucional’.

Image

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shqiptari16/07/2019 16:59

Do ta haje edhe z. Malaj si shoku Kadri Hazbiu kur Enveri i tha: Në emer te partise, do te denohesh! Kadriu: Partia ime le te me denoje! Asaj i kam kushtuar jeten! Hajde parti hajdeee! Rilindja e varrosi perfundimisht Partine Socialiste! PS e ka thjesht si emer biznesi, sepse produktet i ka devijuar totalisht, ia ka hequr PS-ne socialisteve te ndershem dhe e ka vene ne sherbim te rilindasve dhe nje grushti grabitesish oligarke. PS vdiq ne 2013!

Shqiptari16/07/2019 15:24

Do ta haje edhe z. Malaj si shoku Kadri Hazbiu kur Enveri i tha: Në emer te partise, do te denohesh! Kadriu: Partia ime le te me denoje! Asaj i kam kushtuar jeten! Hajde parti hajdeee! Rilindja e varrosi perfundimisht Partine Socialiste! PS e ka thjesht si emer biznesi, sepse produktet i ka devijuar totalisht, ia ka hequr PS-ne socialisteve te ndershem dhe e ka vene ne sherbim te rilindasve dhe nje grushti grabitesish oligarke

Gramoz16/07/2019 14:23

Si gjithmone shfaqet ai Tualeti i Librazhdit, shkencetari qe merr persiper te beje gjith punet e pista te ridhjerjes se Edver Taqi Xibrakes. Nuk ngelet mbrapa dhe Mamica Spirobrima.

Shto koment

Denonco