Dyfishim buxheti dhe..../ Ja 5 konkluzionet e tryezës së PD për arsimin e lartë

Dyfishim buxheti dhe..../ Ja 5 konkluzionet e tryezës së PD për arsimin e lartë

21:00, 04/05/2019

Kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, zhvilloi pasditen e sotme një bashkëbisedim me pedagogë dhe përfaqësues të arsimit të lartë në vend.

Në këtë tryezë kreu i opozitës u shpreh ndër të tjera se, universitetet në vend janë në krizën më të thellë në 29 vjet, ndërsa shtoi se buxheti për Arsimin e Lartë nuk shkon për infrastrukturë universitetesh, por për të rregulluar zyrën e ministrit të Arsimit dhe zyrave qendrore të MAS.

Teksa rënditi 5 pikat mbi të cilat ngrihet programi i PD-së për arsimin, Basha u shpreh se, modeli ynë europian do t’i japë fund tranzicionit 30 vjeçar.

1. Ligji i ri i arsimit të lartë nuk do të jetë produkt i PD, i konsultuar më pas me ju, por do të jetë produkt i përbashkët, me pjesëmarrjen e të gjithë ekspertëve që përfaqësojnë të gjitha rrymat e mendimit. Ligji, që ne do të bëjmë gati në muajin tonë të parë të qeverisjes, do të përfaqësojë jo vetëm zgjidhjet më konsensuale, por edhe europiane për të ndalur kolapsin ku na ka sjellë lgjii klentelisto-sovjetik që kemi sot.

2. Dyfishimi i buxhetit është përgjigja jonë politke, ëahtë zotimi ynë për të ndalur krizën dhe kolapsin e arsimit të lartë. a) Brenda këtij dyfishimi perfshihet infrastruktura universitare, bibliotekat, laboratorët, përditësimi teknologjik të universiteteve dhe konviktet. b) Dyfishimi i buxhetit përfshin politikën e pagave konkuruese, të paktën me rajonin, i pedagogëve. c) Do të trajtohet subvencionimi i plotë i tarifave për studentët që vijnë nga familje me të ardhura nën 640 mijë lekë ne muaj apo subvencionimi i pjesshëm i tarifave universitare i studentëve që vijnë nga familje me të ardhura mbi 640 mijë lekë në muaj. Asnjë i ri, që ka vullnetin të studiojë, por nuk ka mundësi financiare, nuk do të mbetet jashtë universitetit.

3. Arsimi parauniveristar. Çfarëdo reforme të ndërmarrim në arsimin e lartë, arsimi parauniversitar është përcaktues. Shumë shpejt do t’i rikthehemi kësaj tryeze për t’ju bërë të ditur pikëpamjet tona, programin tonë dbe për ta pasuruar atë së bashku me ju.

4. Çdo hap abuziv që është hedhur me pronat e universiteteve, siç po bëhen lojra për të kthyer kampusin universitar në një projekt tjetër korruptiv apo edhe lojra të tjera kudo që bëhen, do të marrin përgjigjen e merituar ligjore. Çdokush që do të luajë sot me fatin e universiteteve, do të trajtohet në mënyrën më të rreptë nga ligji. Për këtë ka zotimin tim sot. Nuk do të tolerohet asnjë tjetërsim i pronës universitare dhe do të goditet me ashpërsinë më të madhe.

5. Për personat me aftësi të kufizuar, të verbërve, personave që janë plotësisht të deprivuar për shkak të pamundësisëë ekonomike, angazhimi i PD është i qartë: ato fonde që u janë hequr familjeve në ndihmë ekonomike, trajtimi i 2 shoqatave si të nënës dhe 3 shoqatave si të njerkës, për faktin e vetëm se në 2 shoqata kryesia kontrollohet nga rilindja dhe 3 të tjerat janë jashtë kontrollit të saj, këto praktika do të marrin fund.

Ne po luftojmë jo vetëm të sjellim PD në pushtet, por të sjellim modelin europian, shërbyes të barabartë, në bazë të ligjit dhe jo të vullneteve personale. Ky është transformini për të cilin po luftohet dhe për të cilin kemi thirrur të gjithë shqiptarët në betejë. Gabohen ata që mendojnë se betejën e bëjmë vetëm për rotacion politik. Rotacionin politik do të vijë dhe nuk ka forcë ta ndalë. Per këtë nuk ka asnjë diksutim. Ne nuk po luftojmë për një rotacion politik, që, i përkthyer në dy fjalë, do të thotë: • Fund tranzicionit prej 3 dekadash. • Standarde europiane në demokraci, në zgjedhje, në shtetin e së drejtës, në ekonomi, në shëndetësi,në arsim, e në veçanti në arsimin universitar.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco